Een nas beveiligen in 14 stappen

Door: Edmond Varwijk | 23 november 2017 09:30

How To

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. Pagina 2: Logging, meldingen en back-up

Elke nas staat tjokvol belangrijke bestanden. Dat geldt voor vrijwel elke nas, hoe verschillend die verder in prestaties en functionaliteit ook is. Deze bestanden (denk aan foto’s, documenten en back-ups) zijn vaak van groot belang en mogen niet verloren gaan. Daarom zijn ze juist ook op de nas gezet. Wat vaak wordt vergeten is dat dan wel de nas goed beveiligd moet zijn. Een nas beveiligen kun je in 14 stappen doen.

Meer weten over nas'en? In dit artikel lees je wat bij recentelijk de beste nas vonden, en op deze pagina verzamelen we alle nas-artikelen bij elkaar.

Nas’en danken hun populariteit aan de grote opslagruimte en het gemak waarmee je de bestanden centraal kunt opslaan en delen. Een nas maakt (zeker voorzien van meerdere schijven) al snel een professionele indruk … zo’n apparaat moet wel goed en veilig zijn, toch? Maar schijn bedriegt: een nas kan heel veilig zijn en goed voor de opgeslagen bestanden zorgen, maar daar moet je wel wat voor doen. De nas moet eerst goed ingericht en goed beveiligd worden, en daarna moet de correcte werking goed bewaakt worden. Anders kan wat de beste plek lijkt voor alle gegevens ook juist een enorme kwetsbaarheid zijn … wat men in het bedrijfsleven ook wel een ‘single point of failure’ noemt.

Stap voor stap

Synology, QNAP, Netgear, Asustor, Drobo en Western Digital: zoveel nas-merken en allemaal met een eigen besturingssysteem. Die besturingssystemen lijken soms functioneel als twee druppels water op elkaar, maar om ze te configureren werkt het toch telkens net even anders. Die verschillen maken het onmogelijk in dit artikel exact voor elk nas-besturingssysteem aan te geven hoe een bepaalde functie uit- of ingeschakeld moet worden. Daarom volstaan we met het benoemen van de belangrijke zaken voor de beveiliging van een nas. Online en in de nas-documentatie vind je alle benodigde specifieke uitleg.

01 Software en updates

Een belangrijk onderdeel van elke nas is de software op de nas. Deze bestaat uit twee of drie delen: het besturingssysteem (in dit verband ook wel firmware genoemd), de officiële uitbreidingen en mogelijk ook nog onofficiële uitbreidingen. Voor de firmware raden we aan niet te ver achter te lopen en liefst niet al te lang na het uitkomen van een nieuwe versie, die te installeren. Je kunt dit zelfs automatiseren door de nas zelf te laten controleren op updates en nieuwe firmware, en deze daarna te laten installeren. Een andere optie is wel direct downloaden, maar pas installeren wanneer jij dat aangeeft. Omdat je weleens hoort dat nieuwe updates of nieuwe firmware problemen geven, is dat ook een prima optie. Wacht echter niet te lang, net zoals Windows bevatten ook de besturingssystemen nas-apparaten weleens fouten die er met deze updates uitgehaald worden. Gebruik liefst wel altijd de download en installatiefunctie van de nas, deze controleert ook op de herkomst van de firmware en of de download onbeschadigd is. Lees de release notes die met een nieuwe firmware meekomen en waarin informatie over de nieuwe versie en de compatibiliteit staat.

01 Controleer regelmatig op nieuwe firmware en updates, en installeer deze automatisch of zo snel mogelijk.

02 Uitbreidingen

Behalve de firmware zijn er nog twee soorten software op de nas, de officiële uitbreidingen en de onofficiële uitbreidingen. De officiële uitbreidingen staan in de app-store van de nas. Deze worden standaard door de nas-fabrikant of partners aangeboden, en doorlopen een kwaliteitscontrole voor ze in de app-store komen. Update deze altijd zo snel mogelijk en liefst automatisch. Ben je van plan ook nog uitbreidingen uit alternatieve bronnen geïnstalleerd, besef dan dat deze niet op kwaliteit zijn gecontroleerd door de nas-fabrikant en dat je daardoor meer risico loopt. Er zijn best veel goede onofficiële uitbreidingen, maar voordat je deze gaat updaten is het belangrijk de compatibiliteit te beoordelen door de release notes en forummeldingen te lezen.

02 Update ook de uitbreidingen die je op de nas hebt geïnstalleerd.

03 Gebruikers

Op de nas is standaard een groep Users of Gebruikers aanwezig. Maak voor alle gebruikers van de nas een nieuw account aan en maak ze lid van deze standaardgroep Users of Gebruikers. Maak geen gewone gebruikers lid van de Administrators-groep. Afhankelijk van de nas die je gebruikt kun je behalve gebruikersnaam en wachtwoord ook aanvullende opties instellen zoals het moeten wijzigen van het wachtwoord bij de eerste keer inloggen. Tevens kun je toegang geven of weigeren tot bepaalde mappen op de nas, evenals bepaalde functies toekennen zoals het kunnen inloggen op het bureaublad van de nas, of het gebruik van de ftp-server, de File Station en de bestandsverkenner. Wees niet te royaal met rechten, je kunt altijd later nog nieuwe toekennen.

