Feature updates uitstellen in Windows 10 Pro

Door: Ronald Smit | 09 september 2019 17:15

Windows 10
How To

Met de komst van Windows 10 (versie 1903) heeft Microsoft de teugels weer strakker aangetrokken betreffende de uitstelmogelijkheden en controle over updates en upgrades. Het kán nog, maar je moet gebruik maken van de niet bepaald gebruiksvriendelijke Group Policy Editor.

Windows 10 is veel meer een besturingssysteem dat gecontroleerd wordt door de fabrikant dan dat het rekening houdt met de wensen van gebruikers. Met name gebruikers van de Home-versie waren(en zijn) steeds weer de pineut als het om updates en upgrades gaat. Hoewel er iets verbetering is betreffende de controle over updates, blijft het nog altijd behelpen. Microsoft ontzag de zakelijke gebruikers altijd een beetje en bood vanaf de Pro-versie van 10 de mogelijkheid tot uitstel van updates en de gevreesde feature updates (ofwel een nieuwe versie van Windows die over een oude heen wordt geïnstalleerd). Wat Pro-gebruikers direct opviel na de upgrade naar 1903 was dat je uitstel van feature updates op het eerste gezicht via het updatepaneel als gebruikelijk in kon stellen. Echter: na een poosje verdween de hele optie nadat er een ander getal dan 0 was ingesteld. In eerste instantie werd nog gedacht aan een bug, inmiddels lijkt het een geplande actie. We zijn immers een dikke vier maanden verder na de introductie van 1903 en nog altijd kunnen updates niet uitgesteld worden. Gelukkig is er nóg een manier om uitstel te bewerkstelligen, maar die is flink verstopt in de zogeheten Group Policy Editor (voor de duidelijkheid: alleen beschikbaar in Windows 10 Pro en hoger). Je start deze tool door in de zoekbalk naast de startknop de tekst gpedit.msc in te tikken, gevolgd door een druk op Enter. In het nu geopende venster klik je op de plusjes voor achtereenvolgens Beheersjablonen, Windows-onderdelen en Windows Update. Klik hieronder op Windows Update voor Bedrijven.

Zo zou uitstel ook in Windows 10 1903 Pro weer moeten werken

Alsnog uitstel afdwingen

In het geopende paneel zet je eerst de optie Ingeschakeld aan. Selecteer vervolgens onder de vage omschrijving Selecteer het niveau van Windows-gereedheid voor de updates die u wilt ontvangen de optie Semi-Annual-Kanaal. Controleer deze keuze goed, want voor je het weet zit je in een testring en ben je nog meer proefkonijn dan anders! Gelukt? Vul dan het gewenste aantal dagen in onder Aantal dagen dat een onderdelenupdate wordt uitgesteld na een preview-versie of onderdelenupdate, bijvoorbeeld 365. Klik op OK en sluit de Group Policy Editor. Als je nu kijkt onder Windows Update (menu Start, Instellingen en Bijwerken en beveiliging), dan zie je dat daar weer je net ingevulde aantal dagen uitstel staat. Ook zie je bovenaan het update-paneel de tekst Sommige instellingen worden door uw organisatie beheerd staan. Logisch (min of meer...), want jij bent de 'organisatie' die een en ander net heeft ingesteld.

En?

Of Microsoft deze optie gaat respecteren is afwachten. Wat de softwaregigant vooral lijkt te willen is totale controle over de systemen van eindgebruikers en - inmiddels dus ook - bedrijven die de Pro-versie van Windows 10 gebruiken. Alleen de Enterprise-editie ontsnapt vooralsnog aan de steeds groter wordende druk, daar durft Microsoft z'n vingers blijkbaar (nog?) niet aan te branden. Kijk ook niet heel vreemd op als bij een volgende versie van Windows 10 Pro de uitsteloptie helemaal verdwenen is. Op dat moment kun je jezelf als ZZP'er of klein bedrijf afvragen of het nog zinvol is te investeren in Pro, als er eens nieuwe systemen aangeschaft moeten worden.

1 Reactie(s) op: Feature updates uitstellen in Windows 10 Pro

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • 9 september 2019 20:39 Kasander1
    Je wordt gewoon digitaal gegijzeld door Microsoft!
    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
    met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.