Dit mag je wel en niet doen met je Windows 10-licenties

Door: Mark Gamble | 05 maart 2020 06:08

Windows 10 is nog altijd niet erg privacy-vriendelijk
How To

Of het nu bij de aanschaf van een nieuwe computer was voorgeïnstalleerd of dat je het los hebt gekocht; linksom of rechtsom heb je betaald voor je Windows 10-licentie. Je zou kunnen denken dat je ermee mag doen wat je wilt. Maar zo eenvoudig ligt dat niet.

Wanneer je Windows 10 hebt gekocht of ‘gekregen’ bij een nieuwe computer, geïnstalleerd hebt en geactiveerd, is deze onlosmakelijk verbonden met de computer waarop dit besturingssysteem draait. Zomaar die licentie(code) op een andere computer gebruiken om daar vervolgens ook Windows 10 op te installeren, dat kan niet: je moet voor die andere computer ook betalen voor een Windows-licentie.

Hardware upgraden

Maar hoe zit het precies als je de hardware van je computer upgradet? In het verleden kwam het nog weleens voor dat (wanneer je bijvoorbeeld je moederbord en processor verving) de licentie van Windows (bijvoorbeeld met Windows 7) ineens niet meer geldig was, en je met een gedeactiveerd exemplaar kwam te zitten. Windows 10 lijkt in dat opzicht wat soepeler te zijn. Alhoewel Microsoft niet precies uit de doeken doet hoeveel van je hardware je mag veranderen voordat je het besturingssysteem opnieuw moet activeren, is het wel een stuk makkelijker geworden. Je mag sowieso onbeperkt je geheugen vervangen of upgraden, van harde schijf wisselen en het aansluiten van extra randapparatuur heeft nooit effect op je Windows 10-licentie. Verander je een deel van alle hardware (bijvoorbeeld moederbord, processor en geheugen) in één keer, dan bestaat de kans dat Windows 10 wél gaat ‘zeuren’. Ook met Windows 10 checkt Microsoft natuurlijk of de licentie die je gebruikt niet ook op een andere computer wordt gebruikt. Twee Windows 10-systemen draaien met dezelfde licentie is dus sowieso niet mogelijk.

Licentie koppelen aan Microsoft-account

De beste manier om je Windows 10-licentie ‘veilig te stellen’ is door deze te koppelen aan je Microsoft-account. Als je je Windows 10-licentie koppelt aan je Microsoft-account, dan is de kans een stuk kleiner dat je problemen krijgt met de licentie bij een upgrade van je hardware. Dat komt omdat de licentie dan eigenlijk aan jou als persoon wordt gekoppeld en niet alleen aan je computer. Via de online omgeving van je Microsoft-account kun je precies zien welke computers er allemaal op jouw naam staan. Dat zijn alle computers waarop jij ooit bent ingelogd met een @hotmail.com- of live.nl-account. Deze worden automatisch weergegeven in je Microsoft-omgeving.

Je kunt Windows 10 tijdens de installatie eenmalig instellen met een Microsoft-account, daarna het besturingssysteem activeren en vervolgens binnen Windows 10 een lokaal account aanmaken. Je hoeft dus niet telkens met een Microsoft-account in te loggen om je Windows 10-systeem te activeren en geactiveerd te houden.

Mijn apparaten
Wanneer een Windows 10-computer is gekoppeld aan je account, vind je die terug in je Microsoft-account.

Licentie opvragen

Wanneer je beschikt over een oem-licentie van Windows 10 (dat is het geval als je je computer hebt gekocht met Windows 10 voorgeïnstalleerd), dan kun je die licentie niet overzetten naar een andere computer. Anders is het wanneer je Windows 10 los hebt gekocht, bijvoorbeeld via een webshop (waarbij je een digitale productcode ontvangt) of in de winkel. Deze zogeheten retailversie mag je in principe ook op een andere (nieuwe) computer installeren, mits je de oude computer eerst deactiveert. Een retail-licentie op meerdere computers draaien kan niet. Via een aantal commando’s kun je achterhalen wat voor soort licentie jouw Windows 10-pc heeft. Open de Opdrachtprompt via het startmenu en start deze met administrator-rechten. Typ de volgende regel in:

slmgr /dli

Er verschijnt een scherm waarin je kunt zien welk type licentie jouw computer heeft. Heb je Windows 10 los gekocht, dan zie je rechts in het venster RETAIL channel staan. Bij een voorgeïnstalleerde Windows 10-versie (een oem-versie) staat dan OEM_DM channel.

Heb je ooit een gratis upgrade uitgevoerd, bijvoorbeeld Windows 7 of Windows 8 naar Windows 10? Ook dan zie je of die licentie een oem- of retail-licentie is.

Opdrachtprompt
Met een script kun je zien welke versie van Windows 10 je hebt.

