Efficiënt en veilig bestanden delen tussen twee pc's

© PXimport

Efficiënt en veilig bestanden delen tussen twee pc's

Geplaatst: 14 februari 2017 - 05:16

Aangepast: 24 november 2022 - 12:24

Toon van Daele

Of je nou een pc met andere gebruikers deelt of je deelt bestanden via het netwerk: je wilt er in elk geval voor zorgen dat die anderen niet bij data kunnen die je liever privé houdt. Ook wil je natuurlijk niet dat ze je Windows-configuratie kunnen ontregelen. Met de technieken in dit artikel kun je snel en makkelijk bestanden delen tussen twee pc's.

Gedeeld toestel

Tip 01: Gebruikersaccounts

Het is jouw computer en daar heb je dus best wel wat over te zeggen. Dat begint al bij het aanmaken van gebruikersaccounts. Eén administrator-account volstaat en jij bent de enige die het wachtwoord kent. Voor alle andere gebruikers maak je een standaard-account. Ook voor jezelf trouwens, want om veiligheidsredenen is het niet zo’n goed idee je dagelijks met je administrator-account aan te melden. Wil je het accounttype van een gebruikers alsnog wijzigen dan doe je dat als volgt: klik met de rechtermuisknop de Startknop aan, kies Configuratiescherm en klik op Accounttype wijzigen bij Gebruikersaccounts. De rest wijst zichzelf. Standaard-accounts kunnen namelijk niet (zonder meer) in de profielmappen van andere gebruikers komen. Lees ook: 5 manieren om gratis grote bestanden te versturen.

Tip 01 Voor andere gebruikers volstaat een standaard-account.

© PXimport

Tip 02: Windows Pro

Het gebruikersbeheer via het instellingenscherm van Windows (zie tip 1) is vrij beperkt. Gebruikers van Windows Pro of hoger hebben meer mogelijkheden via de module Lokale gebruikers en groepen. Die start je op via de combinatie Windows-toets+R waarna je de opdracht lusrmgr.msc uitvoert. Wanneer je hier Gebruikers opent en op een gebruikersnaam dubbelklikt, kun je er bijvoorbeeld voor zorgen dat diegene zijn wachtwoord niet meer kan wijzigen. Dat is bijvoorbeeld handig als je ervoor wilt zorgen dat je altijd kunt inloggen met het account dat je kind gebruikt – om zo af en toe eens te controleren wat hij of zij allemaal doet. Op het tabblad Lid van kun je een gebruiker bovendien in een gebruikersgroep stoppen waar je dan in één keer bepaalde toegangsbeperkingen aan kunt koppelen (zie ook tip 4). Een nieuwe groep aanmaken doe je door in het linkervenster met de rechtermuisknop op Groepen te klikken en Nieuwe groep te kiezen.

Tip 02 Windows Pro beschikt over een krachtig instrument voor gebruikersbeheer.

© PXimport

Tip 03: Windows Home

In Windows Home moet je op een andere manier te werk gaan. Klik met de rechtermuisknop de Startknop aan en kies Opdrachtprompt (administrator). Het volgende commando zorgt ervoor dat een gebruiker zijn wachtwoord niet meer kan aanpassen: net user <gebruikersnaam> /passwordchg:no. Om dat weer ongedaan te maken, vervang je no door yes.

Een groep creëren en een gebruiker aan die groep toevoegen doe je met de twee volgende opdrachten:

net localgroup <groepsnaam> /add
net localgroup <groepsnaam> <gebruikersnaam> /add

En voor wie het nuttig vindt dat een gebruiker zich alleen op bepaalde tijdstippen bij Windows kan aanmelden kan dat als volgt:

net user <gebruikersnaanm> /times:ma-vr,5pm-7pm;za-zo,11am-7pm.

Let wel, vergeet de slash (/) niet bij elk van de bovenstaande commando’s!

Met de commando’s net user <gebruikersnaam> en net localgroup <groepsnaam> controleer je alle instellingen.

Lees ook: Zo deel je mappen met al je apparaten

Tip 03 Ook in Windows Home is geavanceerd gebruikersbeheer mogelijk (vanaf de opdrachtprompt).

© PXimport

Ook in Windows Home is flexibel gebruikersbeheer mogelijk

-

Tip 04: Lokale machtigingen

Stel, je wilt ervoor zorgen dat een willekeurige map (bijvoorbeeld in de root van je C:-schijf) alleen toegankelijk is voor bepaalde gebruikers. Dat zouden bijvoorbeeld de gebruikers uit de groep ‘ouders’ kunnen zijn, waartoe wellicht jijzelf en je partner behoren. Dat pak je als volgt aan. Creëer alvast de map en klik die vervolgens in Verkenner met de rechtermuisknop aan.

