F4: Maak optimaal gebruik van de super-sneltoets

Door: robbin-ooijevaar | 10 april 2017 11:03

How To

In dit artikel zetten we de functietoets F4 eens extra in het zonnetje. Sommige trucjes ken je waarschijnlijk al, maar je steekt er zeker iets van op! Door F4 op de juiste manier toe te passen, kun je bepaalde repeterende taken sneller uitvoeren en hoef je minder naar je muis te grijpen.

Stap 1: Edge

Als je F4 indrukt tijdens het internetten met Edge, wordt de adresbalk actief. Je kunt direct een websiteadres intypen en bevestigen met enter. Uiteraard kun je ook een zoekopdracht geven in je adresbalk. Standaard wordt de zoekopdracht uitgevoerd met Bing, de zoekmachine van Microsoft. Deze kun je aanpassen naar Google. Hierdoor maak je in Edge van F4 een sneltoets naar de zoekmachine. Surf naar www.google.nl en klik rechtsboven in beeld op de drie puntjes. Ga naar Instellingen / Geavanceerde instellingen weergeven / Zoekprogramma wijzingen. Klik op Google zoeken en bevestig de aanpassing met de knop Als standaard instellen.

Stap 2: Afsluiten

Alt+F4 is misschien wel de meest bekende toetscombinatie. Hiermee wordt het programma (of venster) dat je voor je neus hebt gesloten. Deze toetscombinatie doet hetzelfde als het bekende Windows-kruisje, rechtsboven in je vensters/programma’s. Met SuperF4 kun je ook vastgelopen programma’s beëindigen. Het programma toont een pictogram van een schildpad in je systeemvak. Klik hierop met je rechtermuisknop en kies Options / Autostart om SuperF4. De toetscombinatie Ctrl+Alt+F4 is vanaf nu beschikbaar om een programma direct mee te beëindigen. Dit staat gelijk aan het beëindigen van een proces via Windows Taakbeheer.

Gebruik F4 in Word om de laatst gekozen opmaak nogmaals toe te passen.

Stap 3: Word

De laatste F4-truc kan je veel tijd besparen als je een document opmaakt in Word. Wie veel teksten schrijft, weet dat het handig is om eerst de ‘broodtekst’ te schrijven en je pas later zorgen te maken over de opmaak. Helaas is het opmaken van een document altijd een hele klus. Je kunt dit proces aanzienlijk versnellen door F4 in te zetten. Selecteer bijvoorbeeld een kopje en kies de stijl Kop2. De opmaakstijl wordt toegepast op je selectie. Maak nu een nieuwe selectie van een stukje tekst waaraan je de stijl Kop2 wilt toekennen en druk op F4 om je laatstgekozen actie te herhalen. De truc werkt met alle opmaak, dus ook vet, cursief en kleurtjes.

2 Reactie(s) op: F4: Maak optimaal gebruik van de super-sneltoets

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 13 april 2017 08:30 AppieKappie
  Met F4 in Word herhaal je *elke* laatste handeling. Het werkt dus niet alleen voor opmaak!
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 14 april 2017 17:12 lgvdbroek
  en ook in Excel en ook in PowerPoint……F4 is een windowstoets en staat los van de applicaties.

  En om de adresbalk te selecteren kan je beter Alt+D gebruiken.
  Die werkt namelijk in alle browsers. Dat even terzijde
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.