Firmware updaten doe je zo

© PXimport

Firmware updaten doe je zo

Geplaatst: 10 november 2021 - 04:07

Aangepast: 14 december 2022 - 12:47

Toon van Daele

Het is belangrijk dat je Windows en applicaties zoals webbrowsers up-to-date houdt. Dat hoeft je trouwens niet veel tijd te kosten, aangezien het volautomatisch kan gebeuren. Maar heb bij het updaten ook aan de pc zelf en aan andere apparaten in je netwerk gedacht, zoals je router of NAS? Die kunnen best aan een firmware update toe zijn.

“If it ain’t broke, don’t fix it” … Als iets goed werkt, blijf je er maar beter van af, luidt deze vaak gehoorde boodschap. Maar in hoeverre klopt dat ook? Wat firmware betreft – de software die in allerlei apparaten is voorgeprogrammeerd – zijn we daar niet helemaal van overtuigd. Immers, niet zelden werk je via een firmware-update allerlei bugs of veiligheidsproblemen weg of komen er functies bij waar je vóór zo’n update geen toegang toe had.

Natuurlijk, het updaten van firmware is nooit helemaal zonder risico. Daarom houd je het best twee vuistregels aan. Eén: je maakt, indien mogelijk, eerst een back-up van je huidige firmware en configuratie. Twee: je gaat op de website van de fabrikant na wat de update precies voor jou kan betekenen. Zijn de verbeteringen niet de moeite waard, dan kun je de update rustig overslaan. In dit artikel bekijken we firmware-updates voor pc, router en NAS.

BIOS

Back-uppen

Beginnen we met de pc, waarbij de firmware het BIOS (Basic Input Output System) wordt genoemd, of in moderne systemen ook wel de UEFI (Unified Extensible Firmware Interface). Deze firmware bevat de basisinstellingen van je systeem, zoals die voor het geheugen en de schijf. Voor je een update overweegt, maak je veiligheidshalve eerst een back-up. Dat doe je vanuit het set-upvenster van het BIOS. In de systeemhandleiding vind je vast terug hoe je dit venster opent. Meestal moet je meteen na het opstarten van je pc een paar keer op een bepaalde toets drukken, zoals F1, F2, F10, F12, Delete of Esc.

Je kunt het ook vanuit Windows 10 proberen. Open de Instellingen en selecteer Bijwerken en beveiliging / Systeemherstel / Nu opnieuw opstarten. Na de herstart kies je achtereenvolgens Problemen oplossen / Geavanceerde opties / Instellingen voor UEFI-firmware.

Met wat geluk tref je in het BIOS-set-upvenster een back-upfunctie aan en vaak hoef je maar een paar knoppen in te drukken om een firmwareback-up te maken naar een bestand (of soms zelfs naar een aparte geheugenchip). Heeft de fabrikant geen back-upoptie voorzien, dan kun je met je smartphone nog altijd foto’s maken van alle BIOS-instellingen en -tabbladen.

 

© PXimport

Versie controleren

Is je back-up gelukt? Dan controleer je eerst nauwkeurig het model en de versie van het BIOS, zodat je niet de verkeerde update installeert. Die kan je immers met een onwerkbaar systeem opzadelen. Vind je deze informatie niet in de systeemhandleiding terug, dan probeer je het vanuit Windows. Druk op Windows-toets+R en voer je msinfo32 uit. Je vindt de nodige gegevens bij BIOS-versie / Datum.

Vervolgens bezoek je de website van de fabrikant van je pc of moederbord. Hier vind je ongetwijfeld een rubriek als Downloads of Support, waar je ook BIOS-updates kunt terugvinden. Controleer goed of het om het juiste BIOS gaat en ga na of de vernieuwingen van de update de moeite waard zijn. Het kan wel gebeuren dat je eerst één of meer tussenliggende BIOS-updates moet installeren voordat je de recentste updates kunt installeren.

 

© PXimport

Instellingen checken

Voor je de update daadwerkelijk uitvoert, check je het best nog enkele instellingen in het set-upvenster van het BIOS. Schakel eventueel een optie als BIOS write protection uit en stel de instellingen in op de standaardwaarden via een optie als Load BIOS default values. Gaat het om een laptop, dan kun je die het best aansluiten op het stroomnet.

Hoe je het BIOS precies bijwerkt, hangt af van het BIOS-model. Mogelijk kan dat rechtstreeks via een optie als Update BIOS, waarna je alleen nog naar het gedownloade updatebestand hoeft te verwijzen. Sommige BIOS’en kunnen de update zelfs voor jou ophalen.

