Feit versus fictie: wat maakt je pc echt sneller?

Door: ignace-de-groot | 26 juli 2016 15:28

How To

Inhoudsopgave

 1. Inleiding
 2. pagina 2

Broodjeaapverhalen hebben nooit een gebrek aan gelovigen. Beweringen die indrukwekkende prestatieverbeteringen beloven, krijgen gretig gehoor. Jammer genoeg ligt het bij veel claims toch ongenuanceerder. In dit artikel verzamelen we een aantal van zulke stellingen en scheiden we feit van fictie.

Je hebt ze vast ook al vaker zien voorbijkomen: tips en tools die je een veel snellere internetverbinding beloven, die zich sterk maken je systeem vlugger op te laten starten of die je applicaties gegarandeerd een snelheidsboost zullen geven. Het is natuurlijk erg verleidelijk daarop in te gaan, maar heel vaak blijken de resultaten tegen te vallen. Soms zelfs halen die de prestaties naar beneden of maken die je systeem minder stabiel. Jammer, maar nog erger als je voor zo'n tool ook nog eens geld hebt betaald. Lees ook: 20 tips voor een snellere pc.

Register

Stelling: regelmatig je Windows-register opschonen verhoogt de systeemprestaties

Even googelen naar iets als 'registry cleaner' levert je meteen een indrukwekkend aantal hits op. Op sommige sites krijg je zelfs een lijst te zien van wel tientallen gratis cleaners. Veel van deze cleaners beloven je een merkbare prestatiewinst als je die regelmatig uitvoert. In de praktijk zul je hier jammer genoeg zelden iets van merken. Om dat te begrijpen heb je enig inzicht in de opbouw en werking van het Windows-register nodig.

Database

Het register is een relatief eenvoudige database die je via een programma als Windows Register-editor (op te starten via het commando regedit in de zoekbalk van Windows) gepresenteerd krijgt in de vorm van een hiërarchische boomstructuur. Wanneer je bijvoorbeeld aan de systeeminstellingen sleutelt of toepassingen installeert, wijzigt de inhoud van deze database en kan die effectief in omvang toenemen. Verwijder je hieruit zelf bepaalde ingangen, dan blijft de omvang van het register in principe echter ongewijzigd: de 'verwijderde' gegevens worden namelijk met nullen overschreven in plaats van ze effectief weg te halen, omdat een wisactie complexer is.

Geoptimaliseerd

Registerreinigers volgen de redenering dat een groot register, dat deels met nullen is opgevuld, tot slechtere systeemprestaties zouden leiden omdat dit register continu wordt gelezen en beschreven door Windows en allerlei toepassingen. Daartegenover staat dat het register in het RAM-geheugen wordt ingeladen waardoor deze operaties sowieso al snel worden uitgevoerd. Moderne Windows-versies lezen bovendien alleen die registerwaarden in die ze op een bepaald ogenblik nodig hebben, wat dankzij een uitgekiende indexering erg efficiënt verloopt. Oudere delen van het register worden automatisch ook weer uit het geheugen gehaald.

In de meeste gevallen zul je dus nauwelijks of geen snelheidswinst opmerken na een rondje 'register opschonen'. Nou kan het wel eens gebeuren dat de verwijdering van een sleutel die bijvoorbeeld verwijst naar een programma in een niet langer bestaand netwerkpad het opstarten van Windows versnelt, maar dat zijn uitzonderingen.

Maak je toch gebruik van zo'n cleaner, bijvoorbeeld omdat je vermoedt dat je met een registerprobleem te maken hebt, zorg dan eerst voor een systeemherstelpunt. Het zou namelijk niet de eerste keer zijn dat zo'n cleaner het register iets te grondig opschoont en daarmee corrupt maakt!

Het bekende programma CCleaner is in ieder geval zo verstandig om op een registerback-up aan te dringen.

Defragmentatie

Stelling: regelmatig je schijven defragmenteren verhoogt de snelheid bij het lezen en schrijven

Hoe meer bestanden je creëert en weer verwijdert op een harde schijf, hoe groter de kans dat de gegevens niet-aangrenzend op de schijf worden opgeslagen. Immers, wanneer een bestand wordt verwijderd, worden de bijhorende datablokken (ook wel clusters genoemd) vrijgegeven en die kunnen dan door een ander bestand worden ingenomen. Past dit nieuwe bestand niet binnen de vrijgekomen clusters, dan wordt de rest van het bestand op één of meer andere schijflocaties opgeslagen, en dan spreken we van een gefragmenteerd bestand. In principe kan dat tot inderdaad tot tragere leesoperaties leiden. Daarom beweren de makers van defragmentatietools dat hun programma de prestaties van je schijf gevoelig kan opkrikken omdat bij zo'n defragmentatieronde de bestandsclusters opnieuw in sequentiële volgorde op de schijf worden geplaatst.

