Finetune Windows 10 met Ultimate Windows Tweaker

Door: dirk-schoofs | 25 april 2017 14:36

How To

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. Pagina 2

Om Windows 10 volledig naar je hand te zetten, moet je soms diep graven om bij de juiste opties uit te komen. Ultimate Windows Tweaker 4.2.2 maakt korte metten met het doolhof aan instellingen, tabbladen en submenu’s. Vanuit acht duidelijke vensters met slechts een paar tabs voer je aanpassingen uit. Omdat sommige tweaks erg diepgaand zijn, moet je wel weten wat je doet.

Tip 01: Portable versie

Met iedere Windows-update is Ultimate Windows Tweaker uitgebreid en vernieuwd. Intussen zitten we aan versie 4.2.2., die meer dan 200 tweaks voor het besturingssysteem bevat. Het gaat om een kleine download die geen installatie vereist, want de software is portable. Je kunt het programma dus ook gebruiken vanaf een usb-stick als je dat handig vindt. Download het zip-bestand, pak het archiefbestand uit en open het programma.

Het besturingssysteem zal waarschuwen dat deze software de besturingsinstellingen kan wijzigen. Dat is ook de bedoeling van deze tweak-software. Misschien slaat zelfs je antivirus-bescherming alarm, maar het gaat hier om een false positive; vals alarm. Je kunt gerust zijn, Ultimate Windows Tweaker bevat geen malware. Het enige gevaar dat je loopt, is dat je zelf wijzigingen doorvoert zonder kennis van zaken. Daarom maakt het programma bij het openen een herstelpunt, waardoor je de tweaks kunt terugdraaien.

Iedere categorie is een logische verzameling van selectievakjes en schuifjes

Tip 02: Systeeminformatie

Wanneer je het programma voor het eerst opent, krijg je een overzicht van de systeeminformatie. De tweaks zijn verdeeld in acht categorieën. Ga vooral niet halsoverkop experimenteren en voer zeker niet te veel tweaks in één keer door! Dan weet je bij een ongewenst resultaat niet meer wat precies de oorzaak ervan is.

Iedere categorie vind je een logische verzameling van selectievakjes (checkboxes) en schuifjes. Onder in beeld zie je een regeltje: “There’s nothing to show right now (…)”. Wanneer je dadelijk in één van de acht categorieën met de muisaanwijzer over selectievakje gaat, lees je hier een korte beschrijving van de tweak.

Tip 02 Bij het openen toont deze tool de systeeminformatie van je computer.

Terug naar af

Ultimate Windows Tweaker is uitsluitend in het Engels te krijgen en omwille van de vele opties is deze tool echt bedoeld voor de gevorderde Windows-gebruiker. Ultimate Windows Tweaker 2 is voor Windows Vista en 7, Ultimate Windows Tweaker 3 is voor Windows 8 en 8.1 en Ultimate Windows Tweaker 4 is er voor Windows 10. De Windows 10-versie legt ook de nadruk op veel privacyaspecten. Wanneer je zou vastlopen is er gelukkig de knop Restore Defaults, die alles terug in de standaardinstellingen zet.

Ook de oudere versies van Ultimate Windows Tweaker voor Windows 8, 7 en Vista zijn nog steeds gratis verkrijgbaar op de website van Windows Club.

Tip 03: Maatwerk

We lichten in dit artikel de handigste functies uit. We starten bij de categorie Customization. Wanneer je hierop klikt zie je in het rechterdeel vijf tabbladen: Windows 10, Taskbar, File Explorer, Universal UI en This PC. In het tabblad Windows 10 bekijk je de diverse opties om de computer af te sluiten. Dit is ook de plaats om de grafische animatie van het startmenu uit te schakelen. Dit maakt het menu minder fraai, maar het opent wel wat sneller. In het tabblad This PC bepaal je welke onderdelen in Windows Verkenner bij Deze computer moeten verschijnen.

Tip 03 De onderdelen die je hier aanvinkt, zullen toegevoegd worden in het venster Deze computer.

Duister thema

Standaard verschijnen de instellingen-menu’s van Windows 10 in het wit. De ontwikkelaars van Microsoft hebben echter ook een verborgen thema klaargemaakt onder de naam Hidden Dark Theme. Zoals de naam laat vermoeden, verandert de kleur van de menu’s hierdoor in een erg donkere tint. Om dit beschikbaar te krijgen moet je normaal gesproken het register wijzigen via ingewikkelde instellingen. In Ultimate Windows Tweaker open je de categorie Customization waar je in het tabblad Windows 10 de optie Enable Dark Theme aanvinkt en daarna de computer herstart.

Je hoeft geen heksentoeren meer uit te halen om het verborgen Dark Theme van Windows te activeren.

Tip 04: Taakbalk

Het tabblad Taskbar van de groep Customization bevat alle tweaks voor de startbalk en het systeemvak. Is de startbalk naar je smaak te klein of te groot, dan pas je hier het formaat ervan aan. Of wil je de grootte van de pictogrammen traploos wijzigen? Via deze weg snoei je ook in het aantal elementen die in het systeemvak zitten: wil je de klok, het geluidsvolume, de batterijmeter, het netwerkpictogram weg uit het systeemvak? Dat kan allemaal!

Tip 04 Regel tot in de puntjes hoe de taakbalk er moet uitzien.
Wil je de klok, het volume of het netwerkpictogram weg uit het systeemvak? Dat kan!

Tip 05: Windows Verkenner

We blijven nog even in Customization. In het tabblad File Explorer regel je de werking van Windows Verkenner. Hier leg je bijvoorbeeld vast dat de laatst geopende mappen opnieuw open moeten zijn wanneer je de pc herstart, met Restore Last Opened Folders At Startup. Gebruik je Aero Snap nooit, de functie die vensters herschaalt wanneer je ze naar de rand van het beeldscherm sleept? Of heb je lak aan Aero Peek, de functie waarmee je tijdelijk door vensters heen kunt kijken? Dan vink je hier de opties Disable Aero Peek Feature en Disable AeroSnap Feature aan.

Tip 05 Adieu Aero Peek, Aeroshake en AeroSnap.

Tip 06: Universal UI

Het tabblad Universal UI gebruik je om aan te geven hoelang de notificaties in beeld blijven. Hier geef je bijvoorbeeld ook aan hoelang de diashow in het vergrendelingsscherm te zien moet zijn. Met één vinkje schakel je trouwens het Vergrendelscherm uit zodat je niet telkens moet inloggen. Dat is uiteraard minder veilig, maar als je de enige bent die thuis aan deze computer werkt, dan kan het erg handig zijn. En met het SmartScreen-filter laat je nieuwe apps uit de Windows Store controleren op malware.

Tip 06 Wil je dat de SmartScreen-filter nieuwe apps uit de Windows Store nakijkt op malware, dan activeer je de optie Turn On Smartscreen Filter For Windows Store Apps.

Herstelpunt

In elk tabblad en in elke categorie staan drie belangrijke knoppen. Met de knop Create Restore Point creëer je een herstelpunt. Indien het nodig zou zijn, kun je dus steeds via de functie Systeemherstel terugkeren naar een opgeslagen herstelpunt. De meest rechtse knop Apply Tweaks zorgt ervoor dat aanpassingen dat je hebt ingesteld, worden toegepast. Voor sommige ingrepen moet je wel herstarten.

Wanneer je niet zeker meer bent, kun je steeds terug naar een herstelpunt of naar de standaardinstellingen.

Tip 07: Gebruikersaccounts

De categorie User Accounts bestaat maar uit één tabblad, dat tweaks bevat om de veiligheid aan te passen via het welkomstscherm, het gebruikersaccount en het gebruikersaccountbeheer. De optie Disable Last Logon Information On Logon Screen voorkomt dat in het welkomstscherm te zien is met welk gebruikersaccount je het laatst bent ingelogd. Dit maakt het alweer wat lastiger voor onbevoegden om in te loggen, omdat die naast het wachtwoord ook de gebruikersnaam moeten kennen. De optie Require Users To Press CTRL+ALT+DEL To Logon zorgt dat de gebruiker eerst deze drie toetsen moet indrukken voordat hij kan inloggen.

In dit tabblad kun je ook een eigen boodschap invoeren die de gebruiker voortaan voor zijn neus krijgt bij het inloggen. De grote blauwe knop Enable Built-in Administrator Account schakelt naar de administratormodus. Dat kan nodig zijn om beveiligingsinstellingen te wijzigen, software en hardware te installeren en toegang te krijgen tot alle bestanden op de computer. Beheerders kunnen ook wijzigingen aanbrengen in andere gebruikersaccounts. Gebruik dit account uitsluitend voor het oplossen van problemen! Als je dit account als standaardaccount gebruikt, loop je het risico dat je per ongeluk wijzigingen aanbrengt die de Windows-installatie schaden. Daarom is er gelukkig ook een tweede knop, Disable Built-in Adminstrator Account, zodat je kunt terugschakelen naar een gewoon account.

Tip 07 Hoe wil je dat de gebruiker aan de slag gaat?
Dit maakt het alweer wat lastiger voor onbevoegden om in te loggen

Tip 08: Prestaties

Door naar de categorie Performance, waar we de schuifjes en vakjes vinden voor het verbeteren van de systeemprestaties. Door Windows minder te lang te laten wachten op het afronden van taken of op het afsluiten van processen die niet reageren, bespaar je op de systeembronnen. Dit regel je met de schuifjes onder de Performance Tweaks. Zorg dat Restart Shell Automatically After Some Error aan staat. Hierdoor zal Windows na een crash de gebruikersomgeving onmiddellijk opnieuw opbouwen. Let op met de optie Auto-End Non Responsive Programs, want als je programma’s die niet reageren automatisch laat afsluiten, kan dit gegevensverlies veroorzaken.

Tip 08 Met een vinkje laat je de gebruikersomgeving na een crash weer starten.

Broncontrole

Via de knop Resource Monitor bij de Performance Tweaks open je de functie Broncontrole waar je leest hoeveel geheugen er nog beschikbaar is en hoeveel geheugen ieder actief programma gebruikt. In de meeste gevallen is er ook een deel van het ram-geheugen voor hardware gereserveerd.

0 Reactie(s) op: Finetune Windows 10 met Ultimate Windows Tweaker

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.