Licentie deactiveren

Als je van plan bent om Windows 10 op een nieuwe computer te installeren, moet je Windows 10 op de oude computer deactiveren, omdat je niet twee versies met dezelfde licentiesleutel mag gebruiken. Windows 10 checkt regelmatig op de achtergrond of jouw licentie wel geldig is, dus er komt dan een moment dat een van de twee computers vanzelf gedeactiveerd wordt. Via het eerdergenoemde commando, maar dan met een andere parameter, is het mogelijk om een Windows 10-computer te deactiveren. Op die manier kun je Windows 10 dan zonder problemen op een andere (nieuwere) computer installeren. Open weer een Opdrachtprompt met administrator-rechten en gebruik dit commando om Windows 10 te deactiveren:

slmgr /upk

De licentiesleutel wordt vervolgens direct vrijgegeven en de installatie van Windows 10 waarop je dit commando hebt uitgevoerd, gedeactiveerd.

Op de nieuwe computer installeer je Windows 10 op de normale manier en voer je je productcode in tijdens de installatie, of achteraf bij het onderdeel Activering in het instellingenvenster.

Activering
Productcode uit Windows 10 verwijderd? Dan wordt deze ook meteen gedeactiveerd.

Gratis upgraden naar Windows 10 kan nog

Wacht je nog steeds met upgraden naar Windows 10 omdat je bang bent dat je moet betalen? Geen nood, upgraden aar Windows 10 is nog steeds gratis. Het enige wat je hoeft te doen (vanuit Windows 7 of Windows 8) is het downloaden van de upgrade-tool. Die vind je hier. Bovenaan de pagina vind je de knop Update nu. Als je daarop klikt, wordt er eerst een tool gedownload (Windows10Upgradexxxx.exe, waarbij de vier x’en staan voor de versie van het bestand, die kan verschillen).

Na het downloaden start je de tool en na een tijdje verschijnt de updateprocedure in beeld. Kies voor de optie Deze pc nu bijwerken. De tool downloadt vervolgens op de achtergrond de bestanden die nodig zijn om Windows 7 of Windows 8 te upgraden naar Windows 10. Dat downloaden kan even duren, het gaat immers om zo’n 4 GB aan bestanden.

Soms kan deze tool een melding geven dat een bepaald programma niet compatibel is met Windows 10. Als je die melding ziet, moet je het betreffende programma verwijderen via het Configuratiescherm, maar meestal kun je wel gewoon doorgaan met de upgrade naar Windows 10. Je kunt zelfs nog al je oude Windows 7-accounts en deel van de instellingen meenemen naar Windows 10.

Download Windows 10
Met deze knop download je de upgrade-tool, waarmee je Windows 7 of 8 kunt upgraden naar Windows 10.

3 Reactie(s) op: Dit mag je wel en niet doen met je Windows 10-licenties

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 5 maart 2020 15:28 blablablablaap
  nuttig verhaal. wel heb ik eens mn moederbord met processor, geheugen en beeldkaart moeten vervangen, waren door een stroomstoring stuk gegaan. Toen begon windows te piepen. even gebeld met microsoft nederland en ze waren zo vriendeliik mijn licentie weer te activeren. Erg hulpvaardig. Bij mij komt er geen appel in huis.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 5 maart 2020 16:58 Lex1
  Toen ik mijn Lenovo notebook in 2016 2e hands kocht zat er geen installatie DVD bij. Dat was ook niet nodig want de computer had een herstel partitie.

  Ik had de originele harddisk naar een 256GB SSD gekloond.

  Opeens problemen met de SSD. Windows crashte steeds. Opnieuw

  Herinstalleren vanaf de originele HDD dan maar.

  Ik had via mijn andere oude computer alles wat ik wilde bewaren er wel af kunnen kopiëren.

  De originele harddisk bleek ook opstart problemen te hebben de notebook bleef opstarten telkens opnieuw. Ik probeerde de oude Lenovo te herstellen en te herinstalleren, vanaf de herstel partitie, maar ook dat lukte niet.

  De harddisk bleek veel problemen te hebben juist in het gedeelte van de herstel partitie.

  Ik ging naar de website van Microsoft ik probeerde een nieuwe Windows 8.1 licentie te verkrijgen. ik had alles juist ingevuld toch lukte het niet om een nieuwe licentie te krijgen.

  Uit eindelijk maar een nieuwe licentie gekocht meteen "LEGAAL" Windows 10 pro toen nog voor €10,- het kost inmiddels €14,- nog spot goedkoop voor legale licentie.

  Misschien als ik de licentie had gekoppeld aan mijn outlook account dat het dan wel was lukt.

  Kortom maak van je Windows installatie een hersteld DVD of USB stick. Nog beter maak elke week een kloon van je C:
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 13 maart 2020 02:25 rveijkwwnl
  Er is daar een heel handig backup programma voor >> AOMEI Backupper standaard << gebruik vooral de OUDE versie van voor 2019 want daar kan je veel meer mee doen, de nieuwe van 2020 is helemaal uitgekleed en kan je bijna niets meer mee.
  Het is geheer freeware, opslag op NAS/Server is gewoon mogelijk.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.