Beperkt nut

Deze redenering is echter erg kort door de bocht. Zo speelt het vertragingseffect als gevolg van fragmentatie nauwelijks op een moderne, snelle schijf. Bovendien zorgt Windows (Vista en hoger) zelf voor een regelmatige defragmentatieronde, wat het inzetten van een externe defragmentatietool eigenlijk overbodig maakt.

Wil je dat zelf controleren, dan doe je dat als volgt. In Windows 10 bijvoorbeeld open je Verkenner en klik je je schijf aan met de rechtermuisknop. Kies Eigenschappen, open het tabblad Extra en druk op de knop Optimaliseren. Je ziet hier wanneer je schijven het laatst werden gecontroleerd en in hoeverre ze zijn gefragmenteerd. Via de knop Instellingen wijzigen pas je de frequentie van deze automatische controle aan (standaard gebeurt dat wekelijks).

Als je dat wilt, kun je zo'n controle forceren via de knop Analyseren, en met de knop Optimaliseren voer je effectief een defragmentatie door, althans op een 'klassieke' harde schijf. Externe defragmentatietools (gratis of betaald) zijn op moderne Windows-versies dus echt zinloos om te gebruiken. Heb je overigens een SSD in plaats van een klassieke harde schijf, lees dan ook het kader SSD-defragmentatie.

Een moderne Windows-versie is slim genoeg om te weten of je een harde schijf of een SSD in je systeem hebt.

SSD-defragmentatie

Windows is vanaf versie 7 en hoger wel zo slim om een SSD niet (!) automatisch te defragmenteren. Zo'n proces zorgt namelijk voor veelvuldige verplaatsingen van data en aangezien SSD's allergisch zijn voor dergelijke intensieve schijf- en schrijfoperaties laat je dat maar beter achterwege. Je hoeft je echter geen zorgen te maken wanneer je in het Windows-venster Stations optimaliseren bij een SSD per ongeluk toch op de knop Optimaliseren drukt. Windows is slim genoeg om dit type schijf te detecteren en er in plaats van een defragmentatie een zogenoemd TRIM-commando op los te laten. Zo'n commando zorgt ervoor dat Windows de SSD op de hoogte brengt van welke datablokken niet langer nodig zijn zodat ze intern kunnen worden gewist. Een externe defragmentatietool houd je dus maar beter weg van je SSD.

Zoekfunctie

Stelling: activeer de indexering van Windows om zoekoperaties te versnellen

Windows voorziet in een ingebouwde zoekfunctie, die zie je bijvoorbeeld in de zoekbalk rechtsboven in Windows Verkenner. Nu kun je deze zoekfunctie inderdaad sneller maken door de indexeringsservice in te zetten. Bestanden op schijflocaties die mee in deze indexering zitten worden daardoor vlugger gevonden. Deze indexering op zich vereist echter ook de nodige systeembronnen en vooral op een systeem met een trage cpu en een slome harde schijf kan dat enige nadelige impact hebben. Dat kun je trouwens nagaan in Windows Taakbeheer, bij het item Indexeerfunctie van Microsoft Windows Search.

Beperken

Maak je zelden gebruik van deze ingebouwde zoekfunctie, dan kun je overwegen de indexeringsservice uit te schakelen. Je kunt dan nog altijd naar bestanden zoeken, maar de resultaten zullen iets langer op zich laten wachten. Overigens is het ook mogelijk de schijflocaties die mee in de index worden opgenomen te beperken, bijvoorbeeld tot mappen waarin je regelmatig zoekt. Open hiertoe het Windows 10 startmenu en tik 'index' in, waarna je Indexeringsopties selecteert. Via de knop Wijzigen bepaal je zelf de mappen die je wilt laten indexeren en via de knop Geavanceerd kies je op het tabblad Bestandstypen ook de bestandstypen die je geïndexeerd wilt zien, waarbij je kunt kiezen tussen alleen de eigenschappen of ook de bestandsinhoud zelf.

Een alternatief is dat je een externe desktop-zoektool inzet, zoals het gratis Everything, dat nauwelijks beslag legt op systeembronnen en nagenoeg in realtime zoekresultaten aflevert. Overigens zoekt deze tool niet in de bestandsinhoud.

Everything is een razendsnel alternatief voor de Windows-zoekfunctie.

SSD-indexering

Een SSD werkt op zich al zo snel dat je gerust kunt overwegen de indexering voor de zoekfunctie op zo'n schijf uit te schakelen. Dat kan als volgt: open Windows Verkenner, klik het station met de rechtermuisknop aan, waarna je op het tabblad Algemeen het vinkje weghaalt bij De inhoud en de eigenschappen van bestanden op dit station mogen worden geïndexeerd. Deze ingreep is bovendien bevorderlijk voor de levensduur van je schijf.

10 Reactie(s) op: Feit versus fictie: wat maakt je pc echt sneller?

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 26 juli 2016 18:39 Anoniem
  Top Tips, mijn PC staat weer op Pole Position.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 26 juli 2016 22:08 Anoniem
  http://www.howtogeek.com/173648/10-windows-tweaking-myths-debunked/
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 26 juli 2016 22:10 Anoniem
  voor meer snelheid kan je inderdaad softwarematig niet zoveel doen. Dit dient te gebeuren op hardware niveau en dat is SSD, meer en sneller RAM, en snellere processor met bijhorend moederbord. Dus maw. uitbreiden of nieuwe pc.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 27 juli 2016 08:14 bertje
  Interessant artikel maar zeer slecht geschreven.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 28 juli 2016 08:07 Anoniem
  Prachtig, conclusie: niks helpt :)
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 28 juli 2016 08:39 Anoniem
  Maar sommige pc's zijn onverwacht langzaam. Dat moet een oorzaak hebben. Kan daar eens aandacht aan gegeven worden?
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 28 juli 2016 08:58 LucW
  Toen mijn 2 harde schijven begonnen te ratelen in mijn 7 jaar oude AMD Phenom II PC en de eerste blauwe schermen in het super stabiele Vista Ultimate veroorzaakte door de bad clusters, werd het tijd voor een upgrade.
  Het is mijn digitale mix computer, ik ben internet DJ in Uplifting Trance en elke week 2 radioshows (TranceStoned & PsyStoned) van elk 2 uur gemixed worden en dan de dagelijkse promo's beantwoorden, dus deze PC staat vaak aan en is vergelijkbaar aan de configuratie van een Gamers PC, mijn videokaart kost al meer dan mijn laptop.
  Alle systeem en programma's op de SSD 254 Gb en alle verdere opslag op 2 nieuwe snelle 2 Gb schijven, alle overige compenenten waren nog goed en de 4 Gb 133 geheugen (Moederbord kan niet meer hebben) is nog steeds ruim voldoende en gebruikt maximaal tussen de 33% normaal met pieken van 62% in extremer gebruik volgens de gadgets.
  De GeForce GT450 heeft intern 1 Gb geheugen en die zit ook doorgaans op 33% gebruik bij gemiddeld 35 gr. Cl.
  Poepie snel! is hij nu dank zij de SSD kaart waar ook het Windows geheugen op zit. Na een jaar begon Mozilla wat vast te lopen, dat werd weer opgelost door checkdisk op de SSD schijf.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 28 juli 2016 10:26 Anoniem
  Een snelle PC is vooral gevoel. Na verloop van tijd wen je aan de snelheid van je nieuwe PC en wordt het gewoon. Je PC wordt altijd trager, omdat je er telkens nieuwere programmatuur op zet, die telkens groter en zwaarder wordt. Vergelijk een virusscanner van 10 jaar geleden eens met een van nu.
  Het belangrijkste is dat je regelmatig je Services nakijkt. Elk programma dat 'op de achtergrond' draait, neemt bronnen, en dus tijd, in beslag. Heel veel programma's snoepen door pre-loaders, legaliteitscontrole, update service, etc. stiekum van je RAM en CPU. Het vervelende is dat je een seconde winst hebt bij het opstarten van zo'n pre-loaded programma (bijvoorbeeld MS-Office), maar dat het ALTIJD je PC iets vertraagt. Hoe vaak start je MS-Office? Doe je dat vaak, kan het lonen, maar voor de meeste mensen, die 2x per jaar een brief tikken, loont het absoluut niet. Zet dat soort dingen uit en je PC voelt direct een stuk sneller. En kijk regelmatig, want door updates e.d. wordt zo'n service soms -ongevraagd- weer aangezet.
  Ik heb zelf 50/60 achtergrond programma´s draaien (laptop heeft er wat meer dan PC door energiebeheer e.d.) na een (re)boot, maar ik kom PC's tegen met meer dan het dubbele.
  Zoek op internet naar lijstjes van welke Service wel en niet uit kan en probeer het eens.
  OH JA! MAAK EEN HERSTELPUNT AAN VOOR JE BEGINT!!!
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 29 juli 2016 19:42 Anoniem
  Voor het eerst dat ik zeg.. bruikbare tips !! want meestal is het niveau hier bedroevend… ga zo door !!
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 3 augustus 2016 22:06 Anoniem
  Ik had wekenlang het probleem van super traag opstarten van Windows 10 op mijn nieuwe PC (met SSD). Veel van de onderwerpen hierboven al getest maar niet hielp. Tot dat ik een tip volgde naar de volgende instelling:
  configuratiescherm/energiebeheer/het gedrag van aan-uit knop bepalen/instellingen wijzigen die momenteel niet beschikbaar zijn/instellingen voor afsluiten/ aanvinken: snel opstarten inschakelen (aanbevolen). Mijn PC start nu weer snel op.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.