Dit is Microsofts visie voor een modern Windows 10

Door: Wesley Akkerman | 26 januari 2020 10:01

Windows 10
Nieuws

Het besturingssysteem Windows 10 doet een hoop dingen goed, maar dat betekent niet dat Microsoft geen lijstje bijhoudt met dingen die aan verandering toe zijn. Onlangs heeft Microsoft zijn visie voor een modern besturingssysteem gedeeld. Is dit de toekomst van Windows 10?

Uiteraard vindt Microsoft de gebruikers ontzettend belangrijk. Eén van de meest belangrijke functies voor een modern besturingssysteem is wat het bedrijf betreft dan ook de mogelijkheid het systeem naadloos te kunnen updaten. Deze updates zouden niet zichtbaar moeten zijn voor eindgebruikers en hen ook niet storen. Laten we wel hopen dat Microsoft het mogelijk maakt dat automatisch updates installeren optioneel is, zodat mensen straks niet nogmaals al hun data kwijtraken.

Daarnaast moet een modern besturingssysteem in de basis al veilig zijn. Dat betekent dat de kern van het systeem en de verschillende apps allemaal losgekoppeld van elkaar moeten zijn. Zo kunnen aparte onderdelen worden geüpdatet, terwijl de functionaliteit en veiligheid niet in het geding komt. Verder moeten gebruikers erop kunnen rekenen dat computers zonder gestotter kunnen omgaan met netwerkwisselingen, bijvoorbeeld wanneer je van wifi overstapt op 4g of (verderop nog) 5g.

Op het gebied van invoer moet er straks ook meer mogelijk zijn; Microsoft gebruikt hiervoor de term ‘multi-sense’. Denk daarbij aan invoer via een stylus, je stem, een touchscreen en je ogen. Daarbij is de vorm van een apparaat ook van belang. De vormfactor kan invloed hebben op de manier waarop we onze computers gebruiken. Dat zien we al terug in veel 2-in-1-apparaten (hybrides en convertibles) en de manier waarop die pc’s omgaan met camera’s en andere onderdelen.

Windows 10 update

Is dit voor Windows 10?

Helaas laat Microsoft niet weten of deze veranderingen allemaal naar Windows 10 zullen komen. Op moment van schrijven gelden een hoop van deze veranderingen nog niet voor dit besturingssysteem. Zo zijn er nog geen naadloze updates (in de verste verte niet) en zijn sommige apps goed afhankelijk van enkele kernfuncties van het besturingssysteem. Dat geldt natuurlijk niet voor de applicaties die je kunt downloaden uit de downloadwinkel; systeemapps zijn echter goed verweven.

Het zou goed kunnen dat Microsoft hier spreekt over het ietwat mysterieuze Windows Core OS. Met dit systeem wil Microsoft ervoor zorgen dat de ervaring universeel is op alle apparaten waar je het Core OS op installeert. Dat was ooit ook de belofte van Windows 10, maar daar is weinig van terechtgekomen. Dit systeem zou zich daarnaast goed kunnen aanpassen op de vorm van de hardware, of dat nu een smartphone, convertible, Xbox of traditionele pc is.

1 Reactie(s) op: Dit is Microsofts visie voor een modern Windows 10

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • 13 februari 2020 18:33 Kasander1
    Het zou prettig zijn als je alles wat je niet gebruikt gemakkelijk zou kunnen verwijderen uit Windows 10. DAT zou pas een goede aanpassing zijn.
    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
    met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.