Een nieuwe notebook als XP-vervanger - Waar let je op?

Door: Jeroen Boer | 23 juni 2014 08:00

How To

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. pagina 2
  3. pagina 3

Mocht je pc al wat ouder zijn, dan zal het huidige Windows 8.1 wellicht niet lekker werken. De meest voor de hand liggende keuze is dan het aanschaffen van een nieuwe pc. Tegenwoordig is een notebook echter een populaire keuze. Waar moet je op letten bij het kopen van een notebook met Windows 8.1?

De notebook is de desktop al ergens in 2008 voorbij gegaan als meest verkochte computersoort, en inmiddels is de notebook op zijn beurt alweer ingehaald door de tablet. Waar een desktop en notebook voor vrijwel dezelfde taken inzetbaar zijn, geldt dat voor een tablet niet. Een 'echte' pc, hetzij een desktop of notebook, blijft voor veel mensen dan ook noodzakelijk.

Dat de notebook populairder is dan de desktop is niet verwonderlijk. Een notebook neemt immers weinig ruimte in, is flexibel inzetbaar en kan ook op reis meegenomen worden. De meeste notebookprocessors zijn krachtig genoeg voor vrijwel alle taken. Notebooks zijn te koop vanaf zo'n 300 euro en de prijzen lopen op tot 2000 euro of meer. Je zult het aanbod dus moeten opdelen om geen appels met peren te vergelijken.

Een eerste schifting kun je doen op schermformaat. Omdat dit artikel als insteek heeft je op weg te helpen in de keuze naar een notebook die dienst kan doen als primaire pc, sluiten we de notebooks met de kleinste schermformaten (10 tot en met 12 inch) uit. De notebooks die dan overblijven kunnen we onderverdelen in een aantal klassen.

Budgetnotebook

Een standaardnotebook met een schermformaat van 15,6 inch is verkrijgbaar vanaf zo'n 350 euro. Tot een prijs van 500 euro scharen wij ze onder de noemer budgetnotebook. Veelal zijn de concessies ten opzichte van wat duurdere notebooks gedaan in de kwaliteit van de behuizing en het scherm en de capaciteit van de accu.

Ook de snelheden van onderdelen als processor, geheugen en harde schijf liggen lager. Qua geheugenhoeveelheid moet je rekenen op 4 gigabyte en als opslag krijg je doorgaans een harde schijf van 500 gigabyte. Een budgetnotebook is vooral geschikt als je weinig eisen hebt en vooral simpele werkzaamheden doet zoals gebruikmaken van internet.

Goedkopere notebooks zijn wat vormgeving vaak eenvoudiger dan duurdere modellen.

Allroundnotebooks

Het gros van de notebooks valt in de categorie allroundnotebooks met prijzen van 600 tot 800 euro. Het schermformaat is doorgaans 15 inch, maar ook 14 inch is een maat die we steeds meer zien. Ten opzichte van de budgetnotebooks zijn er verschillende voordelen.

Zo is de processor sneller en zal er doorgaans gekozen zijn voor een Intel Core i5-processor, Intel Core i7-processor, AMD A8-processor of AMD A10-processor. Daarnaast krijg je meer RAM-geheugen, meer opslagcapaciteit en behoort ook een cache-SSD of hybride harde schijf tot de mogelijkheden. Door de snellere en betere hardware is de allroundnotebook geschikt voor werken in bijvoorbeeld office met meerdere programma's tegelijkertijd, films kijken en (simpele) fotobewerking.

Op wat duurdere allroundnotebooks is qua vormgeving en behuizing meer mogelijk.

Desktopvervanger

Een desktopvervanger is een notebook die vooral is ontworpen om constant op het bureau te staan. Dat betekent dat de machine een 17inch-scherm in combinatie met krachtige componenten bevat.

De goedkopere modellen hebben een resolutie van 1600 x 900 pixels terwijl duurdere exemplaren een schermresolutie van 1920 x 1080 pixels bieden. Een gespecialiseerde desktopvervanger is de gamenotebook die een krachtige grafische kaart bevat. Gamenotebooks zijn verkrijgbaar vanaf zo'n 1100 euro, maar je kunt ze zo duur maken als je zelf wilt.

Naast een groot scherm biedt een desktopvervanger ook een numeriek deel op het toetsenbord.

Ultradun

Bij ultradunne notebooks denken we tegenwoordig al snel aan Intels merk Ultrabook. Toch is niet iedere dunne notebook een ultrabook. Zo moet een ultrabook een energiezuinige processor van Intel bevatten en moet de dikte beperkt zijn tot 20 (tot en met 13,3 inch) of 23 mm (vanaf 14 inch). Daarnaast moeten de meest recente ultrabooks voorzien zijn van een aanraakscherm.

Er zijn dan ook dunne notebooks die niet aan al deze eisen voldoen. Een bloedsnelle ultradunne notebook met energiezuinige Intel Haswell-processor zonder aanraakscherm mag immers al geen ultrabook meer genoemd worden. Ook een dunne notebook met AMD-processor komt niet in aanmerking voor deze naamgeving.

De dunste ultrabooks zitten qua dikte ruim onder de 2 cm.

Resolutie scherm

Heb je bepaald wat voor notebook je wilt hebben en wat je budget is, dan is er een aantal zaken waarop je notebooks binnen dezelfde klasse met elkaar kunt vergelijken. Het scherm is een belangrijk onderdeel van een notebook en bepaalt grotendeels de afmeting van het apparaat. Naast de fysieke afmeting speelt ook de resolutie een belangrijke rol. Notebooks met een prijs tot zo'n 900 euro hebben helaas nog vaak een schermresolutie van 1366 x 768 pixels.

Dit is zeker bij een fysieke afmeting van 15,6 inch aan de lage kant. Een hogere resolutie biedt een duidelijke meerwaarde. In de prijscategorie tot 900 euro vind je schermen met een resolutie van 1600 x 900 pixels vooral terug op de goedkopere 17 inch desktopvervanger. Wil je een 15,6inch-notebook met een resolutie van 1600 x 900 of 1920 x 1080 pixels, reken dan op minimaal 850 euro. In navolging van Apples MacBook Pro met Retina-scherm zijn ook andere fabrikanten met notebooks met een hogere dan Full HD-resolutie op de markt gekomen. In alle gevallen gaat het om ultrabooks in het hoogste prijssegment van de markt dat begint bij zo'n 1450 euro.

De Acer S7 is een voorbeeld van een ultrabook met een scherm met een hoge resolutie van 2560 x 1440 pixels.

Aanraakscherm

Na het verschijnen van Windows 8 is het aanraakscherm ongemerkt in alle notebookcategorieën doorgedrongen. Het kost dan ook geen moeite om in iedere prijscategorie een notebook met aanraakscherm te vinden. Daar komt nog bij dat Intel het aanraakscherm als eis stelt voor ultrabooks.

Een nadeel van een aanraakscherm is dat een dergelijk scherm spiegelt. De opmars van het aanraakscherm heeft ook gezorgd voor een nieuw soort notebooks: de convertibles. De gemene deler van deze categorie is dat een convertible op de een of andere manier in te zetten is als een tablet. De uitwerking verschilt sterk per fabrikant. Lenovo klapt bijvoorbeeld het hele scherm om naar de achterkant, terwijl andere fabrikanten draaibare of schuivende scharnieren gebruiken.

0 Reactie(s) op: Een nieuwe notebook als XP-vervanger - Waar let je op?

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.