Finetune Windows 10 met Ultimate Windows Tweaker

Door: dirk-schoofs | 25 april 2017 14:36

How To

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. Pagina 2

Tip 09: Mapherkenning

Windows herkent automatisch het type map (foto’s, muziek, video). Door deze automatische herkenning worden in de menubalk de bijbehorende opdrachten getoond. Soms werkt deze automatische herkenning niet correct, zodat een map met muziek wordt weergegeven als een map met documenten. In dat geval gebruik je bij Performance de tweak Disable Automatic Folder View Discovery om alsnog bij alle opdrachten te komen.

Tip 09 Wanneer je de automatische mapherkenning uitzet, komen alle opdrachten voor mappen opnieuw ter beschikking.

Tip 10: Veiligheid

De rubriek Security & Privacy verzamelt de beveiliginstellingen in twee tabbladen: Security en Privacy. In het eerste tabblad beperk je de vrijheid om instellingen van het systeem te wijzigen. Hier zorg je dat de gebruiker het bureaublad niet mag wijzigen of de pc niet kan uit zetten. Heb je goede redenen om niet te willen dat een gebruiker via de toegang tot het Configuratiescherm de instellingen van de pc aanpast, dan kun je zelfs het Configuratiescherm uitschakelen met Disable Control Panel.

In het tabblad Privacy beginnen alle twintig keuzemogelijkheden met Disable. Hiermee timmer je de mogelijkheden dicht die toelaten dat je pc met andere apps gegevens uitwisselt. Zo verbied je dat de kalenderinformatie terechtkomt bij allerlei apps, of dat je locatie wordt prijsgegeven. Je schakelt op deze plek ook het risico uit dat een app bedoeld of stiekem gebruikmaakt van je webcam.

Tip 10 Door deze optie voorkom je dat de gebruiker de achtergrond van het bureaublad kan wijzigen.

Tip 11: IE 11-tweaks

Bij categorie Internet Explorer hebben we een dubbel gevoel, omdat deze browser baan moet ruimen voor Microsoft Edge. Toch heeft Ultimate Windows Tweaker 4 een aparte pagina waarin je een groot aantal instellingen van deze browser kunt aanpassen. De meeste van die instellingen laten zich ook gewoon rechtstreeks in Internet Explorer wijzigen, maar daar zijn ze soms lastig te vinden omdat ze op verschillende locaties staan.

Bij de Internet Explorer-tweaks zitten enkele vanzelfsprekende opties, zoals de keuze van de startpagina of Enable Suggested Sites om op basis van je surfgedrag aanbevolen websites te tonen. De meeste tweaks zijn bepalend voor de surf- en download-ervaring. Wil je bijvoorbeeld gebruikmaken van Smooth Scrolling? Wil je een melding ontvangen wanneer een download binnen is? En sta je third-party-extensies toe?

Tip 12: Contextmenu

De items binnen Context Menu bevatten opties voor het menu dat verschijnt als je met de rechtermuisknop op een bestand of map klikt. In het tabblad Universal Apps voeg je snelkoppelingen toe naar de standaard Windows-apps zodat je via rechtsklikken razendsnel de app Kaarten of Nieuws kunt openen. Je kunt ook items in het contextmenu plaatsen via het tabblad Desktop Context Menu. Op die manier voeg je via de rechtermuisknop de tool toe om schermafbeeldingen te maken, of maak je de Calculator en het Taakbeheer beschikbaar. Het tabblad Desktop Context Menu 2 bevat enkele speciale acties zoals uitvoeren van een scan door Windows Defender.

Tip 12 De actie Move To… zorgt dat je via het contextmenu een bestand of map snel naar een andere locatie kunt verplaatsen.

Tip 13: Additioneel

De categorie Additional is het allegaartje van tweaks die op de interface van Windows slaan of die de werking van Ultimate Windows Tweaker bepalen. Hier regel je bijvoorbeeld de knippersnelheid van de muisaanwijzer wanneer je tekst typt. Vind je de icoontjes in de Windows-taakbalk te groot, dan vink je de optie Use Small Taskbar Icons aan. Al deze instellingen kun je ook terugvinden in het Windows-systeem, maar wederom: dan moet je graven in allerlei vensters en opties.

Kende je dit programma al, dan valt je vast op dat in vergelijking met vorige versies Ultimate Windows Tweaker 4.2.2 de Netwerk-tweaks uit de linkerbalk zijn verdwenen. De aanpassingen voor de netwerkinstellingen zijn verhuisd naar de rubriek Additional.

Tip 14: Netwerkveiligheid

In die groep Network Tweaks binnen Additional, pak je de netwerkbeveiliging aan. Eigenlijk vreemd dat deze groep niet als tabblad in de categorie Security & Privacy staat. Met de optie Hide Entire Network From Network Neighbourhood verberg je overige werkgroepen in de netwerkomgeving, zodat Windows Verkenner uitsluitend in de eigen netwerkgroep kan bladeren. Wanneer je een server of werkstation wilt verbergen in de verkenner, activeer je de optie Hide Computer From The Browser List.

Tip 14 Verberg het werkstation in het netwerk.
Wil je Windows Photo Viewer terug? Met één klik lukt dat vanuit UWT

Tip 15: Foto-programma

We blijven nog even binnen Additional. In Windows 10 is de app Foto’s ingesteld als standaard fotoviewer. Hoewel dit een prima app is, verlangen velen terug naar de Windows Photo Viewer die we kennen van eerdere Windows-versies. Photo Viewer is in Windows 10 wel aanwezig, maar is ontoegankelijk gemaakt. Om Windows Photo Viewer opnieuw tot leven wekken, gebruik je de grote blauwe tekst Enable Windows Photo Viewer. Elke aangekochte computer is voorzien van OEM informatie (Original Equipment Manufacturer), zeg maar de merkinformatie van de computer. Deze info bestaat meestal uit een Windows-logo en reclame van de fabrikant. En ook deze informatie kun je personaliseren in de rubriek Additional.

Tip 15 Het is zelfs mogelijk om je eigen merkinformatie toe te voegen.

Tip 16: Exporteren

Heb je alle instellingen zo staan als je wilt? Dan is het handig om via Additional / Export alle instellingen te exporteren naar een .ini-bestand. Je kunt dan later altijd terug naar deze situatie door dat bestand via de knop Import weer te importeren. Op deze manier kun je ook alle instellingen direct toepassen op een andere computer!

Tip 16 Het is mogelijk alle instellingen te exporteren om daarna te importeren op een andere computer.

0 Reactie(s) op: Finetune Windows 10 met Ultimate Windows Tweaker

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.