© PXimport

Windows 10: beter bestandsbeheer

Geplaatst: 30 maart 2020 - 13:08

Aangepast: 25 november 2022 - 08:40

Edmond Varwijk

Een computer heeft in essentie maar één taak, het verwerken van informatie. Direct daaraan verwant is de activiteit die informatie te beheren, dat wil zeggen opslaan, kopiëren, verplaatsen, delen en verwijderen. Windows biedt hiervoor de Verkenner, maar die is weinig gebruiksvriendelijk en al vele Windows-versies nauwelijks verbeterd. Wij laten zien hoe het bestandsbeheer beter kan.

Tip 01: Wat is een bestand?

Informatie wordt op de computer bewaard in bestanden. Elk Word-document is een bestand, net als elke digitale foto of video. Maar een bestand is pas echt een bestand wanneer het is opgeslagen, op de computer, op het netwerk (nas) of ergens in de cloud. In Windows 10 heeft elk bestand een extensie, de paar letters achter de punt van de bestandsnaam. Zo bevatten alle Word-documenten uit de extensie .doc of .docx, alle Excel-bestanden .xls of .xlsx en veel foto’s .jpg of .png of .tiff. Dit zijn de bekendste extensies, maar er zijn er nog veel meer, vooral onbekende. Veelal zijn dat systeembestanden waar alleen de computer iets mee kan.

De naam van een bestand is in Windows onder meer te zien in de titelbalk van het programma waarin het is geopend.

© PXimport

Tip 02: Verkenner

Zulke bestanden op je computer blijven zelden exact zoals ze zijn. Je wil er vast weleens een verplaatsen, kopiëren, de naam ervan aanpassen, verwijderen, … Al deze handelingen vallen onder het bestandsbeheer en Windows heeft daarvoor de Verkenner. Dit belangrijke onderdeel van Windows staat opmerkelijk genoeg niet in het Startmenu, maar vind je wel op de taakbalk. Om de Verkenner te openen, klik je op het pictogram van de gele map op de taakbalk of gebruik je de toetscombinatie Windows-toets + E. De Verkenner bestaat uit twee deelvensters. In het smalle deel links staan alle locaties waar op de pc bestanden opgeslagen kunnen worden. Klik je met de muis op zo’n locatie, dan laat Windows in het rechter deelvenster de inhoud van dat station of die map zien. Dat kunnen bestanden zijn, maar ook mappen met daarin weer andere mappen of bestanden.

De Verkenner is het onderdeel van Windows voor bestandsbeheer.

© PXimport

Extensies zichtbaar maken

Zie je geen extensies, schakel dan de optie om de extensies van bekende bestandtypen te verbergen, uit.

© PXimport

De Verkenner is, behoudens enkele cosmetische aanpassingen, in al die 25 jaar niet veranderd

-

Tip 03: Vernieuwing?

De Verkenner zit al sinds Windows 95 in het besturingssysteem en is, behoudens enkele cosmetische aanpassingen, in al die 25 jaar eigenlijk niet veranderd. Alsof er aan de manier waarop wij met bestanden omgaan niets is veranderd! Maar wat te denken van de enorme groei van het aantal bestanden dat we op de pc hebben staan en het gebruik van de cloud of een nas om ook op andere plekken bij onze bestanden te kunnen? Het is eigenlijk allemaal aan de Verkenner voorbijgegaan. Hoewel, volgens de geruchten, Microsoft inmiddels werkt aan een nieuwe Verkenner, is deze er nog niet. Evenmin is bekend wat die gaat bieden en of het een compleet nieuwe Verkenner wordt of alleen een update van de huidige gaat zijn.

Beschik je over de laatste versie van Windows 10 (minimaal versie 1903), dan kun je toch al aan de slag met de mogelijk nieuwe versie van de Verkenner. Open de Verkenner en typ in de adresbalk de volgende string: shell:AppsFolder\c5e2524a-ea46-4f67-841f-6a9465d9d515_cw5n1h2txyewy!App en druk op Enter. De Verkenner opent een nieuw Verkenner-scherm met een heel ander aanzien. Dit is de nieuwe Verkenner volgens het universal apps-design waarmee Microsoft apps bouwt voor alle platformen tegelijk. Om deze Verkenner vaker te gebruiken, klik je met de rechtermuisknop op het Bureaublad en kies je voor Nieuw / Snelkoppeling. Typ in het nieuwe venster het commando explorer shell:AppsFolder\c5e2524a-ea46-4f67-841f-6a9465d9d515_cw5n1h2txyewy!App en bevestig met Volgende. Geef daarna de koppeling de juiste naam, bijvoorbeeld NwVerkenner, en klik op Voltooien.

Maak een snelkoppeling op je bureaublad aan om vaker de nieuwe Verkenner te kunnen gebruiken.

© PXimport

UWP-verkenner

De ontdekking van de UWP-verkenner leidde tot veel geruchten dat dit de nieuwe Windows Verkenner zou zijn.

© PXimport

Tip 04: Sets

De meest gevraagde functionaliteit van Windows-gebruikers voor de Verkenner is volgens Microsoft: tabbladen. Bekend van alle browsers en een prima manier om meerdere pagina’s tegelijk te openen, zou het ook de oplossing zijn voor de beperking dat de Verkenner maar van één map tegelijk de inhoud kan laten zien. Dit maakt het lastig bestanden tussen twee of meer locaties te vergelijken, kopiëren of verplaatsen. En dus ontwikkelde Microsoft Sets. Sets maakt alle Windows-programma’s, inclusief de Verkenner, geschikt voor tabbladen en het zou al in 2018 met een grote update in Windows 10 komen. Maar Sets komt niet.

Gebruikers die via het Windows Insider Preview-programma toekomstige versies van Windows testen, vonden het maar niks. Dat kwam voornamelijk omdat Microsoft weer eens meer wilde doen dan wat gebruikers wensten, en liet ze behalve een tweede venster van hetzelfde programma ook hele andere gegevens en programma’s in die tabbladen openen. Het werd een chaos. De ontwikkeling van Sets is stopgezet en het is duidelijk dat we voor tabbladen in de Verkenner voorlopig niet op Microsoft hoeven te rekenen.

Voorlopig krijgt (zo lijkt het) alleen de via de Windows Store te installeren nieuwe Windows Terminal tabbladen.

© PXimport

Tabbladen willen de Windows-gebruikers het liefst in de Verkenner zien

-

Tip 05: Alternatieven

Wil je toch op een andere manier aan effectief bestandsbeheer doen, dan zijn er heel veel alternatieve oplossingen. Deze vallen in twee groepen uiteen. De eerste groep installeert software die de werking van alle applicaties aanpast, maar waarbij je wel gewoon de Windows Verkenner blijft gebruiken. De tweede groep installeert een alternatief programma voor de Verkenner. De tweede groep is het grootste, er is namelijk een enorm aanbod aan Verkenner-alternatieven.

De bekendste hiervan is Total Commander (TC) dat al heel wat versies meegaat. TC is shareware en dertig dagen vrij te gebruiken, daarna komt er zonder licentie een nag-scherm (pop-up met de vraag om het programma te kopen) bij het opstarten. De kracht van dit soort programma’s is dat ze met twee deelvensters werken die verschillende bestandslocaties in beeld brengen. Binnen die deelvensters zie je de mappen en bestanden die je kunt selecteren om ze vervolgens tussen de twee panelen (locaties) te kopiëren of verplaatsen. Dit maakt het bestandsbeheer erg overzichtelijk én doordat dat dit soort programma’s zich volledig met het toetsenbord laten bedienen, razendsnel.

Alternatieven zijn Midnight Commander, Altap Salamander, MultiCommander en Double Commander.

Total Commander is een van de bekendste bestandsmanagers voor Windows waarin je met twee deelvensters werkt.

© PXimport

Tip 06: Snel bestandsbeheer

De werking via het toetsenbord van Total Commander en zijn vele navolgers is veelal identiek. Met Alt+F1 wissel je in het linkerdeelvenster van station, met Alt+F2 doe je hetzelfde in het rechterpaneel. Met de pijltjestoetsen blader je door de lijsten met mappen en bestanden en met een druk op de spatiebalk selecteer je er een. Je kunt selecties eindeloos uitbreiden en ook eerder geselecteerde mappen of bestanden eruit halen. Wil je bestanden kopiëren van het ene venster naar het andere, selecteer dan de juiste bestanden en druk op F5 om ze te kopiëren of F6 om ze te verplaatsen. Door met Tab te wisselen tussen de twee panelen, bepaal je de richting van een kopieer- of verplaatsactie. Een bestand bekijken gaat via F3, bewerken met F4.

Het programma kan overweg met een groot aantal bestanden waaronder ook archief- en back-upformaten zoals zip, arj en rar. Handige opties zijn het vergelijken en synchroniseren van mappen, en het zoeken via Alt+F7. De zoekfunctie is erg krachtig met volledige tekstsupport, zo kun je onder meer zoeken op kenmerken, in een beperkt aantal of alle submappen. Een nieuwe map maken gaat via F7, een bestand hernoemen doe je ook met F6 en een bestand verwijder je met F8. Wie wil, kan natuurlijk alles ook gewoon met de muis doen, maar ben je de toetsen en toetscombinaties gewend, dan wil je al snel niet anders meer.

Wie de leercurve doorstaat, zal merken dat bestandsbeheer sneller gaat door het aan te sturen met het toetsenbord.

© PXimport

Tip 07: Verkenner met tabbladen

Wat Microsoft niet lukte, lukt anderen wel. Explorer++ is namelijk een versie van de Verkenner met onder meer tabbladen om meerdere locaties met mappen en bestanden tegelijk geopend te hebben. Veel is identiek aan de Windows Verkenner, met bovenin de adresbalk, links de mappenlijst en rechts de bestanden en mappen in de geselecteerde map. Anders dan bij Total Commander wordt bij Explorer++ vooral de muis gebruikt om bestanden te selecteren en tussen twee plekken te kopiëren of een ander bestandsbeheer door te voeren.

Om een map in een apart tabblad te openen, klik je erop met de rechtermuisknop en kies je Open in new tab of je gebruikt Ctrl+Enter. Verder gebruik je voor het selecteren en bewerken van bestanden voornamelijk muis-acties of toetsen en toetscombinaties als in Windows. Het gemak van de tabbladen is dat je in het ene tabblad met Ctrl+C een selectie van bestanden kopieert, het andere tabblad opent en de bestanden daar met Ctrl+V naartoe kopieert, zonder dat je het venster met de locatie waar de bestanden vandaan komen, hoeft te verlaten.

Explorer++ is een Verkenner-alternatief met als belangrijkste pluspunt het gebruik van meerdere tabbladen.

© PXimport

Groupy is een aanvulling op Windows die het volledige besturingssysteem voorziet van tabbladen

-

Tip 08: Overal tabbladen

Groupy is nog een ander alternatief. Het is weliswaar geen bestandsmanager, maar een aanvulling op Windows die het volledige besturingssysteem van tabbladen voorziet, ongeveer zoals Microsoft het met Sets bedoeld zal hebben. Groupy kost zes dollar, maar je mag het eerst dertig dagen proberen. Na de installatie kun je meerdere vensters van de Verkenner openen, allemaal via Windows-toets+E en ze daarna groeperen door ze op elkaar te slepen. Behalve vensters van hetzelfde programma, kun je ook allemaal andere vensters aan elkaar toevoegen.

Twee Verkenner-vensters, Word en Excel in één groep: geen probleem. De gegroepeerde tabbladen komen boven de titelbalk. Wil je niet dat vensters worden samengevoegd, hou dan Ctrl ingedrukt. Instellen dat nieuwe vensters van hetzelfde programma standaard gegroepeerd worden, kan via de Settings. Iets wat ook heel handig kan zijn: gegroepeerde vensters kun je als groep bewaren en daarna heel eenvoudig met één klik weer openen.

Drie Verkenner-vensters en twee Office-documenten laten zich door Groupy eenvoudig groeperen.

© PXimport

De Windows 3.1-bestandsbeheerder

Voor iedereen die denkt dat vroeger alles beter was, is er de Windows 10-versie van Bestandsbeheer (uit Windows 3.0/3.1).

© PXimport

Tip 09: Cmd en PowerShell

Een vaak vergeten manier om bestanden te beheren en in sommige gevallen zeker de snelste, is de opdrachtprompt (cmd). En omdat PowerShell, de scriptomgeving van Windows, dezelfde opdrachten kent, is ook die goed bruikbaar. Zoek via Start op cmd, opdrachtprompt of powershell. Met de stationsletter, gevolgd door een dubbele punt en Enter wissel je naar een andere harde schijf of gekoppelde netwerkschijf. Met cd, gevolgd door de naam van de map, wissel je naar een map op dezelfde schijf. Met mkdir maak je een map. Met dir zie je de inhoud van een map, maak je daar dir /A:H van, dan zie je ook de bestanden die standaard verborgen zijn.

De naam van een bestand kun je aanpassen via rename, gevolgd door de oude en de nieuwe bestandsnaam, inclusief de extensie, rename oudenaam.txt nieuwenaam.txt dus. Andere handige opdrachten zijn move, om bestanden te verplaatsen en erase, om bestanden te verwijderen, net als del overigens. Het vraagteken (?) en het sterretje (*) zijn wildcards die je kunt gebruiken om meerdere bestanden in één keer te selecteren.

Bestandsbeheer via de opdrachtprompt of PowerShell is razendsnel en veelvoorkomende handelingen laten zich bovendien eenvoudig scripten.

© PXimport

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000