Hier kies je Eigenschappen en ga je naar het tabblad Beveiliging. Druk op de knop Bewerken en vervolgens op Toevoegen. Vul de groepsnaam in bij Geef de objectnamen op (of de – eerste – gebruikersnaam als je geen groep gemaakt hebt) en check die even met de knop Namen controleren. Bevestig met OK. Selecteer de groep (of de gebruiker) in het lijstje en plaats in de kolom Toestaan een vinkje bij de gewenste machtigingen. Kies hier Volledig beheer als je de gebruiker(s) volledige toegang tot deze map wilt geven. Selecteer nu de groep Gebruikers en druk op de knop Verwijderen, zodat andere gebruikers de toegang tot deze map wordt ontzegd. Eventueel doe je dat ook met de groep Geverifieerde gebruikers. De items SYSTEM en Administrators laat je echter ongemoeid! Bevestig met OK (2x).

Geeft Windows aan je dat je een groep of gebruiker niet zomaar kunt verwijderen, lees dan het tekstkader ‘Gebruikers(groepen) verwijderen’ even door.

Tip 04 Het is ook mogelijk toegangsrechten per map te regelen.

© PXimport

Gebruikers(groepen) verwijderen

Doet Windows lastig over het weghalen van gebruikers? Eerst de overname uitschakelen dan!

© PXimport

Tip 05: Thuisgroep maken

Misschien is het niet je bedoeling je pc ‘fysiek’ te delen, maar wil je aan andere gebruikers wel data op je pc beschikbaar maken via je thuisnetwerk. We gaan er eerst van uit dat je Windows 7, 8 of 10 gebruikt – dat mag zelfs een mix zijn – en dan gaat bestands- én printerdeling het makkelijkst via een zogenoemde thuisgroep. Zo’n thuisgroep creëer je als volgt (in Windows 10). Open Instellingen in het Startmenu en kies Netwerk en internet. Ga naar de rubriek Status en klik op Thuisgroep. Druk op de knop Een thuisgroep maken en op Volgende. Geef aan wat je precies wilt delen: je map Afbeeldingen, Video’s, Muziek, Documenten en/of Printers & apparaten. Bevestig met Volgende en noteer ergens het bijhorende wachtwoord. Rond af met Voltooien. Vergeet je ooit het wachtwoord, open dan nogmaals het onderdeel Thuisgroep en klik op Het wachtwoord voor de thuisgroep weergeven en afdrukken. Weigert Windows echter een thuisgroep te creëren, neem dan even het tekstkader ‘Netwerklocatie’ door.

Tip 05 Je bepaalt zelf welke mappen (en mediatypes) je wilt delen.

© PXimport

Een thuisgroep is de makkelijkste manier om data met anderen over je netwerk te delen

-

Tip 06: Thuisgroep gebruiken

Over nu naar een andere pc in je thuisnetwerk. Open ook daar de rubriek Thuisgroep en als het goed is krijg je meteen te zien welke gebruiker op welke pc een thuisgroep heeft gemaakt. Druk op de knop Nu lid worden, klik op Volgende en vul het bijhorende wachtwoord in. Bevestig met Volgende en met Voltooien. Wanneer je nu je Verkenner opent, zul je onder aan het navigatievenster het item Thuisgroep zien. Dat hoef je maar te openen om naar de gewenste pc te navigeren en daar de gedeelde mappen te zien verschijnen. Je zult merken: standaard kun je daar wel data benaderen, maar niet wijzigen of verwijderen. Dat vind je wellicht prima, maar we kunnen ons ook voorstellen dat er mappen zijn waarop je medegebruikers via het netwerk bijvoorbeeld ook schrijfrechten wilt toekennen. Lees dan vooral verder.

Tip 06 Lid worden van een thuisgroep heb je zo geregeld.

© PXimport

Netwerklocatie

In een ‘openbaar netwerk’ kun je geen thuisgroep creëren.

© PXimport

Tip 07: Wizard delen

Lukt het om een of andere reden niet met een thuisgroep (omdat je nog met Vista werkt, bijvoorbeeld) of heb je behoefte aan meer mogelijkheden, dan kan het altijd nog op de goeie ouwe manier. Klik in Windows Verkenner de map die je wilt delen met de rechtermuisknop aan en kies (in eerste instantie) Delen met. Er verschijnt een keuzemenu met onder meer de volgende mogelijke opties: Delen beëindigen, Thuisgroep (openen) , Thuisgroep (openen en bewerken) en Specifieke personen. Verschijnt hier alleen de optie Geavanceerd delen (zie tip 8) en houd je het liever wat eenvoudiger, open in Verkenner dan eerst het tabblad Delen, klik op Opties, open het tabblad Weergave en plaats een vinkje bij Wizard Delen gebruiken (aanbevolen).

Selecteer hier Specifieke personen. In het uitklapvenster kies je Iedereen, waarna je bevestigt met Toevoegen. Wil je dat de andere netwerkgebruikers ook data kunnen bewerken in je share, klik dan het pijltje aan bij Iedereen en kies Lezen/schrijven. Bevestig met Delen. Je krijgt nu het netwerkpad te zien waarlangs gebruikers je share kunnen benaderen: \\<naam_delende_pc>\<naam_gedeeldemap>. Als het goed is, is de share op een andere netwerk-pc even later ook zichtbaar via het navigatievenster van Windows Verkenner, waar je de rubriek Netwerk opent. Sla er het tekstkader ‘Deelproblemen’ op na, als het je toch niet lukt.

