Dit kunnen we verwachten van Windows 11

Door: Justin Doornekamp | 16 juni 2021 16:54

Nieuws

Windows 10 is de eerste versie van het besturingssysteem die zichzelf bleef verbeteren door middel van updates. Deze filosofie heeft ervoor gezorgd dat Windows 10 al bijna zes jaar draait op menig laptop en pc. Toch heeft Microsoft besloten een punt te zetten achter Windows 10: de opvolger staat al in de steigers. Wat kunnen we verwachten van Sun Valley, oftewel Windows 11?

Alles over Windows 11

Windows 11 is onderweg. We hebben alle artikelen, al het nieuws en alle tips voor je verzameld op één handige pagina. Hier vind je 'm

Eerder deze maand werd bekend dat Microsoft per oktober 2025 zal stoppen met de ondersteuning van Windows 10 Home en Pro. Er komen dan geen nieuwe updates meer uit voor het besturingssysteem, met uitzondering van enkele belangrijke veiligheidsupdates.

Dit betekent ook dat er een nieuwe versie van het besturingssysteem komt, mogelijk genaamd Windows Sun Valley of gewoon Windows 11. De verwachting is dat Microsoft hier later deze maand meer over zal vertellen tijdens een event waarin “de toekomst van Windows” wordt besproken. 

Windows 11 staat voor de deur en speciaal daarom organiseert Tech Academy een gratis webinar: Kennismaken met Windows 11. In deze webinar krijg je een eerste kennismaking met het nieuwe besturingssysteem van Microsoft. Je kunt je hier volledig gratis inschrijven! 

Datum 

Over een mogelijke datum voor de lancering van het nieuwe besturingssysteem is nog weinig bekend, maar Windows Central verwacht in het licht van het huidige updateschema van Microsoft dat er in oktober een grote update kan komen voor Windows. Of dit dan een update van Windows 10 is of het nieuwe besturingssysteem blijft nog even de vraag. Microsoft bracht in de afgelopen jaren telkens twee updates uit voor Windows 10, in de lente en in de herfst. 

Naam

Microsoft heeft er een handje vol van om verrassende namen te bedenken voor zijn producten. Niet veel gamers hadden bijvoorbeeld kunnen raden dat de nieuwe Xbox de Xbox Series X zou heten. Ook Windows Live viel redelijk uit de lucht.

Er lekte al een naam, Windows Sun Valley, maar het is niet uitgesloten dat het nieuwe besturingssysteem gewoon Windows 11 gaat heten. Sommigen verwachten zelfs dat de naam meer in lijn komt te liggen met andere apps van Microsoft. Dan zouden namen als Windows One, Windows 365 of Windows Series geen vreemde gok zijn.  

Nieuwe look

Op basis van geruchten gaat het nieuwe besturingssysteem er heel anders uitzien, met nieuwe icoontjes, indeling van het bureaublad en andere lettertypen. Ook wordt het startmenu aangepakt, evenals het uiterlijk van menu’s en apps. 

Maar het zou niet volledig gaan om cosmetische veranderingen: nieuwe functionaliteiten moeten de gebruikerservaring naar een nieuw niveau brengen. Microsoft zou in ieder geval een menu willen maken waarin je het batterijgebruik van je laptop overzichtelijk kunt zien. Smartphones hebben dit al jaren, maar in Windows is dit nog steeds niet echt inzichtelijk.

Ook zou je een groot deel van de apps die standaard op je pc staan kunnen verwijderen en heb je direct toegang tot je Microsoft-account via de taakbalk.

Verder zal Microsoft het nieuwe besturingssysteem optimaliseren voor tablets. Sinds Windows 8 biedt het besturingssysteem geen optimale ervaring voor tabletgebruikers, dus deze aanpassing zal zeker in de smaak vallen.    

2 Reactie(s) op: Dit kunnen we verwachten van Windows 11

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 17 juni 2021 15:13 Jagio
  Ik heb op YouTube gister al een video van Windows 11 gezien ( https://www.youtube.com/watch?v=Ni2Bl6O07nA ) en het ziet er echt anders uit. Maar Microsoft zou Microsoft niet zijn als er al niet van alles opgedrongen wordt. En het vastzitten aan de Microsoft Store die prominent aanwezig is, vindt ik knap storend. Als Pro gebruiker zit je daar niet op te wachten. Ik vraag me ook af hoe ze dat straks in de zakelijke wereld willen verkopen. Mijn werkgever bepaalt welke software ik mag gebruiken en alles zit dan ook, terecht0 potdicht. We zullen zien.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 17 juni 2021 19:38 merlin_thegreat
  @Jagio: Niet alleen de Microsoft Store…
  Je zou ook geen lokaal account meer kunnen maken, maar verplicht worden een Microsoft account te gebruiken. Toch zeker voor de Home versie. De Pro versie zou wel nog kunnen werken met lokale accounts. Moet wel, anders raken ze in de clinch met de bedrijfswereld.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.