Efficiënt en veilig bestanden delen tussen twee pc's

Door: Toon van Daele | 14 februari 2017 07:16

How To

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. Volgende

Of je nou een pc met andere gebruikers deelt of je deelt bestanden via het netwerk: je wilt er in elk geval voor zorgen dat die anderen niet bij data kunnen die je liever privé houdt. Ook wil je natuurlijk niet dat ze je Windows-configuratie kunnen ontregelen. Met de technieken in dit artikel kun je snel en makkelijk bestanden delen tussen twee pc's.

Gedeeld toestel

Tip 01: Gebruikersaccounts

Het is jouw computer en daar heb je dus best wel wat over te zeggen. Dat begint al bij het aanmaken van gebruikersaccounts. Eén administrator-account volstaat en jij bent de enige die het wachtwoord kent. Voor alle andere gebruikers maak je een standaard-account. Ook voor jezelf trouwens, want om veiligheidsredenen is het niet zo’n goed idee je dagelijks met je administrator-account aan te melden. Wil je het accounttype van een gebruikers alsnog wijzigen dan doe je dat als volgt: klik met de rechtermuisknop de Startknop aan, kies Configuratiescherm en klik op Accounttype wijzigen bij Gebruikersaccounts. De rest wijst zichzelf. Standaard-accounts kunnen namelijk niet (zonder meer) in de profielmappen van andere gebruikers komen. Lees ook: 5 manieren om gratis grote bestanden te versturen.

Tip 01 Voor andere gebruikers volstaat een standaard-account.

Tip 02: Windows Pro

Het gebruikersbeheer via het instellingenscherm van Windows (zie tip 1) is vrij beperkt. Gebruikers van Windows Pro of hoger hebben meer mogelijkheden via de module Lokale gebruikers en groepen. Die start je op via de combinatie Windows-toets+R waarna je de opdracht lusrmgr.msc uitvoert. Wanneer je hier Gebruikers opent en op een gebruikersnaam dubbelklikt, kun je er bijvoorbeeld voor zorgen dat diegene zijn wachtwoord niet meer kan wijzigen. Dat is bijvoorbeeld handig als je ervoor wilt zorgen dat je altijd kunt inloggen met het account dat je kind gebruikt – om zo af en toe eens te controleren wat hij of zij allemaal doet. Op het tabblad Lid van kun je een gebruiker bovendien in een gebruikersgroep stoppen waar je dan in één keer bepaalde toegangsbeperkingen aan kunt koppelen (zie ook tip 4). Een nieuwe groep aanmaken doe je door in het linkervenster met de rechtermuisknop op Groepen te klikken en Nieuwe groep te kiezen.

Tip 02 Windows Pro beschikt over een krachtig instrument voor gebruikersbeheer.

Tip 03: Windows Home

In Windows Home moet je op een andere manier te werk gaan. Klik met de rechtermuisknop de Startknop aan en kies Opdrachtprompt (administrator). Het volgende commando zorgt ervoor dat een gebruiker zijn wachtwoord niet meer kan aanpassen: net user <gebruikersnaam> /passwordchg:no. Om dat weer ongedaan te maken, vervang je no door yes.

Een groep creëren en een gebruiker aan die groep toevoegen doe je met de twee volgende opdrachten:

net localgroup <groepsnaam> /add
net localgroup <groepsnaam> <gebruikersnaam> /addEn voor wie het nuttig vindt dat een gebruiker zich alleen op bepaalde tijdstippen bij Windows kan aanmelden kan dat als volgt:

net user <gebruikersnaanm> /times:ma-vr,5pm-7pm;za-zo,11am-7pm.

Let wel, vergeet de slash (/) niet bij elk van de bovenstaande commando’s!

Met de commando’s net user <gebruikersnaam> en net localgroup <groepsnaam> controleer je alle instellingen.