Tip 07 Via de wizard Delen ken je eenvoudig de gewenste machtigingen op shares toe.

© PXimport

Deelproblemen

Tip 08: Geavanceerd delen

Als je de Wizard delen uitschakelt (zie tip 7) dan leidt de optie Delen met je automatisch naar Geavanceerd delen. Je komt hier overigens ook wel wanneer je in het contextmenu van een map de optie Eigenschappen kiest en het tabblad Delen opent.

Zodra je Geavanceerd delen start en een vinkje plaatst bij Deze map delen kun je alvast een naam voor de share invullen. Eventueel kun je hier ook het aantal gebruikers beperken dat gelijktijdig toegang krijgt tot de share. Belangrijker evenwel is de knop Machtigingen. Hier stel je namelijk in welke gebruikers welke machtigingen krijgen op een netwerkshare. Druk op de knop Toevoegen, vul de naam in en klik op Namen controleren. Zodra de correcte naam verschijnt, bevestig je met OK. Vervolgens plaats je in de kolom Toestaan een vinkje bij Wijzigen en/of Lezen. De kolom Weigeren laat je bij voorkeur ongemoeid! Bevestig met OK (2x) en test het uit.

Tip 08 Je bepaalt zelf welke gebruikers welke machtigingen krijgen op een share.

© PXimport

Tip 09: Gebruikersaccounts

Stel, je hebt op pc A een (lokale) gebruiker machtigingen gegeven op een share. Wil je met die gebruiker vanaf pc B via het netwerk bij die share kunnen, dan moet je dat gebruikersaccount ook op pc B aanmaken en je daar met dat account aanmelden. Gebruik hiervoor bij voorkeur hetzelfde wachtwoord als op pc A: je kunt dan normaliter probleemloos bij die share. Heb je op pc B echter een ander wachtwoord voor die gebruiker ingesteld en wil je de share alsnog benaderen, dan verschijnt een venster waarin je om de correcte netwerkreferenties wordt gevraagd: je moet dan de gebruikersnaam met het wachtwoord van pc A invullen om toegang te krijgen.

Tip 09 Het kan gebeuren dat Windows om je netwerkreferenties vraagt bij het benaderen van een share.

© PXimport

Tip 10: Machtigingen-mix

Het kan echter gebeuren dat je een gebruiker lees- én schrijfrechten hebt gegeven op een share, maar dat die gebruiker via het netwerk toch niet bij de share kan of dat hij daar alleen maar over leesmachtigingen blijkt te beschikken. Daar is een – wat vreemde – verklaring voor: je moet die gebruiker ook op lokaal ntfs-niveau van de gewenste machtigingen voorzien. Om dat geregeld te krijgen, open je het eigenschappenvenster van de gedeelde map en ga je naar het tabblad Beveiliging, waar je via de knoppen Bewerken en Toevoegen die gebruiker toevoegt en hem ook op dit niveau de nodige machtigingen toekent.

Stel, op shareniveau heeft de gebruiker lees- en schrijfrechten maar op lokaal niveau alleen leesrechten (of omgekeerd!) , dan zal die gebruiker ook via het netwerk alleen maar leesrechten krijgen. Immers, Windows evalueert de gecombineerde machtigingen op ntfs-niveau en share-niveau altijd op de meest beperkende manier! Iets om in het achterhoofd te houden dus.

Tip 10 Links: royale sharemachtigingen, rechts: beperkte ntfs-machtigingen. De strengste wint!

© PXimport

Windows combineert lokale machtigingen en sharemachtigingen op de meest strikte wijze

-

Tip 11: Handige weetjes

Wil je een map delen zodat je die vanaf een andere pc kunt benaderen, maar heb je liever niet dat die sharenaam zomaar verschijnt bij de netwerkverkenning, dan hoef je die naam maar te laten eindigen op een $-teken (sharenaam$, bijvoorbeeld). Die share is dan alleen nog bereikbaar via het pad \\<naam_delende_pc>\sharenaam$.

Wil je dat ook de naam van de delende computer niet verschijnt in het netwerk-overzicht van Verkenner, open op die pc dan de opdrachtprompt als administrator en voer het volgende commando uit: net config server /hidden:yes (vervang yes door no als je de pc toch weer zichtbaar wilt maken). Let wel, deze truc blijkt niet altijd goed te werken.

Benader je een bepaalde share zeer frequent vanaf een andere pc, dan kun je op die pc een (permanente) netwerkverbinding aanmaken. Open Verkenner en klik in het navigatievenster op Deze pc. Klik bovenaan op Computer en vervolgens op Netwerkverbinding maken. Selecteer een stationsletter waarmee je voortaan de share wilt openen (bijvoorbeeld Z:) en vul bij Map het pad naar de share in (\\<naam_delende_pc>\<sharenaam> of navigeer naar die share via de knop Bladeren. Laat het vinkje staan bij Opnieuw verbinding maken bij aanmelden als je die netwerkverbinding ook bij een volgende sessie paraat wil hebben en rond af met Voltooien. De stationsletter verschijnt nu in Verkenner.

Tip 11 Een permanente netwerkverbinding: handig voor shares die je frequent nodig hebt.

© PXimport

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten