Dell ziet nieuwe rol voor pc

Door: jan-libbenga | 13 december 2013 09:33

Nieuws

ACHTERGROND | De pc is niet verdwenen, maar krijgt een nieuwe functie binnen de cloud. Dat was de belangrijkste boodschap van Michael Dell gisteren tijdens Dell World in Austin, Texas. Het was de eerste keer dat Dell in het openbaar sprak na de verzelfstandiging van het computerbedrijf eind oktober.

Dell herhaalde wat HP CEO Meg Whitman een dezer dagen in een interview met CBNC benadrukte: de desktop pc is alles behalve dood. Wereldwijd is de verkoop van pc's weliswaar met 8 procent gedaald, mede onder invloed van tablets, maar de tablet wordt zeker door (grote) bedrijven niet als een volwaardige tegenhanger gezien.

Dell ziet net als HP nog steeds groei in de markt voor desktop pc's "Wij zullen ons niet snel terugtrekken uit deze markt. De verkoop van pc's is bovendien vaak het begin van een langdurige relatie met klanten, die vervolgens andere producten van ons afnemen."

Pc in de cloud

Maar bovenal ziet Dell een nieuwe rol voor de desktop pc. Namelijk als domme terminal in de cloud. Dell zet de komende tijd zwaar in op cloudtechnologie. Het mes snijdt zo aan twee kanten: Dell kan servertechnologie en hardware voor eindgebruikers leveren, of dat nu tablets of uitgeklede computers zijn.

Centraal is deze strategie is het Wyse platform. Dit in 2012 door Dell overgenomen bedrijf levert cloud pc-clients voor desktops, notebooks en mobiele apparaten in combinatie met geavanceerd beheer en desktopvirtualisatie. Oprichter Jeff McNaught, tegenwoordig nauw betrokken bij de cloudstrategie van Dell, denkt dat lichte, energiezuinige computers de toekomst gaan uitmaken. "We zitten niet in het post pc-tijdperk, maar in het multiplatform tijdperk, dat maakt cloudtoepassingen relevant." Volgens Jeff McNaught zijn vooral de zorgsector en het onderwijs geïnteresseerd in deze oplossingen omdat zij data op verschillende plekken willen kunnen benaderen. Daar horen desktop pc's, tablets en ultrabooks bij.

Voor de onderwijswereld heeft Dell bijvoorbeeld een Chromebook in combinatie met een cloudplatform gelanceerd. De notebooks kosten slechts een paar honderd dollar omdat ze op het gratis Chrome OS draaien. HP en Samsung hadden ook al Chromebooks, maar die zijn voor algemeen gebruik. "Voor onderwijs zijn lage kosten essentieel", zegt McNaught.

Red Hat

Opvallend aan de cloudstrategie is dat Dell het niet in zijn eentje wil doen. Gisteren werden samenwerkingen met onder meer Google, CenturyLink en Microsoft Azure aangekondigd, evenals met Red Hat. Dell gaat Red Hat's versie van zijn OpenStack cloudplatform leveren aan klanten die met Linux willen werken. Dell volgt daarmee HP, dat zijn eigen cloud OS heeft gebaseerd op OpenStack. Dell en Red Hat, al zeker 14 jaar zakenpartners, zullen OpenStack gezamenlijk verder ontwikkelen.

Ook werd voor het eerst een samenwerking aangekondigd met Dropbox. De virtuele opslag van deze startup wordt voortaan aangeboden met Dell's beveiligde Data Protection Cloud. Dropbox heeft al 4 miljoen zakelijke klanten, waaronder reissite Kayak, National Geographic en Rockstar Energy.

Toekomst

Michael Dell was gisteren verguld met de verzelfstandiging van zijn bedrijf, die niet bepaald zonder slag of stoot is verlopen: "We kunnen ons eindelijk volledig op klanten richten, zonder ons voortdurend zorgen te maken over wat Wall Street denkt."

Ook biedt de verzelfstandiging de mogelijkheid om technische ontwikkelingen te versnellen. Daartoe heeft Dell in elk geval een innovatiefonds van 300 miljoen dollar aangekondigd. Dell wil startups op het gebied van dataopslag, Big Data en beveiliging financieren. Ook zal nauw worden samengewerkt met universiteiten om technieken te ontwikkelen die Dell nog vele jaren relevant moeten maken. Dell moet weer een soort startup worden, vertelde zijn oprichter, maar dan een heel grote.

0 Reactie(s) op: Dell ziet nieuwe rol voor pc

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.