© PXimport

Eerste indruk: Surface Studio

Geplaatst: 23 mei 2017 - 10:15

Aangepast: 14 december 2022 - 14:27

Joris Peterse

Microsoft breidt de lijn van Surface-apparatuur uit met de Surface Studio. Naast twee kruisingen tussen een tablet en een laptop en een Windows 10 S-laptop is er de Surface Studio, een high-end all-in-one pc die de directe strijd aan gaat met de Mac. Tijdens The Next Web Conference kreeg ik de gelegenheid om de Surface Studio kort uit te proberen.

De Surface Studio werd natuurlijk al vorig jaar al aangekondigd, tegelijkertijd met de Creator’s Update van Windows 10. Maar Microsoft maakte vandaag bekend dat de Surface Studio vanaf 15 juni ook hier verkrijgbaar is vanaf 3.549 euro.

Mac-aan-nek-race

Wanneer je de Surface Studio ziet, doet de all-in-one PC meteen denken aan de iMac. En eigenlijk is dat niet zo gek ook, want het apparaat is ideaal voor dezelfde doelgroepen. Denk aan ontwerpers, fotografen, videobewerkers en andere creatievelingen. Een doelgroep die traditioneel voor Macs kiest, maar Microsoft zet duidelijk de zaag aan de stoelpoten van Apple.

Het scherm is hiervoor natuurlijk het belangrijkste onderdeel. Deze is 28 inch (71 cm) groot en heeft een resolutie van 4500 bij 3000 pixels. Dat is indrukwekkend, maar vooral het detail en de realistische kleurweergave zijn om de vingers bij af te likken. Niet letterlijk, want de Studio is net als de andere Surface-apparaten uitgerust met een aanraakscherm.

Het scherm van de Surface Studio is makkelijk kantelbaar.

© PXimport

Vernuftig

Dat touchscreen voegt wel wat toe. Niet op een manier dat je op je bureaustoel met gestrekte armen op het scherm zit te wriemelen, want dat voelt nog altijd bijzonder onpraktisch ten opzichte van een muis, toetsenbord of tekentablet. Maar Microsoft heeft een paar vernuftige toepassingen bedacht voor het touchscreen.

Allereerst is het scherm heel makkelijk kantel- en verstelbaar. Met één hand zelfs, bovendien staat het scherm meteen stabiel in de gewenste positie. Dit werkt verrassend goed. Zo kun je het scherm bijvoorbeeld plat leggen om er met een stylus op te tekenen.

Maar ook heeft Microsoft speciaal voor de Surface Studio de Surface Dial ontwikkeld, een draaibare knop die je naast het bureau kunt zetten of magnetisch op iedere plek op het scherm kunt plaatsen. Hiermee worden extra functies toegevoegd, ik kon even kort spelen met een tekenprogramma, waarmee ik door de knop te draaien eenvoudig een kleur kon kiezen. Of in kaarten in kon zoomen. Heel veel toepassingen zijn er vooralsnog niet, maar het zal me niet verbazen als dit groeit. Ontwikkelaars kunnen namelijk ondersteuning voor de Surface Dial toevoegen, het wordt door Microsoft niet beperkt tot alleen apps in de Store. Bovendien werken ontwikkelaars bij Microsoft aan ondersteuning voor de Surface Dial voor andere Surface-apparaten.

Met de Surface Dial geef je meerwaarde aan het touchscreen van een pc.

© PXimport

Innerlijk

Het ontwerp, het scherm en de techniek van het kantelbare systeem zijn erg indrukwekkend. Toch zijn er een paar puntjes die me teleurstelde. Allereerst de aansluitingen: er zijn vier usb 3.0-poorten, een minidisplaypoort, kaartlezer, ethernetingang en audiopoort. USB-C ontbreekt, daar had een poort van bij gemoeten, aangezien de ontwikkelingen razendsnel gaan en veel fabrikanten USB-C al omarmen. Het maakt de Surface Studio toekomstbestendiger en dat is wel wat je wilt van een apparaat in deze prijsklasse.

Bij navraag werd me verteld dat Microsoft ervoor heeft gekozen geen USB-C-poort te plaatsen omdat er ‘nog geen standaard’ voor is. Dat is echter geen bevredigend argument, Microsoft heeft immers anderhalf jaar geleden al de Lumia 950-smartphone uitgebracht met USB-C-poort. Bovendien mag je van een bedrijf als Microsoft wel een innovatievere houding verwachten.

Er ontbreekt één aansluiting op de Surface Studio: USB-C.

© PXimport

Pegels

Over die prijsklasse gesproken. In de VS is de Surface Studio verkrijgbaar vanaf 3.000 dollar. De europrijzen liggen bijzonder veel hoger: vanaf 3.549 euro. Je krijgt daar een mooi apparaat voor terug, maar de 64 GB SSD (naast een terrabyte schijf), 8 GB werkgeheugen en een core i5-processor zijn te karig voor die prijs. De andere twee beschikbare varianten van de Surface Studio bieden meer rekenkracht, werkgeheugen en opslag, voor respectievelijk 4.149 en 4.999 euro. Dat is toch een forse aftrekpost. Bovendien krijg je de Surface Dial er niet bij, die kost 100 dollar extra. Nederlandse prijzen daarvan zijn nog niet bekend.

Een iMac is beschikbaar voor 2129 euro, en alhoewel je daar natuurlijk een op papier veel minder apparaat voor terugkrijgt, is dat toch een drempeltje om traditionele Mac-gebruikers over te halen.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten