Dubbele bestanden zoeken met de Windows 10 Verkenner

Door: Chwhynny Overbeeke | 07 augustus 2020 14:25

How To

Windows 10 biedt helaas nog niet de mogelijkheid om dubbele bestanden op te sporen. Gelukkig zijn er vele tools die je hierbij helpen. Wil je hier eigenlijk geen extra software voor installeren, dan kun je door middel van een (ietwat omslachtig) trucje alsnog binnen Windows dubbele bestanden zoeken en vinden.

Jammer genoeg biedt Windows 10 (nog) niet de mogelijkheid om dubbele bestanden op te sporen. Met gratis software zoals bijvoorbeeld CCleaner of andere programma's waarvoor je wel moet betalen kun je prima duplicaten vinden, maar niet iedereen vindt het prettig om hiervoor een aparte tool op zijn of haar computer te moeten installeren. Met een (vrij omslachtige) truc kun je zelf de Windows Verkenner gebruiken om dubbele bestanden te vinden. Lees ook: 10 tips voor Windows 10 Verkenner.

Voordat je met opschonen begint, is het een goed idee om een back-up te maken, mocht je onverhoopt iets wissen dat je liever had willen bewaren.

Sorteren en filteren

Als je op zoek gaat naar dubbele bestanden, is het van belang dat je ze op de juiste manier sorteert en filtert. Hoe beter je dit doet, hoe groter de kans dat je dubbele bestanden tegenkomt. En hoe meer informatie je over bestanden kunt vinden, hoe beter je ze met elkaar kunt vergelijken.

Zoeken, sorteren, de Verkenner wordt steeds slimmer.

De weergave naar je hand zetten

In de Windows Verkenner kun je allerlei verschillende manieren kiezen waarop je bestanden worden weergegeven. Sommige weergaven zijn beter geschikt voor het vergelijken van bestanden.

Zo kun je met de extra grote iconen weergave foto's en video's eenvoudiger visueel met elkaar vergelijken. Met de details weergave kun je juist veel extra informatie over al je bestanden in een lijst zien, en is het mogelijk om op deze parameters te sorteren.

Door op Alt+P te drukken kun je een paneel met een voorbeeldweergave van het geselecteerde bestand openen, waardoor je direct vanuit de Verkenner een bestand kunt inzien zonder het te hoeven openen. Dit werkt niet voor alle bestandstypen, maar voor afbeeldingen en documenten is het zeer handig.

Door op Alt+V en vervolgens op Alt+D te drukken kun je meteen een paneel met details over het bestand in kwestie schakelen.

In Windows 10 kun je zelf beslissen hoe je bestanden aan je gepresenteerd worden.

Gegevens vergelijken

Dubbele bestanden hebben dezelfde extensie, dus probeer je steeds slechts op één bestandstype tegelijk te richten.

Let op: Als je bijvoorbeeld een mp3-bestand en een wav-bestand van hetzelfde muzieknummer hebt, zou je dit als "duplicaat" kunnen beschouwen, of juist niet omdat ze verschillen qua bestandstype, geluidskwaliteit en toepassing. Denk dus van tevoren na over hoe je dergelijke gevallen wilt gaan behandelen. Zelf kies ik er altijd voor om in ieder geval het bestand in de hoogste kwaliteit te bewaren.

Voor alle bestandstypen is de grootte van het bestand erg belangrijk. Dubbele bestanden hebben precies dezelfde bestandsgrootte, dus als je op formaat sorteert kun je al gauw allerlei bestanden uitsluiten als kandidaat.

Dubbele multimediabestanden zijn het eenvoudigst te identificeren, omdat deze veel metadata bevatten. Zo bevatten foto's vaak informatie over de datum en de locatie waarop ze genomen zijn, en soms ook het type camera. Muziek bevat soms metadata over de artiest en de titel van het nummer.

Tools

Uiteraard zijn tools van derden veel sneller en accurater dan deze methode met de Windows Verkenner, maar als je liever geen nieuwe software wilt installeren kom je met deze tips al een heel eind.

Toch CCleaner

Wil je het toch proberen met een toolje, kies dan bijvoorbeeld voorCCleaner. Ga binnen de software naar Gereedschap - Dubbelebestandenzoeker en geef aan welke schijf je wil doorzoeken. Klik eventueel bij Negerenop Systeembestanden, om te voorkomen dat dergelijke bestanden niet worden verwijderd. CCleaner is (zoals de naam al doet vermoeden) ook een handig tooltje om je pc op te schonen.

1 Reactie(s) op: Dubbele bestanden zoeken met de Windows 10 Verkenner

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • 9 oktober 2017 07:58 manyprog
    Dit kleine en eenvoudige programma helpt u om dubbele bestanden van uw computer of laptop te verwijderen. Manyprog Find Duplicate Files met succes kan worden uitgevoerd op Windows-besturingssystemen, inclusief Windows Vista, Windows XP, Windows 7, Windows 8, Windows 10. http://nl.manyprog.com/find-duplicate-files.php
    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
    met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.