Dell Alienware 13 - Ook onderweg lekker gamen

© PXimport

Dell Alienware 13 - Ook onderweg lekker gamen

Geplaatst: 20 maart 2015 - 10:06

Aangepast: 14 december 2022 - 15:42

Jeroen Boer

Bij gamen denk je al snel aan een zware desktop-pc. Toch is het ook mogelijk om een laptop te gebruiken voor gaming. Dell meent dat gamen zelfs mogelijk is met een compacte 13inch-notebook. Wij hebben hun Alienware 13 uiteraard getest.

Gaminglaptops vallen doorgaans op door een extreme styling in combinatie met een kermis aan lampjes. Dell heeft de Alienware 13 gelukkig enigszins bescheiden vormgegeven. De buitenkant is gemaakt van grijs (alienkleurig?) kunststof terwijl de binnenkant uit zwart mat kunststof vervaardigd is. De schermdeksel bevat twee stroken met verlichting en ook het hoofdje van de Alien licht op. Binnenin geeft het toetsenbord, de merknaam Alienware en het alienhoofdje dat dienst doet als aan/uit-knop licht. Voor een gamelaptop erg bescheiden waardoor je ook in een wat meer zakelijkere setting gerust met de Alienware 13 gezien mag worden. Lees ook: De 12 beste pc-games van 2014.

 

© PXimport

Voor een gamelaptop is de Alienware 13 ingetogen vormgegeven.

De behuizing is erg stevig. Alleen bij de palmsteunen kun je het kunststof met wat moeite een beetje induwen, maar vlak daaronder zit iets stevigs waardoor je niet verder kunt drukken. Met een dikte van 2,7 centimeter en een gewicht van ongeveer 2 kg is deze 13 inch-laptop zeker geen ultrabook, maar voor een gamelaptop vind ik het formaat erg meevallen.

Geen kaartlezer

Qua aansluitingen heeft Dell de Alienware van een bruikbaar setje mogelijkheden voorzien. De laptop heeft drie usb 3.0-poorten, een gigabit-netwerkaansluiting, HDMI 1.4, Mini-DisplayPort, een geluidsuitgang en een geluidsingang. Iets dat ik echt mis, is een kaartlezer. Zeker op een laptop die niet tot de dunste op de markt behoort, moet dat gewoon aanwezig zijn. De draadloze mogelijkheden behoren met 802.11ac en bluetooth 4.0 bij de tijd.

De door mij geteste uitvoering is voorzien van de zwaarste processor die Dell in deze laptop levert, de Intel Core i7-5500U. Dit is een dualcore-processor met hyper-threading met een kloksnelheid van 2,4 GHz. De chip wordt gecombineerd met 8 GB RAM en een NVIDIA GeForce GTX 860M. In de variant die je bij Dell kunt kopen met de geteste i7-processor is dat overigens een GeForce GTX 960M. Veel scheelt dat echter niet en in de praktijk zul je geen verschil merken tussen beide kaarten. De opslag in ons testmodel is een 256 GB SSD, standaard krijg je een harde schijf met een opslagcapaciteit van 1 TB. Ik raad je echter altijd een SSD aan, eventueel zou je later zelf een 2,5inch-SSD kunnen plaatsen.

Graphics Amplifier

Het meest bijzondere aan de Alienware 13 is dat je er de optionele Alienware Graphics Amplifier op aan kunt sluiten. In dit kastje kun je een normale krachtige grafische kaart plaatsen. Dit is wel een dure oplossing, want de Alienware Graphics Amplifier zelf kost 259 euro en dan komt de prijs van een goed grafische kaart daar nog bij. Hiermee heb je dan voor zowel onderweg als thuis een zo optimaal mogelijke gamingoplossing. Toch lijkt een gamingdesktop voor thuis al snel een betere keuze, want hoewel de Core i7 in de Alienware 13 krachtig is, blijft het een relatief energiezuinig exemplaar die waarschijnlijk tekort komt om de echte topkaarten aan te sturen.

 

© PXimport

Uitstekend scherm

Dell biedt voor de Alienware 13 de keuze uit drie schermen. Het simpelste scherm is een TN-paneel met een resolutie van 1366 x 768 pixels. Een stap daarboven is een Full HD-scherm met een IPS-paneel terwijl als duurste optie gekozen kan worden voor een aanraakscherm met een resolutie van 2560 x 1440 pixels. Het scherm op de uitvoering die ik getest heb, heeft een resolutie van 1920 x 1080 pixels. Het scherm maakt gebruik van IPS-technologie waardoor de inkijkhoeken en de kleurweergave prima in orde zijn. Daarbij is de schermhelderheid erg goed. Gecombineerd met de matte afwerking is het zowel voor gamen als kantoorwerk een fijn scherm.

 

© PXimport

Het toetsenbord tik uitstekend, de ruime touchpad heeft een vervelende stroeve afwerking.

Gekleurde toetsverlichting

Het toetsenbord heeft een fijne toetsaanslag en is voorzien van toetsverlichting. De S heeft een extra bobbeltje zodat je de positie van de voor gaming belangrijke WASD-toetsen snel kunt vinden. Erg leuk is dat je de kleur van de toetsenbordverlichting zelf kunt instellen. Het toetsenbord is hierbij in vier zones verdeeld. Je kunt ook de kleur van het logo op de schermrand en de verlichting op de achterkant aanpassen.

