Dit kun je doen als je monitor het beeld niet goed weergeeft

Door: redactie-computertotaal | 16 november 2021 14:43

How To

Heeft je monitor kuren? Gelukkig hoef je het beeldscherm dan niet direct te vervangen. Er zijn nog wat stappen die je kunt doorlopen om de problemen op te lossen.

Je beeldscherm faciliteert de interactie tussen jouzelf en je computer. Je staart er vaak uren per dag naar. Daarom is het van belang dat de weergave correct en prettig is, zodat je geen last van je ogen of hoofdpijn krijgt.

Als je monitor ineens het beeld niet goed meer weergeeft, kan dit verschillende oorzaken hebben. Hier geven we een aantal tips om het probleem op te lossen.

Monitor uitzetten

De eenvoudigste mogelijke oplossing, is je beeldscherm uit te zetten en het een halfuur met rust te laten. Dan heeft het beeldscherm de tijd om even af te koelen, en wordt de verbinding met de computer verbroken. Als het probleem te maken heeft met de verbinding tussen je pc en je scherm, wordt dit vaak direct opgelost wanneer er opnieuw verbinding gemaakt wordt zodra je het scherm weer aanzet.

Heb je het druk, en daarom geen tijd om een halfuur te wachten? Zet dan het scherm zo’n 15 seconden uit om de verbinding tussen de monitor en de pc te verbreken, en schakel het opnieuw in. Als het probleem niet is opgelost, kan het te maken hebben met oververhitting. Dan zul je helaas toch je monitor een tijdje uit moeten laten staan om hem te laten afkoelen.

Computer opnieuw opstarten

Dit is bij computerproblemen de standaardoplossing. Het is mogelijk dat een probleem met het besturingssysteem de oorzaak is van de vreemde weergave, en een eenvoudige reboot kan het probleem zomaar oplossen.

Kabels controleren

Werkt het opnieuw aanzetten van je monitor niet, en helpt ook het opnieuw opstarten van je computer niet? Dan is het tijd om te controleren of er geen kabels een beetje zijn losgeraakt. Schakel je computer en monitor uit, en trek alle kabels aan beide kanten uit de poorten. Plug ze vervolgens opnieuw stevig in de poorten. Met name HDMI-kabels kunnen eenvoudig een beetje los komen te zitten, omdat deze kabels – in tegenstelling tot DVI en VGA – niet vastgeschroefd kunnen worden.

Instellingen van de monitor

Heb je nog steeds problemen? Probeer dan de fabrieksinstellingen van je monitor te herstellen. Dit kan waarschijnlijk via een fysieke knop op de onder- of zijkant van je monitor. In de beeldscherminstellingen van Windows 10 kun je namelijk niet zo veel veranderen. Je kunt mogelijk wel het probleem oplossen via de Instellingen. Ga hiervoor naar Instellingen / Systeem / Beeldscherm. Bovenin staat Indeling van uw beeldschermen wijzingen. Rechts onder het plaatje staat de knop Detecteren. Druk hierop en volg vervolgens de stappen op het scherm op. Heb je de stappen doorlopen? Dan moet alles als het goed is nu werken en kun je de monitor verder instellen.

Werk je met Windows 11, dan kun je naar de Instellingen-app gaan. In het Systeem-menu vind je de optie Beeldscherm. Klik daarop en je krijgt direct meer informatie over je monitor. Onder Meerdere beeldschermen kun je bij Ander beeldscherm detecteren klikken op Detecteren en doorloop de stappen. 

Als je denkt te weten wat er precies mis is met de weergave van je monitor, dan kun je met de knoppen op de monitor zelf de instellingen aanpassen, zoals de helderheid, kleurbalans, verzadiging, enzovoorts.

Dee beeldscherminstellingen van Windows 10.

Instellingen van de grafische kaart

In Windows 10 heeft het weinig zin om naar de instellingen van je grafische kaart te kijken, omdat Windows 10 (en tevens Windows 8) alleen de hoogste kleurkwaliteit ondersteunt. Maar in oudere versies van Windows kan het nut hebben om even te kijken of de beste kleuropties geselecteerd staan.

Vervangen

Heeft geen van deze tips mogen baten? Dan is de kans groot dat je te maken hebt met een probleem met je hardware.

Kijk of het helpt om andere kabels te gebruiken. Helpt dit niet, probeer dan een andere monitor op je computer aan te sluiten om te kijken of het aan de monitor zelf ligt. Werkt een andere monitor wel naar behoren, dan kun je ervan uitgaan dat je beeldscherm kapot is en vervangen moet worden. Heb je met een andere monitor dezelfde problemen, dan ligt het waarschijnlijk niet aan de monitor zelf, maar aan de grafische kaart in je computer.

Voordat je een nieuwe grafische kaart gaat kopen, is het een goed idee om te kijken of het probleem zich ook al voordoet voordat Windows gestart is, dus tijdens het opstarten. Test een andere grafische kaart (misschien kun je er even eentje van iemand lenen) en kijk of het probleem daarmee is opgelost. Is dat het geval, dan zul je helaas een nieuwe grafische kaart moeten kopen.

Ben je tot de conclusie gekomen dat er toch een nieuwe monitor moet komen, dan kun je wellicht ook wel wat tips gebruiken om tot de beste keuze te komen. Tegenwoordig moet je op veel punten letten: contrast, helderheid, ergonomie en meer. Maar wat maakt een goed scherm en hoe maak je voor jezelf de juiste keuze uit de letterlijk duizenden modellen die je momenteel in Nederland kunt kopen? In dit artikel leggen we uit hoe je tot de beste keuze voor een monitor kunt komen.

1 Reactie(s) op: Dit kun je doen als je monitor het beeld niet goed weergeeft

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • 24 maart 2020 12:52 hmroep
    Misschien een oplossing voor velen…. mijn verkenner wordt normaal weergegeven tenzij ik iets vanuit mijn browser wil downloaden, dan is de verkenner wazig! Dat ligt aan de browser! Probeer het maar met Mozilla Firefox, dan heb je dat probleem niet! 24-3-2020 gemeld bij Google en Microsoft!
    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
    met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.