Dit moet je weten over Windows 10X

Door: Justin Doornekamp | 27 januari 2021 13:29

Blog

Windows 10X is een nieuwe editie van het bekende besturingssysteem, speciaal ontworpen voor apparaten met twee schermen. Verwacht niet een geheel nieuw besturingssysteem, maar een aangepaste versie van Windows 10. Recent verschenen er meer details.

Wat in ieder geval geen onderdeel is van Windows 10X zijn de Live Tegels van het Start-menu. Er is een nieuw Start-menu, met weinig poespas en waarin enkel icoontjes van applicaties te zien zijn, naast een knop om het web op te gaan.

Als je een app opstart, dan zie je deze aan één kant van je device. Dit lijkt op de manier waarop je in Windows 10 een programma aan de linker- of rechterkant van je scherm open hebt staan. Open je vervolgens een andere app, dan zal deze juist op het andere scherm te zien zijn. Een applicatie kun je vervolgens naar het midden van de twee schermen schuiven, om het programma op beide schermen te zien. Volgens Microsoft wordt de app dan niet alleen groter afgebeeld, maar verandert de interface mee, waardoor het programma optimaal gebruikmaakt van beide schermen.

Windows 10X herkent ook direct als je een toetsenbord aan één van de twee schermen zou koppelen. Bovendien is er binnen het besturingssysteem een ‘Wunderbar’ te vinden, een gedeelte met emoticons, een virtuele trackpad en ruimte om te schrijven.

Nog even wachten

Het kan nog even voordat we aan de slag kunnen met Windows 10X en apparaten met twee schermen, maar inmiddels lijkt Microsoft wel iets dichter bij de lancering van het besturingssysteem voor apparaten met één scherm. Diverse techwebsites, zoals Windows Central en The Verge lieten recent hun licht schijnen over Windows 10X en daaruit blijkt dat er veel gelijkenissen zijn met Chrome OS van Google. Het lijkt er dus op dat Microsoft consumenten wil wegtrekken bij Google, door met een alternatief te komen voor Chromebooks, die nog steeds enorm in trek zijn. 

Net als Chrome OS zal Windows 10X vooral web-apps draaien, die je kunt downloaden in de Edge-browser en direct aan je taakbalk kunt toevoegen. De taakbalk lijkt op die van Windows 10 met directe toegang tot Edge en het startmenu. Verwacht verder een afgeslankte versie van de Verkenner met toegang tot enkele lokale folders alsook tot je OneDrive.

Microsoft ging tot dusver verder niet dieper in op de technische details van Windows 10X, dus het is nog even afwachten wat het besturingssysteem nog meer in petto heeft.

1 Reactie(s) op: Dit moet je weten over Windows 10X

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • 30 januari 2021 04:36 Julilela
    🍓 Hete pikken winden me op! Schrijf me hier - ---KLIK---
    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
    met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.