Efficiënt en veilig bestanden delen tussen twee pc's

Door: Toon van Daele | 14 februari 2017 07:16

How To

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. Volgende
Een thuisgroep is de makkelijkste manier om data met anderen over je netwerk te delen

Tip 06: Thuisgroep gebruiken

Over nu naar een andere pc in je thuisnetwerk. Open ook daar de rubriek Thuisgroep en als het goed is krijg je meteen te zien welke gebruiker op welke pc een thuisgroep heeft gemaakt. Druk op de knop Nu lid worden, klik op Volgende en vul het bijhorende wachtwoord in. Bevestig met Volgende en met Voltooien. Wanneer je nu je Verkenner opent, zul je onder aan het navigatievenster het item Thuisgroep zien. Dat hoef je maar te openen om naar de gewenste pc te navigeren en daar de gedeelde mappen te zien verschijnen. Je zult merken: standaard kun je daar wel data benaderen, maar niet wijzigen of verwijderen. Dat vind je wellicht prima, maar we kunnen ons ook voorstellen dat er mappen zijn waarop je medegebruikers via het netwerk bijvoorbeeld ook schrijfrechten wilt toekennen. Lees dan vooral verder.

Tip 06 Lid worden van een thuisgroep heb je zo geregeld.

Netwerklocatie

Lukt het niet om een thuisgroep te creëren omdat Windows klaagt dat je pc geen verbinding met een thuisgroep kan maken, klik dan in het onderdeel Thuisgroep op Andere netwerklocatie. Rechts op je scherm verschijnt nu een balk met de vraag of je je pc door andere pc’s en apparaten wilt laten vinden. Beantwoord deze vraag met Ja. Let wel, doe dat alleen maar als het om je eigen netwerk gaat, met vertrouwde computers. Sluit het venster af en open opnieuw Thuisgroep. Nu kun je wél een thuisgroep maken. Wanneer je nu het netwerkpictogram rechts onder Windows Taakbalk met de rechtermuisknop aanklikt en Netwerkcentrum openen selecteert, zul je merken dat je systeem nu met een Particulier netwerk is verbonden (en niet langer met een Openbaar netwerk), en dat is een vereiste voor een thuisgroep.

In een ‘openbaar netwerk’ kun je geen thuisgroep creëren.

Tip 07: Wizard delen

Lukt het om een of andere reden niet met een thuisgroep (omdat je nog met Vista werkt, bijvoorbeeld) of heb je behoefte aan meer mogelijkheden, dan kan het altijd nog op de goeie ouwe manier. Klik in Windows Verkenner de map die je wilt delen met de rechtermuisknop aan en kies (in eerste instantie) Delen met. Er verschijnt een keuzemenu met onder meer de volgende mogelijke opties: Delen beëindigen, Thuisgroep (openen) , Thuisgroep (openen en bewerken) en Specifieke personen. Verschijnt hier alleen de optie Geavanceerd delen (zie tip 8) en houd je het liever wat eenvoudiger, open in Verkenner dan eerst het tabblad Delen, klik op Opties, open het tabblad Weergave en plaats een vinkje bij Wizard Delen gebruiken (aanbevolen).

Selecteer hier Specifieke personen. In het uitklapvenster kies je Iedereen, waarna je bevestigt met Toevoegen. Wil je dat de andere netwerkgebruikers ook data kunnen bewerken in je share, klik dan het pijltje aan bij Iedereen en kies Lezen/schrijven. Bevestig met Delen. Je krijgt nu het netwerkpad te zien waarlangs gebruikers je share kunnen benaderen: \\<naam_delende_pc>\<naam_gedeeldemap>. Als het goed is, is de share op een andere netwerk-pc even later ook zichtbaar via het navigatievenster van Windows Verkenner, waar je de rubriek Netwerk opent. Sla er het tekstkader ‘Deelproblemen’ op na, als het je toch niet lukt.

Tip 07 Via de wizard Delen ken je eenvoudig de gewenste machtigingen op shares toe.

Deelproblemen

Krijg je via het netwerk toch geen toegang tot de gedeelde map, controleer dan eerst of de netwerk-pc van waaruit je toegang zoekt wel tot dezelfde ‘werkgroep’ behoort als de pc met de gedeelde map. Klik met de rechtermuisknop de Startknop aan en kies Configuratiescherm. Kies Systeem en beveiliging / Systeem. Je leest de naam bij Werkgroep af. Standaard is dat iets als WORKGROUP (of MSHOME). Om de naam aan te passen, klik je op Instellingen wijzigen en vervolgens op Wijzigen. Pas de Computernaam aan, bevestig met OK (2x) en herstart je pc.

Lukt het nog altijd niet, ga dan of alle instellingen voor het delen wel correct zijn. Klik het netwerkpictogram in het systeemvak met de rechtermuisknop aan en kies Netwerkcentrum openen. Klik in het linkervenster op Geavanceerde instellingen voor delen wijzigen en zorg dat bij Particulier netwerk (huidig profiel) de opties Netwerkdetectie inschakelen en Bestand- en printerdeling inschakelen zijn aangevinkt.

Verder, mocht je bij het openen van een share op een andere pc steeds om een account-ID gevraagd worden, dan is waarschijnlijk de functie ‘Met wachtwoord beveiligd delen’ ingeschakeld. Die zorgt er namelijk voor dat alleen personen die een gebruikersaccount en wachtwoord op de delende pc hebben, toegang krijgen tot shares. Je schakelt die functie als volgt uit (of in): klik alweer op Geavanceerde instellingen voor delen wijzigen, vouw Alle netwerken uit en plaats een vinkje bij Met wachtwoord beveiligd delen uitschakelen (of inschakelen). Bevestig met Wijzigingen opslaan.