Lees ook: Zo deel je mappen met al je apparaten

Tip 03 Ook in Windows Home is geavanceerd gebruikersbeheer mogelijk (vanaf de opdrachtprompt).
Ook in Windows Home is flexibel gebruikersbeheer mogelijk

Tip 04: Lokale machtigingen

Stel, je wilt ervoor zorgen dat een willekeurige map (bijvoorbeeld in de root van je C:-schijf) alleen toegankelijk is voor bepaalde gebruikers. Dat zouden bijvoorbeeld de gebruikers uit de groep ‘ouders’ kunnen zijn, waartoe wellicht jijzelf en je partner behoren. Dat pak je als volgt aan. Creëer alvast de map en klik die vervolgens in Verkenner met de rechtermuisknop aan.

Hier kies je Eigenschappen en ga je naar het tabblad Beveiliging. Druk op de knop Bewerken en vervolgens op Toevoegen. Vul de groepsnaam in bij Geef de objectnamen op (of de – eerste – gebruikersnaam als je geen groep gemaakt hebt) en check die even met de knop Namen controleren. Bevestig met OK. Selecteer de groep (of de gebruiker) in het lijstje en plaats in de kolom Toestaan een vinkje bij de gewenste machtigingen. Kies hier Volledig beheer als je de gebruiker(s) volledige toegang tot deze map wilt geven. Selecteer nu de groep Gebruikers en druk op de knop Verwijderen, zodat andere gebruikers de toegang tot deze map wordt ontzegd. Eventueel doe je dat ook met de groep Geverifieerde gebruikers. De items SYSTEM en Administrators laat je echter ongemoeid! Bevestig met OK (2x).

Geeft Windows aan je dat je een groep of gebruiker niet zomaar kunt verwijderen, lees dan het tekstkader ‘Gebruikers(groepen) verwijderen’ even door.

Tip 04 Het is ook mogelijk toegangsrechten per map te regelen.

Gebruikers(groepen) verwijderen

Laat Windows je niet zomaar toe een groep of gebruiker, met de bijhorende machtigingen op een map, te verwijderen? Roep dan het eigenschappenvenster van deze map in Windows Verkenner op en open het tabblad Beveiliging. Klik op Geavanceerd en op Overname uitschakelen. Selecteer de bovenste optie en bevestig met OK. Nu moet het wel lukken om ongewenste groepen of gebruikers weg te halen, zoals beschreven in tip 4.

Doet Windows lastig over het weghalen van gebruikers? Eerst de overname uitschakelen dan!

Tip 05: Thuisgroep maken

Misschien is het niet je bedoeling je pc ‘fysiek’ te delen, maar wil je aan andere gebruikers wel data op je pc beschikbaar maken via je thuisnetwerk. We gaan er eerst van uit dat je Windows 7, 8 of 10 gebruikt – dat mag zelfs een mix zijn – en dan gaat bestands- én printerdeling het makkelijkst via een zogenoemde thuisgroep. Zo’n thuisgroep creëer je als volgt (in Windows 10). Open Instellingen in het Startmenu en kies Netwerk en internet. Ga naar de rubriek Status en klik op Thuisgroep. Druk op de knop Een thuisgroep maken en op Volgende. Geef aan wat je precies wilt delen: je map Afbeeldingen, Video’s, Muziek, Documenten en/of Printers & apparaten. Bevestig met Volgende en noteer ergens het bijhorende wachtwoord. Rond af met Voltooien. Vergeet je ooit het wachtwoord, open dan nogmaals het onderdeel Thuisgroep en klik op Het wachtwoord voor de thuisgroep weergeven en afdrukken. Weigert Windows echter een thuisgroep te creëren, neem dan even het tekstkader ‘Netwerklocatie’ door.

Tip 05 Je bepaalt zelf welke mappen (en mediatypes) je wilt delen.

1 Reactie(s) op: Efficiënt en veilig bestanden delen tussen twee pc's

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • 7 maart 2017 16:37 sjoerddejong
    Aardig omslachtig. Ik was ook genoodzaakt naar oplossingen te zoeken waarbij de veiligheid goed wordt overwogen. Maar deze manier vond ik voor mezelf en mijn collega's niet de juiste en zijn we overgegaan naar naar een Nederlandse cloud provider en bieden en veilig alternatief aan voor bedrijven: vboxxcloud. Het doel is hetzelfde maar dan wat makkelijker ;)
    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
    met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.