Dit zijn de plannen van Microsoft voor Windows 10X

Door: Justin Doornekamp | 02 juni 2020 06:10

Blog

Microsoft was aanvankelijk van plan om Windows 10X tegelijk te introduceren met enkele dualscreen-apparaten, zoals de Surface Neo. De coronacrisis gooide evenwel roet in het eten, waardoor Microsoft het over een andere boeg moet gooien. Windows 10X wordt nu in de eerste instantie ontwikkeld voor apparaten met een enkel scherm.

Chief Product Officer Panos Panay van Microsoft liet afgelopen maand weten dat klanten nu per maand meer dan vier biljoen minuten (inderdaad, een getal met twaalf nullen) besteden in Windows 10, hetgeen een stijging betekent van 75% ten opzichte van een jaar eerder.

Een en ander zal ongetwijfeld te maken hebben met de huidige coronacrisis, waarin veel mensen noodgedwongen thuis moeten werken op laptops en desktops. Dat neemt niet weg dat mensen meer dan ooit werken met het besturingssysteem van Microsoft.

Panay maakte van het moment gebruik om meer informatie te geven over het Windows 10X-besturingssysteem. “De wereld is flink veranderd sinds we afgelopen oktober onze visie deelden over de toekomst van Windows-apparaten met twee schermen”, aldus de topman.

Plannen omgegooid

Zoals de geruchten al deden vermoeden, bevestigde de topman dat Microsoft daarom de plannen omtrent 10X heeft omgegooid. Het bedrijf wil zich voor het besturingssysteem nu vooral richten op laptops met een enkel scherm, in plaats van apparaten met een dubbel scherm, zoals de Surface Neo.

Windows 10X moet ervoor zorgen dat gebruikers makkelijker in de cloud kunnen werken. Daarnaast is het de bedoeling dat de interface eenvoudiger en moderner wordt dan die van Windows 10. Dit zou onder meer multitasking moeten verbeteren, maar ook het gebruik van het startmenu.

Details over het besturingssysteem ontbreken nog. Enkel is duidelijk dat Windows 10X voorlopig alleen zal draaien op apparaten met één scherm en niet op opvouwbare smartphones en apparaten met twee schermen, zoals aanvankelijk het doel was.

Release volgend jaar?

Wanneer we het gestroomlijnde besturingssysteem mogen verwachten, is nog onduidelijk. Wel gaf Microsoft al aan dat de lancering van de Surface Neo wordt uitgesteld tot na 2020. Panay wil met fabrikanten in gesprek gaan om te kijken wanneer het opportuun is om de ontwikkeling van de dualscreen-apparaten weer op te starten.

Uit recente berichtgeving van onder meer TechRadar valt op te maken dat Windows 10X-functies mogelijk sneller dan verwacht naar Windows 10 komen. Microsoft wil daarbij meer bètatesters aan zich binden om het besturingssysteem uit te proberen op apparaten met een enkel scherm.

3 Reactie(s) op: Dit zijn de plannen van Microsoft voor Windows 10X

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 4 juni 2020 15:21 Lex1
  Allemaal toeters en bellen dat de arme processor alleen maar meer en meer gaat belasten.

  Waarom niet de keurs om een heelhoop bende uit te schakelen een optie voor Windows 10 licht vooral voor oudere computers. Alleen de kale basis installatie.

  In plaats van mensen min of meer te verplichten om een nieuwe of jonge computer te kopen.

  Wat opvalt is dat een groot aantal Windows 7 gebruikers vanwege het einde van de windows7 ondersteuning, zijn over gestapt naar Linux met name Linux Ubuntu en mint.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 5 juni 2020 12:11 ardsur
  Lex zegt "Wat opvalt is dat een groot aantal Windows 7 gebruikers vanwege het einde van de windows7 ondersteuning, zijn over gestapt naar Linux met name Linux Ubuntu en mint."
  Welkom voor "ex-Windows7 gebruikers" in Ubuntu of welke andere Linux distributie dan ook. Ik deed dit 12 jaar terug en heb verder niet meer omgekeken naar windows, heb het ook geheel niet gemist.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 5 juni 2020 22:35 Kasander1
  Ja, nog meer controle over de gebruikers die zelf nog minder controle hebben over "hun" Windows!

  Linux rules!
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.