Doe meer met je Windows 10 Taakbalk

Door: Ronald Smit | 25 januari 2019 10:21

Doe meer met je Windows 10 Taakbalk
How To

De Taakbalk van Windows 10 is een tamelijk essentieel bedieningsonderdeel van dit besturingssysteem. Maar je hoeft je niet aan de standaardinstellingen van Microsoft te houden.

De Windows Taakbalk. Sinds Windows 95 een vast onderdeel van dit besturingssysteem. Heel even poogde Microsoft er grotendeels vanaf te komen in Windows 8. Het alternatief in de vorm van een tegelmuur en inconsistente werking werd de softwarefabrikant niet bepaald in dank afgenomen. En al snel keerde het bedrijf - met Windows 10 - op z'n schreden terug: exit tegels en terug taakbalk met startmenu. Geen vreemde gedachte, want vrijwel elk desktop-besturingssysteem heeft een vorm van een systeemwerkbalk, taakbalk, startmenu of iets wat daar verdacht veel op lijkt. Voor muisbediening is het simpelweg de meest praktische vorm om mee te werken. Wat niet wil zeggen dat je de balk in Windows 10 niet aan je eigen wensen aan kunt passen. Wil je bijvoorbeeld niet dat de balk de hele tijd prominent in beeld is, klik dan met de rechter muisknop op de Taakbalk en vervolgens in het geopende contextmenu op Taakbalkinstellingen. Zet vervolgens in het geopende venster de schakelaar onder De taakbalk automatisch verbergen in bureaubladmodus op aan. Je ziet dat de Taakbalk nu naar beneden schuift en verdwijnt. Beweeg je je muis naar de onderrand van het scherm, dan verschijnt hij weer.

Andere plekken en meer

De standaardgrootte van taakbalkknoppen is ingesteld op 'groot'. An sich geen overbodige luxe als je een beeldscherm gebruikt met een hoge resolutie. Maar ook dan kun je minder knoppen kwijt dan je wellicht zou willen. Zet in dat geval de schakelaar onder Kleine taakbalkknoppen eens aan. Je ziet direct het verschil en ook dat er meer ruimte ontstaat voor extra elementen. Wel worden ze - hoe verrassend - allemaal kleiner. En of jouw al dan niet scherpe blik dat trekt is een persoonlijke afweging. Ook is het goed om te weten dat de Taakbalk zeker niet verplicht onder in beeld hoeft te staan. Je kiest naar wens een andere positie middels het selectiemenu onder Locatie van taakbalk op het scherm. Bij veel besturingssystemen vind je een taakbalk of het equivalent daarvan boven in beeld. Ook dat kan bij Windows 10 en mogelijk maakt dat het gebruik voor jou net wat prettiger. Zeker als je in bijvoorbeeld je werkomgeving met Linux-systemen of desnoods Mac's werkt die ook een menubalk boven in  beeld hebben staan. En voor de experimenteerlustigen kan de balk ook aan de linker- of rechter schermrand geplaatst worden.

De Taakbalk van Windows 10 kent diverse instellingsmogelijkheden

0 Reactie(s) op: Doe meer met je Windows 10 Taakbalk

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.