03 Geef gebruikers niet meer rechten dan ze nodig hebben, niet op mappen en niet op toepassingen.

04 Gewone gebruiker

Maak ook voor jezelf een account aan in de groep Users of Gebruikers, en gebruik dat alle keren dat je de nas normaal gebruikt. Gebruik dit account ook om netwerkverbindingen te maken met een map op de nas. Log alleen in als Administrator wanneer je echt de configuratie van de nas moet aanpassen. Afhankelijk van het merk nas kun je extra opties instellen zoals het verzenden van een mail aan de nieuwe gebruiker met daarin de accountgegevens of de gebruiker verplichten bij de eerste keer inloggen het wachtwoord aan te passen. Voor het wachtwoord zelf kun je een wachtwoordbeleid instellen dat minimumeisen stelt aan de lengte en complexiteit ervan.

Weg met de admin

Ook hackers weten dat het beheerdersaccount van een nas bijna standaard admin heet. Daarmee zijn ze al half binnen. Je kunt de beveiliging verder verbeteren door dit account uit te schakelen en een ander account aan te maken dat je gebruikt voor het aanpassen van de configuratie van de nas. Log in als admin en maak in de groep Administrators een nieuwe gebruiker met een sterk wachtwoord. Noteer de gebruikersnaam en het wachtwoord in een wachtwoordkluis zoals KeePass. Log daarna uit als standaard-admin en weer in met het nieuwe account. Controleer of je admin-rechten hebt en zo ja, open dan weer het onderdeel Gebruikers, selecteer het oude admin-account en schakel het uit.

Deactiveer het standaard admin-account en beheer de nas voortaan met een eigen administrator-account.

05 Minder kwetsbaar

De meeste nas-apparaten bieden behalve opslagruimte ook nog een groot aantal andere functies. Dat kunnen standaardfuncties zijn zoals ftp, maar ook later toegevoegde diensten zoals een downloadfunctie of een mediaspeler. Een belangrijke stap in de beveiliging van de nas is het uitschakelen van alle functies die je niet gebruikt. Bovendien helpt dit de prestaties van de nas te verbeteren. Een functie die niet actief is, gebruikt geen processortijd, geen geheugen en kan ook niet misbruikt worden. Log in op de nas en open de app-store (Package Center, App Central of hoe het onderdeel op jouw nas heet waarmee je extra functies aan de nas kunt toevoegen). Hier zijn de geïnstalleerde uitbreidingen te zien. Verwijder de uitbreidingen die je niet gebruikt of indien je twijfelt, schakel ze eerst een tijdje uit. Controleer ook het onderdeel Configuratie op algemene functies die je zou kunnen uitschakelen. Wees hier wel alerter, anders dan de geïnstalleerde uitbreidingen raken deze standaardonderdelen sneller de werking van de nas.

05 Schakel ongebruikte functies en apps uit of verwijder ze volledig.

06 Inbraak voorkomen

Om te voorkomen dat door eindeloos het wachtwoord te gokken iemand toegang forceert tot de nas kun je accounts en/of ip-adressen blokkeren die een te groot aantal foutieve inlogpogingen doen. De precieze werking verschilt per merk nas. Bij Synology heet het Automatisch Blokkeren en geldt het voor een hele reeks Synology-onderdelen zoals bij het verkrijgen van toegang tot de nas, maar ook bij diverse communicatieprotocollen zoals ssh, telnet en ftp, en bij het proberen toegang te krijgen tot onderdelen als File Station, Photo Station en nog veel meer. QNAPs netwerktoegangsbeveiliging biedt hetzelfde, maar met de mogelijkheid het per protocol in te schakelen. Deze functies werken op ip-adres. Wil je gebruikersaccounts met teveel foutieve inlogpogingen blokkeren, kies dan voor Accountbeveiliging. Je kunt ervoor kiezen na een aantal dagen een blokkade weer op te heffen.

06 Voorkom met de netwerktoegangsbeveiliging een bruteforce-aanval op een nas-service.

07 Verplicht https

Standaard beheer je de nas via de browser. Je logt dan via http in op de webinterface van de nas. Communicatie via http is echter niet versleuteld en kan dus eenvoudig worden afgeluisterd, en dat geldt ook voor het administrator-account en het wachtwoord. Je kunt dit voorkomen door de nas telkens als er onbeveiligd contact wordt gemaakt met de webinterface, deze om te leiden naar het wel versleutelde https. Dat is veiliger en, door het automatisch door de nas te laten afhandelen, net zo makkelijk. Omdat de nas niet over een echt ssl-certificaat beschikt, maar een zelfgemaakt exemplaar gebruikt, geven bijvoorbeeld Chrome en Firefox wel een foutmelding, maar je kunt de url van de nas als uitzondering toevoegen. De verbinding is dan wel beveiligd, maar de identiteit van de nas wordt dan niet via het certificaat bewezen (wat binnen je eigen thuisnetwerk ook helemaal niet uitmaakt).

07 Met deze optie verplicht je gebruikers de nas met het veiligere https te gebruiken.

0 Reactie(s) op: Een nas beveiligen in 14 stappen

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.