 

© PXimport

Via het AW Command Center kun je de kleur van het toetsenbord instellen.

De touchpad is met een afmeting van ongeveer 11 bij 7 centimeter lekker ruim. De multitouch-touchpad werkt erg goed. Je kunt bijvoorbeeld overal met twee vingers drukken voor een rechtermuisklik, iets dat lang niet op alle laptops werkt. Wel is het jammer dat het oppervlak een patroontje heeft waardoor de touchpad stroef is. In de praktijk vind ik dat niet zo fijn en werkt een glazen touchpad lekkerder. Voor echt gamen sluit je uiteraard een muis aan. Het is hierbij handig dat de Alienware zowel links als rechts een usb-poort heeft.

Prestaties

In 3DMark Sky Diver scoort de Alienware 7455 punten terwijl in Cloud Gate 7909 punten gescoord wordt. Vertaald naar echte prestaties kun je met deze kaart veel spellen op Full HD spelen, maar zul je zeker bij nieuwere spellen de grafische pracht moeten terugschroeven. Je kunt de GeForce GTX 860M qua desktopkaart vergelijken met een NVIDIA GeForce GTX 750 Ti. In PCMark 7 scoort de Alienware 13 5285 punten, wat aangeeft dat dit een prima laptop is voor alle normale werkzaamheden, iets dat je van een i7-processor in combinatie met een SSD uiteraard ook mag verwachten. Bij normale werkzaamheden kun je maximaal een batterijduur halen van zo'n vijf uur. Hierbij maak je gebruik van de grafische chip van de Intel-processor. Ga je gamen, dan zal de accuduur uiteraard drastisch korter worden.

De SSD die Dell geplaatst heeft, is een Lite-On L9G 2SSD met een capaciteit van 256 GB. De SSD is uitgevoerd in het M.2-formaat en maakt gebruik van het SATA-protocol. Met een leessnelheid van zo'n 468 en een schrijfsnelheid van 413 MByte/s is het niet de meest snelle SSD die je kunt kopen, iets dat de score van 5348 punten in PCMark 7 onderschrijft. In de praktijk maakt dit echter niet zoveel uit en kun je uitstekend uit de voeten met deze SSD. De SSD is op een dochterbordje geplaatst in de 2,5inch-schijfpositie. Er is hierdoor geen voorziening om zelf een 2,5inch-schijf naast de M.2-SSD te installeren.

Conclusie

Dells Alienware 13 is een interessante notebook. Voor een gaminglaptop is de Alienware 13 compact en licht (uiteraard is hij wel een stuk zwaarder en dikker dan een ultrabook). De afwerking van het geheel is erg goed en de behuizing is stevig. Voor normale werkzaamheden is de Alienware 13 een fijn apparaat. Het Full HD-scherm in de door mij geteste uitvoering koppelt een prettige resolutie aan goede inkijkhoeken en een hoge helderheid. Het toetsenbord tikt prettig en voelt duurzaam. Daarbij kun je zelf de kleur van de verlichting instellen. De combinatie van de i7-processor en de NVIDIA GeForce 860M is toereiken voor een leuk potje gamen, maar een ultiem gamemonster is de Alienware 13 dan weer niet. Natuurlijk is de NVIDIA GeForce GTX 860M (of GTX 960M) een leuke grafische kaart die veel spellen in Full HD draait, maar nieuwere spellen moet je op een lagere resolutie of met lagere grafische instellingen draaien. Voor onderweg is het kortom een leuke oplossing. Ben je dus op zoek naar een relatief compacte en krachtige laptop dan, kan ik de Alienware 13 zeker aanraden.

Thuis zou ik wat meer kracht willen hebben om te gamen. Dell biedt daarvoor de Graphics Amplifier waarmee je een normale grafische kaart koppelt aan de laptop. Echt enthousiast ben ik daar niet over. De oplossing is een dure grap waarbij je veel kosten maakt om een krachtige grafische kaart te koppelen aan een processor die ondanks zijn kracht primair is ontworpen voor mobiel gebruik. Het is dan ook maar de vraag of die combinatie wel optimaal is en een echte game-pc geen betere investering is.

8,0

Ons oordeel

Pluspunten

Scherm

Toetsenbord

Behuizing

Minpunten

Geen kaartlezer

Touchpad

Conclusie

Dell Alienware 13 ----------------- **Prijs:** € 1392,23 (configuratie zoals getest) **Processor:** Intel Core i7-5500U (dualcore tot 3 GHz) **Grafische kaart:** NVIDIA GeForce GTX 860M **Geheugen:** 8 GB RAM **Opslag:** 256 GB SSD **OS:** Windows 8.1 **Aansluitingen:** 3 x usb 3.0, 3,5mm-headsetaansluiting, 3,5mm-lijningang, Mini-Displayport, HDMI, 10/100/1000-netwerkaansluiting **Draadloos:** 802.11a/b/g/n/ac, bluetooth 4.0 **Afmetingen:** 32,8 x 23,5 x 2,8 cm **Gewicht:** 2,06 kg **Accu:** 52 Wh...
Lees meer
Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten