Dit moet je weten over Windows 10X

Door: Justin Doornekamp | 10 oktober 2019 10:39

Blog

Windows 10X is een nieuwe editie van het bekende besturingssysteem, speciaal ontworpen voor apparaten met twee schermen, waaronder de net aangekondigde Surface Neo. Verwacht niet een geheel nieuw besturingssysteem, maar een aangepaste versie van Windows 10.

Microsoft onthulde afgelopen woensdag de Surface Neo, een soort tablet met twee lcd-schermen. Het apparaat heeft dus geen buigbaar scherm, maar bestaat uit twee losse schermen die met een scharnier aan elkaar bevestigd zijn.

Wat in ieder geval geen onderdeel is van Windows 10X zijn de Live Tegels van het Start-menu. Er is een nieuw Start-menu, met weinig poespas en waarin enkel icoontjes van applicaties te zien zijn, naast een knop om het web op te gaan.

Als je een app opstart, dan zie je deze aan één kant van je device. Dit lijkt op de manier waarop je in Windows 10 een programma aan de linker- of rechterkant van je scherm open hebt staan. Open je vervolgens een andere app, dan zal deze juist op het andere scherm te zien zijn. Een applicatie kun je vervolgens naar het midden van de twee schermen schuiven, om het programma op beide schermen te zien. Volgens Microsoft wordt de app dan niet alleen groter afgebeeld, maar verandert de interface mee, waardoor het programma optimaal gebruikmaakt van beide schermen.

Windows 10X herkent ook direct als je een toetsenbord aan één van de twee schermen zou koppelen. Bovendien is er binnen het besturingssysteem een ‘Wunderbar’ te vinden, een gedeelte met emoticons, een virtuele trackpad en ruimte om te schrijven.

Nog even wachten

Het duurt nog even voordat we aan de slag kunnen met Windows 10X en apparaten met twee schermen. Microsoft heeft het besturingssysteem een jaar voorafgaand aan de lancering van de Surface Neo aangekondigd, zodat ontwikkelaars nog even de tijd hebben om kennis te maken met de nieuwe versie van Windows.

Microsoft ging verder niet dieper in op de technische details van Windows 10X, dus het is nog even afwachten wat het besturingssysteem nog meer in petto heeft.

0 Reactie(s) op: Dit moet je weten over Windows 10X

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.