Wat oudere BIOS-updates komen meestal in de vorm van een uitvoerbaar bestand dat je vanuit Windows kunt uitvoeren, of beter nog: vanuit een minimalistische omgeving als DOS. Met de gratis en portable tool Rufus creëer je snel een opstartbare usb-stick met DOS. Start de tool op en kies FreeDOS bij Opstartselectie, waarna je het Bestandssysteem instelt op FAT32. Uiteraard plaats je ook het updatebestand op deze stick. Boot je pc van de stick en start het update-programmabestand op. Het is wel belangrijk dat je een lopend updateproces nooit onderbreekt!

 

© PXimport

Router

Back-uppen

In je thuisnetwerk heb je natuurlijk ook een (draadloze) router staan en ook die kun je het best up-to-date houden. Veruit de meeste routers laten zich via een webinterface benaderen, maar dan moet je natuurlijk wel het ip-adres kennen.

Zorg er (bij voorkeur) voor dat je router via een ethernetkabel met je pc is verbonden, ga naar de Opdrachtprompt en voer het commando ipconfig uit. Je leest het adres af achter Default Gateway (bijvoorbeeld 192.168.0.1). Tik dit adres in je browser in en meld je bij je router aan met het administrator-account.

Voordat je de firmware updatet, maak je een configuratieback-up. Die vind je doorgaans in een rubriek als Beheer of Administration. Druk op de Back-up-knop en bewaar het bestand op je pc. Mocht het ooit nodig zijn, dan kun je via de Restore-knop de configuratie terugzetten. Kent je router geen back-upmogelijkheid, dan kun je foto’s of screenshots maken van alle configuratieschermen.

 

© PXimport

Updaten

In dezelfde rubriek van je router-set-up vind je wellicht ook een (sub)rubriek terug met een optie als Firmware-update. Noteer de huidige firmwareversie en controleer vervolgens op de site van de routerfabrikant of er een update beschikbaar is voor je routermodel en wat die update precies inhoudt. Ziet alles er goed uit, dan download je het updatebestand en pak je het, indien nodig, uit op je pc. Je vindt hier ook een knop waarmee je naar het updatebestand op je pc kunt navigeren, waarna je de update kunt starten.

Bij veel routers kun je zo’n updatebestand rechtstreeks vanuit de webinterface downloaden en soms verloopt het updateproces zelfs nagenoeg volledig geautomatiseerd. Ook hier geldt dat je het updateproces nooit mag onderbreken.

 

© PXimport

Alternatieve firmware

 

© PXimport

NAS

Ip-adres vinden

Beschik je over een NAS, dan doe je er goed aan ook op dit apparaat geregeld te zoeken naar updates. De meeste NAS-fabrikanten, waaronder Synology en QNAP, brengen namelijk regelmatig (veiligheids)updates uit. Je kunt een NAS meestal zodanig instellen dat die je via e-mail automatisch op de hoogte brengt van nieuwe updates.

Net als bij de router is het de bedoeling dat je, via een bekabelde verbinding, de webinterface van je NAS oproept in je browser. Er zijn verschillende manieren om dit adres te achterhalen. Normaliter vind je het in je router in een rubriek als Lijst met apparaten of bij Status / LAN. Of je gebruikt een specifieke zoektool van je NAS-fabrikant, zoals Synology Web Assistant of Qfinder Pro. Of je haalt er een snelle netwerkscanner zoals Angry IP Scanner. Hier vul je het ip-bereik van je netwerksegment in (bijvoorbeeld 192.168.1.1-192.168.1.254) en druk je op Start.

 

© PXimport

Updaten

Via de webinterface van je NAS kun je het apparaat updaten. We nemen een Synology-model als voorbeeld (DS220+ met DSM 7). Open het Configuratiescherm en kies in de rubriek Systeem de optie Bijwerken en herstellen. Open nu eerst het tabblad Configuratieback-up en kies Exporteren voor een back-up van de NAS-configuratie. Via de knop Herstellen laat deze configuratie zich eventueel terugzetten.

Open vervolgens het tabblad DSM bijwerken. Via Instellingen voor bijwerken kun je weliswaar aangeven dat automatisch updates moeten worden geïnstalleerd, maar wij doen dat liever handmatig. Klik dus op Handmatig DSM bijwerken en verwijs naar het updatebestand. Dit kun je voor je eigen NAS-model downloaden. Controleer of het om de juiste update gaat voor jouw model en DSM-versie. Onderbreek het updateproces niet en wacht tot je NAS volledig is herstart.

Voor QNAP vind je instructies hier. Ook voor andere NAS-fabrikanten vind je de nodige instructies op hun websites.

 

© PXimport

Andere apparaten

 

© PXimport

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten