Een beeldscherm kalibreren in Windows

Door: Martin Gijzemijter Martin | 11 mei 2014 12:05

How To

Aan de instellingen van je beeldscherm hoef je bijna nooit iets te doen. Toch kan het na verloop van tijd zo zijn dat de kleuren net iets anders lijken, dat het beeld te fel lijkt of juist te donker. Daar kun je eenvoudig iets aan doen in Windows.

]

Hardwarematig kalibreren

Het kalibreren van een beeldscherm kan op verschillende manieren. Ten eerste is er de hardwarematige methode, via het beeldscherm zelf. Via de instellingen van je beeldscherm (via de toetsen op de hardware), kun je vaak kleuren veranderen, helderheid aanpassen enzovoort. Maar dat is lastig, als je niet weet wat de juiste instelling nu precies is.

Daarnaast kun je ook een apparaatje kopen, genaamd een colorimeter, die je voor het beeldscherm houdt. Zo'n apparaatje kost echter een flinke duit (meer dan 100 euro) en is wat overdreven voor die enkele keer dat je moet kalibreren. Gelukkig kan Windows het ook.

Een colorimeter is een dure methode om een beeldscherm te kalibreren.

Softwarematig kalibreren

Zorg, voordat je gaat kalibreren, dat je beeldscherm al minstens een half uur is ingeschakeld, en de mogelijkheid heeft gekregen om even 'warm te draaien'. Klik op Start en typ Kalibreren en klik vervolgens op Beeldschermkleur kalibreren wanneer deze optie in beeld verschijnt.

Druk op Volgende en kijk welke afbeelding de juiste Gammawaarde weergeeft. Wanneer je nu weer op Volgende klikt, dien je de schuifregelaar zo te schuiven dat de afbeelding lijkt op de afbeelding die de juiste Gammawaarde weergaf. Druk wederom op Volgende en kijk nu bij welke afbeelding de helderheid goed is ingesteld. Wanneer je weer op Volgende klikt kun je met de schuifregelaar de helderheid instellen. Doe dit wederom zodat het resultaat lijkt op de afbeelding die je net hebt gezien. Zo klik je door de rest van de Wizard heen, waarbij je telkens voorbeelden krijgt van het gewenste resultaat en je moet proberen dat zo goed mogelijk te benaderen. Wanneer je de wizard hebt doorlopen, is je beeldscherm gekalibreerd.

Gelukkig kan Windows het zelf ook.