Een trage pc versnellen zonder nieuwe hardware

Door: Redactie Computer!Totaal Redactie Computer!Totaal | 04 december 2013 07:30

How To

Als een snelle computer ineens extreem traag is, kun je daar de hardware niet echt de schuld van geven. Natuurlijk kun je de snelheid verhogen door extra RAM toe te voegen of de CPU te upgraden, maar geen van deze (dure) oplossingen pakken het onderliggende probleem aan. Je systeem is overbelast.

Het opschonen van Windows zal een pc hoogstwaarschijnlijk sneller doen draaien. En nee, ik suggereer niet dat je het besturingssysteem opnieuw installeert. Er zijn minder drastische oplossingen.

Ga op zoek naar belastende processen

Het kan zijn dat je computer een slecht geschreven proces draait dat beslag legt op een heleboel bronnen. Om daar achter te komen, klik met de rechtermuisknop op de taakbalk en selecteer Start Task Manager. Klik op het tabblad Processes en vervolgens op de kolomkop CPU. De items bovenaan zijn de processen die je CPU het zwaarst belasten.

Als je een duidelijke boosdoener tegenkomt, sluit het programma dat het proces draait dan af (het is heel simpel te zien wat dat is). Werkt dat niet, klik dan op de knop End Process en bevestig dat je het proces echt wilt beëindigen.

Als het probleem daarmee is opgelost, probeer dan dat programma voortaan niet meer te gebruiken. Of zoek naar een vervanger die beter geschreven is.

Zo niet, ga terug naar het tabblad Processes, klik op de kolomkop Memory en kijk of je de boosdoener op die manier kunt vinden.

Autoladers opschonen

Wanneer Windows opstart, worden er automatisch extra programma's geladen - soms een heleboel. Eén grote autolader - of een heleboel kleine - kunnen de pc vertragen.

De truc is om een lijst met de autoladers van Windows te openen. Door ze één voor één uit te schakelen en opnieuw in te schakelen, en tussendoor te rebooten, kom je er achter welke voor problemen zorgen.

In Windows XP, Vista of 7, klik op Start (in XP is dat Start > Run), typ msconfig, en druk op ENTER. Zodra System Configuration tevoorschijn komt, klik op het tabblad Startup. Je kunt items uitschakelen door het vinkje dat er bij staat weg te halen.

Als je Windows 8 gebruikt, klik dan met de rechtermuisknop op de taakbalk en selecteer Start Task Manager. Als je een tabblad met de naam Startup te zien krijgt, klik erop. Zo niet, klik dan op More details > Startup. Om een item uit te schakelen moet je er met de rechtermuisknop op klikken en Disable selecteren.

Controleer op malware

Ik geloof niet echt dat een infectie je probleem veroorzaakt - succesvolle malware vestigt de aandacht niet op zichzelf op die manier. Maar voor de zekerheid kun je er toch maar beter even op controleren.

Zie dit eerdere artikel over malware voor adviezen over het controleren op schadelijke software.

Doe minder tegelijk

Hoe meer programma's je draait, hoe trager ze allemaal zullen zijn. Overweeg om je werkwijze aan te passen zodat je minder programma's tegelijk open hebt staan.

Aero uitschakelen

Windows 7 en Vista gebruiken een technologie, Aero genaamd, om de esthetische uitstraling van het scherm te verbeteren. Het is niet nodig, en het vertraagt de pc een beetje.

Dit is een vrij vertaald artikel van onze Amerikaanse zustersite PCWorld.com, geschreven door Lincoln Spector (@lincolnspector). Het artikel wordt door Computer!Totaal gepubliceerd om je zo snel mogelijk van handige How To's, slimme tips en praktische oplossingen te voorzien. Beschreven termen, handelingen en instellingen kunnen regio gebonden zijn.

8 Reactie(s) op: Een trage pc versnellen zonder nieuwe hardware

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 4 december 2013 19:57 Anoniem
  Interessant voor beginners. Maar het zou leuk zijn als jullie de moeite zouden nemen om het hele artikel naar het Nederlands te vertalen. De meeste mensen die dit lezen zullen tenslotte ook met een Nederlandstalig besturingssysteem werken.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 5 december 2013 09:56 Anoniem
  Joh, da's teveel moeite.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 5 december 2013 10:08 Anoniem
  Inderdaad teveel moeite, gewoon recovery disks erin en terug naar fabrieksinstellingen. Bestanden die belangrijk zijn heb je als het goed is toch al veilig ergens anders bewaard.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 6 december 2013 08:29 Anoniem
  Altijd goed om ook de oningewijden onder ons de Windows Software wat van binnen te leren kennen. Maar wel had ik graag geweten of dit artikel wel voor dit doelpubliek is geschreven. Is dit écht voor de leek of beginner die graag wat meer zou weten en dus op z'n Nederlandstalige Windowsversie zich rot zoekt naar de afbeeldingen/herkenningspunten die niet op zijn versie terug te vinden zijn. Of is dit voor een professioneel waarvoor deze inhoud zo vanzelfsprekend is en die zich eerder de vraag stelt én conclusie trekt dat het rendabeler is om dan rechtstreeks die tijdschriften te lezen en te kopen die veel diepgaandere problemen bespreekt. Mijn klanten, en dat zijn in de meerderheid net die leken, krijg ik niet over de brug om dergelijke artikels te lezen doordat ze niet herkenbaar zijn, laat staan dergelijke tijdschriften te kopen. Een gouden raad dus, wat hieronder reeds vermeld staat. Graag álles in het Nederlands en voornamelijk de afbeeldingen. Suk6
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 14 februari 2015 10:59 Anoniem
  ja goede uitleg maar je kan ook gewoon regcleanpro downloaden
  en hem activeren met deze sleutel:

  00ZNXX-FA684X-21PQZQ-41H89P

  of

  02EQQC-5JUT5T-X7N3MV-XK31P6-K7KD8G
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 12 april 2015 17:20 Anoniem
  Werkelijk goede info. De PC en LT zijn weer lekker snel, ik wilde al bijna alles opnieuw gaan installeren, maar dat hoeft niet. Dank voor de info.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 27 december 2015 21:49 Anoniem
  dank!
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 17 februari 2016 07:51 Anoniem
  lol
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.