Download en installeer de kale nVidia-driver

Door: robbin-ooijevaar | 25 oktober 2017 08:58

How To

Veel computers hebben een videoadapter van nVidia. Als je het stuurprogramma van de website van de makers installeert, krijg je veel rommel en ballast mee. De download alleen al is groter dan 400 MB! In dit artikel lees je hoe je een kale nVidia-driver installeert en overbodige resten verwijdert.

Stap 1: Originele driver

Download eerst het originele installatiebestand voor je videokaart. Als je niet weet welke type videoadapter je hebt kijk je bij Windows-toets+Pause / Apparaatbeheer / Beeldschermadapters. Bewaar het installatiebestand, maar voer het niet uit. Onze testlaptop heeft een nVidia GTX 660M. Het installatiebestand hiervan heet 384.76-notebook-win10-64bit-international-whql.exe. Dit lijkt een uitvoerbaar bestand, maar is feitelijk een zelfuitpakkend archiefbestand. Dubbelklik om het uit te pakken, of gebruik Winrar of een vergelijkbaar programma om de inhoud handmatig uit te pakken. Meestal kan dit via de rechtermuisknop en dan de optie Extract of Uitpakken.

Download de originele driver voor je nVidia-adapter en pak de inhoud uit.

Stap 2: Display Driver Uninstaller

Open je configuratiescherm en verwijder bij geïnstalleerde programma’s alles wat je kunt vinden van nVidia. Start je computer niet opnieuw op. Download nu Display Driver Uninstaller (DDU) voor nVidia. DDU is een speciaal programma om alle apps en instellingen van nVidia volledig te verwijderen.

Start DDU en laat je pc opnieuw opstarten in veilige modus. DDU wordt automatisch actief waarna je met Verwijder drivers en herstart de computer je systeem grondig schoont van overgebleven nVidia-resten. DDU maakt een Windows-herstelpunt aan (wel zo veilig!) en voert de schoonmaakactie uit. Zodra je pc weer is opgestart ga je via Windows-toets+Pause naar Apparaatbeheer en open je Beeldschermadapters.

Gebruik Display Driver Uninstaller om je nVidia-beeldschermadapter volledig te deïnstalleren.

Stap 3: Kale driver

Klik met de rechtermuisknop op de beeldschermadapter en kies Stuurprogramma bijwerken / Op mijn computer zoeken naar stuurprogramma software. Wijs de map aan van het archiefbestand dat je hebt uitgepakt bij de eerste stap en laat de driver opnieuw installeren.

Herstart je computer als alles is afgerond en je pc heeft vanaf nu een kale nVidia-driver. Dit is nog steeds een driver van bijna 600 MB (!), maar dat is veel minder dan voorheen. De ruimte die je terugkrijgt via de beschreven stappen verschilt per computer. Op ons testsysteem was dit iets meer dan 3 GB. Je kunt nu alle tijdelijke bestanden (driverdownload, uitgepakte driverbestanden en DDU) weer verwijderen.

Installeer de ‘kale driver’ voor je nVidia-beeldschermadapter.

0 Reactie(s) op: Download en installeer de kale nVidia-driver

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.