Tip 08: Geavanceerd delen

Als je de Wizard delen uitschakelt (zie tip 7) dan leidt de optie Delen met je automatisch naar Geavanceerd delen. Je komt hier overigens ook wel wanneer je in het contextmenu van een map de optie Eigenschappen kiest en het tabblad Delen opent.

Zodra je Geavanceerd delen start en een vinkje plaatst bij Deze map delen kun je alvast een naam voor de share invullen. Eventueel kun je hier ook het aantal gebruikers beperken dat gelijktijdig toegang krijgt tot de share. Belangrijker evenwel is de knop Machtigingen. Hier stel je namelijk in welke gebruikers welke machtigingen krijgen op een netwerkshare. Druk op de knop Toevoegen, vul de naam in en klik op Namen controleren. Zodra de correcte naam verschijnt, bevestig je met OK. Vervolgens plaats je in de kolom Toestaan een vinkje bij Wijzigen en/of Lezen. De kolom Weigeren laat je bij voorkeur ongemoeid! Bevestig met OK (2x) en test het uit.

Tip 08 Je bepaalt zelf welke gebruikers welke machtigingen krijgen op een share.

Tip 09: Gebruikersaccounts

Stel, je hebt op pc A een (lokale) gebruiker machtigingen gegeven op een share. Wil je met die gebruiker vanaf pc B via het netwerk bij die share kunnen, dan moet je dat gebruikersaccount ook op pc B aanmaken en je daar met dat account aanmelden. Gebruik hiervoor bij voorkeur hetzelfde wachtwoord als op pc A: je kunt dan normaliter probleemloos bij die share. Heb je op pc B echter een ander wachtwoord voor die gebruiker ingesteld en wil je de share alsnog benaderen, dan verschijnt een venster waarin je om de correcte netwerkreferenties wordt gevraagd: je moet dan de gebruikersnaam met het wachtwoord van pc A invullen om toegang te krijgen.

Tip 09 Het kan gebeuren dat Windows om je netwerkreferenties vraagt bij het benaderen van een share.

Tip 10: Machtigingen-mix

Het kan echter gebeuren dat je een gebruiker lees- én schrijfrechten hebt gegeven op een share, maar dat die gebruiker via het netwerk toch niet bij de share kan of dat hij daar alleen maar over leesmachtigingen blijkt te beschikken. Daar is een – wat vreemde – verklaring voor: je moet die gebruiker ook op lokaal ntfs-niveau van de gewenste machtigingen voorzien. Om dat geregeld te krijgen, open je het eigenschappenvenster van de gedeelde map en ga je naar het tabblad Beveiliging, waar je via de knoppen Bewerken en Toevoegen die gebruiker toevoegt en hem ook op dit niveau de nodige machtigingen toekent.

Stel, op shareniveau heeft de gebruiker lees- en schrijfrechten maar op lokaal niveau alleen leesrechten (of omgekeerd!) , dan zal die gebruiker ook via het netwerk alleen maar leesrechten krijgen. Immers, Windows evalueert de gecombineerde machtigingen op ntfs-niveau en share-niveau altijd op de meest beperkende manier! Iets om in het achterhoofd te houden dus.

Tip 10 Links: royale sharemachtigingen, rechts: beperkte ntfs-machtigingen. De strengste wint!
Windows combineert lokale machtigingen en sharemachtigingen op de meest strikte wijze

Tip 11: Handige weetjes

Wil je een map delen zodat je die vanaf een andere pc kunt benaderen, maar heb je liever niet dat die sharenaam zomaar verschijnt bij de netwerkverkenning, dan hoef je die naam maar te laten eindigen op een $-teken (sharenaam$, bijvoorbeeld). Die share is dan alleen nog bereikbaar via het pad \\<naam_delende_pc>\sharenaam$.

Wil je dat ook de naam van de delende computer niet verschijnt in het netwerk-overzicht van Verkenner, open op die pc dan de opdrachtprompt als administrator en voer het volgende commando uit: net config server /hidden:yes (vervang yes door no als je de pc toch weer zichtbaar wilt maken). Let wel, deze truc blijkt niet altijd goed te werken.

Benader je een bepaalde share zeer frequent vanaf een andere pc, dan kun je op die pc een (permanente) netwerkverbinding aanmaken. Open Verkenner en klik in het navigatievenster op Deze pc. Klik bovenaan op Computer en vervolgens op Netwerkverbinding maken. Selecteer een stationsletter waarmee je voortaan de share wilt openen (bijvoorbeeld Z:) en vul bij Map het pad naar de share in (\\<naam_delende_pc>\<sharenaam> of navigeer naar die share via de knop Bladeren. Laat het vinkje staan bij Opnieuw verbinding maken bij aanmelden als je die netwerkverbinding ook bij een volgende sessie paraat wil hebben en rond af met Voltooien. De stationsletter verschijnt nu in Verkenner.

Tip 11 Een permanente netwerkverbinding: handig voor shares die je frequent nodig hebt.

1 Reactie(s) op: Efficiënt en veilig bestanden delen tussen twee pc's

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • 7 maart 2017 16:37 sjoerddejong
    Aardig omslachtig. Ik was ook genoodzaakt naar oplossingen te zoeken waarbij de veiligheid goed wordt overwogen. Maar deze manier vond ik voor mezelf en mijn collega's niet de juiste en zijn we overgegaan naar naar een Nederlandse cloud provider en bieden en veilig alternatief aan voor bedrijven: vboxxcloud. Het doel is hetzelfde maar dan wat makkelijker ;)
    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
    met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.