Dit kun je doen als je camera in Windows 11 niet werkt

Door: Justin Doornekamp | 31 oktober 2021 09:01

How To

Gebruik je regelmatig een webcam of de camera in je laptop? Dan wil je natuurlijk dat deze goed werkt. Het komt af en toe voor dat de camera kuren heeft. De pc herkent de webcam niet, of wellicht zie je alleen een zwart beeld. In Windows 11 zijn er enkele stappen die je kunt zetten om je cameraproblemen op te lossen.

Allereerst dien je er zeker van te zijn dat je je camera correct hebt aangesloten en dat deze wordt herkend in Windows 11. Dit kun je controleren door via het Start-menu naar Apparaatbeheer te gaan. In dit venster zou je het kopje Camera moeten zien. Wanneer je daarop klikt zie je als het goed is jouw camera of webcam staan. Je weet nu dat de camera goed is aangesloten. 

Niet herkend?

Staat je camera er niet tussen? Probeer deze dan uit de usb-poort te halen en stop hem er opnieuw in. Mogelijk lost dit het probleem al op. Controleer of je wel de laatste versie van je camerasoftware draait en update de software als dit nodig is. Eventueel kun je de software ook opnieuw verwijderen en opnieuw installeren om te kijken of het probleem hiermee opgelost is. Werkt de camera dan alsnog niet, dan is deze mogelijk kapot en zit er weinig anders op dan een nieuwe te kopen. 

Wel herkend?

Wordt je camera wel door je systeem herkend, dan kan er mogelijk iets aan de privacy-instellingen mankeren. Mogelijk moet je toestemming aan je pc geven om de camera te kunnen gebruiken. Om dit te doen, ga je naar het Start-menu en typ je in de zoekbalk Privacyinstellingen voor camera. Zorg dat in dit menu de schuifknop op Aan staat bij Cameratoegang. Hiermee krijgt je camera toegang tot je systeem.

In hetzelfde venster vind je ook de optie Apps toegang verlenen tot uw camera. Hier zie je welke apps allemaal van de camera gebruik kunnen maken. Staat de schuifknop bij bijvoorbeeld Zoom of Skype uit, dan kan dat verklaren waarom de camera het in deze apps niet doet. Zet de schuifknop bij de betreffende app op Aan en start het programma opnieuw op. 

Mogelijk heeft je camera geen toegang tot je systeem.

Drivers updaten

Ondervind je nog steeds problemen, dan kun je tot slot ook nog het stuurprogramma van je camera updaten. Dit doe je opnieuw in het venster Apparaatbeheer. Zoek je camera weer op in de lijst en klik erop met je rechtermuisknop. In het menu dat verschijnt, klik je op Stuurprogramma bijwerken om te controleren of er nieuwe updates zijn en kies je voor Automatisch zoeken naar stuurprogramma’s. Mochten er updates zijn, dan worden die automatisch door Windows gedownload en geïnstalleerd. 

0 Reactie(s) op: Dit kun je doen als je camera in Windows 11 niet werkt

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.