Heeft je pc steeds vaker kuren, dan wordt het tijd om je computer op te lappen. Daar zijn vele goede programma's voor, waaronder de toolWindows Repair Toolbox. In dit artikel leggen we uit hoe je je pc-problemen ermee kan oplossen.
Tip 01: Portable versie
Je downloadt deze herstelkit hier. Windows Repair Toolbox is freeware en je kunt dit Zwitsers zakmes onder de reparatietools gebruiken vanaf de harde schijf of als portable software op een usb-stick – handig als je iemand anders gaat helpen. De software werkt op systemen vanaf Windows XP tot en met Windows 10. Het is vereist dat op het systeem Microsoft .NET Framework 4 is geïnstalleerd.

Onder elke knop van Windows Repair Toolbox zit een ander, handig tooltje
Tip 02: 54 knoppen
Op het openingsscherm zie je 54 knoppen die allemaal een eigen functie hebben. Je kunt deze toepassing zien als een lege gereedschapskoffer met knoppen die verwijzen naar de juiste tools. Je hoeft ze enkel aan te klikken zodat Windows Repair Tool onmiddellijk de juiste versie downloadt en opstart. Op twee uitzonderingen na zijn al deze tools ‘portable’, er is dus geen installatieprocedure. Je herkent de niet-portable tools aan de [i] achter hun naam – de ‘i’ van ‘installer’.

Tip 03: Basisinfo
Onderaan het tabblad Tools lees je de belangrijkste informatie over het systeem. Welke Windowsversie je gebruikt, welke processor er in de machine zit, hoeveel geheugen er in de slots zit, of er een internetverbinding actief is, welke processor er op het moederbord zit, welke temperatuur die heeft bereikt en ten slotte hoeveel schijfruimte er vrij is op de harde schijf. Wanneer je via een knop een tool opvraagt, kun je in de progressiebalk de vooruitgang van de download volgen.

Tip 04: Hardware
Wanneer je met de muisaanwijzer over een knop gaat, verschijnt de (Engelstalige) beschrijving van deze tool. Wil je bijvoorbeeld weten welke processor en welke grafische kaart in je machine zitten dan klik je op de knop CPU-Z. Enkel seconden later staat het programma open en toont in het verschillende tabbladen de gedetailleerde informatie van de processor, moederbord, grafische kaart en meer... Benieuwd welke ram-modules er in de machine geïnstalleerd zijn? Open RAMExpert en enkele seconden later lees je niet alleen het type, maar ook het merk en het serienummer van het geheugen.

Stresstest
Heb je een nieuwe pc aangeschaft, of wil je jouw pc tot het uiterste drijven om te testen of hij niet te warm wordt, dan laat je hem een stresstest ondergaan met de tool HeavyLoad. Deze tool zit onder de knop Stress Test. HeavyLoad schrijft grote bestanden naar tijdelijke mappen, spreekt het fysieke en virtuele geheugen aan en voert complexe berekeningen uit. Op die manier belast HeavyLoad het geheugen, de harde schijf, de processor en de grafische kaart. Wanneer je deze test een tijd laat draaien, krijg je een idee van hoe stabiel de machine is. Gaan de temperatuurmetertjes van je computer in het rood of loopt de machine vast, dan weet je ook hoe laat het is ...

Tip 05: Metertjes
Je kunt met een gerust hart elke keer een programma ophalen en gebruiken, aangezien er niets wordt geïnstalleerd op de pc – met uitzondering van de twee tools die met [i] gemarkeerd zijn. Om de temperaturen van verschillende vitale onderdelen te volgen, gebruik je de knop HWMonitor. Dit programma leest de waardes uit van een groot aantal sensoren van onder andere het moederbord, de videokaarten en de harde schijf. Informatie zoals temperaturen, spanningen en snelheden van ventilators verschijnen in een overzichtelijk scherm.

Tip 06: Nuttige tools
Tot nog toe hadden we het over diagnostische tools, maar in de groep Useful Tools zitten enkele snufjes die mooi van pas kunnen komen om problemen te verhelpen. Neem bijvoorbeeld de tool Fast Copy om snel bestanden te kopiëren, te plakken of te verwijderen. Of de knop Patch My PC Updater die de assistent opent om alle software up-to-date te houden. Het programma scant de software die op je machine staat en toont de verouderde software in het rood. Met één klik op de knop kun je dan de nodige updates uitvoeren.

Complete Internet Repair 3 repareert internetproblemen waarvan de oorzaak bij je pc ligt
Tip 07: Internetreparatie
In het vak Repairs zit voldoende gereedschap om de instellingen en software op je pc te herstellen. Heb je te maken met internetproblemen, dan brengt de knop ComIntRep je bij Complete Internet Repair 3. Kun je door het connectieprobleem het programma niet eens downloaden, dan zal Windows Repair Toolbox eerst zelf de internetverbinding trachten te herstellen. Voor alle duidelijkheid, dit portable programma zal hardnekkige internetproblemen repareren wanneer de oorzaak bij je computer ligt en dus niet bij de modem of internetaanbieder. Vink de onderdelen aan die je wilt herstellen naar de standaardwaarden en bevestig met Go.

Windows Repair
Achter de knop WinRepairAIO zit de freeware Windows Repair van Tweaking.com. Het is een tool voor gevorderden die je pas toepast wanneer je pc compleet is vastgelopen. Hiermee zet je bijvoorbeeld alle Windows-instellingen terug naar hun oorspronkelijke waarde wanneer het systeem door malware of diverse software is beschadigd.

Tip 08: Malware-killers
Virussen, spyware, adware, trojans … Dat is voer voor FreeFixer. Laat het programma het systeem scannen en op het einde krijg je een lijst met aanwezige bedreigingen. Freefixer geeft geen conflicten met andere antivirussoftware op je machine en is dus bijzonder geschikt als scanner voor een ‘second opinion’. Een nadeel is dat deze virusjager nogal traag werkt. FreeFixer controleert vooral programma’s die automatisch opstarten, browser-plug-ins en recent gewijzigde bestanden. De knop UltraAdwKiller leidt je naar de tool Ultra Adware Killer, die malware opspoort en verwijdert.

Tip 09: Back-up
Het vak Backup&Recovery omvat een set tools om reservekopieën te maken van je pc. Aomei Backupper is een van de twee programma’s die echt op de computer worden geïnstalleerd. Dit is de gratis variant, waarmee je een kopie maakt van het volledige systeem, van een schijf, van een partitie of van een bepaald bestand. Kies je voor de schijfback-up, dan zal het programma de hele schijf overzetten. Back4Sure is een alternatief dat in dezelfde groep zit. Deze applicatie maakt geen gebruik van een eigen back-upformaat. De bestanden worden gewoon gecomprimeerd in het zip-formaat of in het 7Zip-formaat.

DriverBackup
Wanneer je een pc van een nieuw besturingssysteem voorziet, begint vaak de zoektocht naar de correcte drivers. Maak liever vooraf met DriverBackup een reservekopie van alle aanwezige drivers. De gratis tool zoekt alle drivers van je pc op en laat ze vervolgens in een duidelijke lijst zien. Zo kun je gemakkelijk de stuurprogramma's kopiëren naar bijvoorbeeld een usb-stick. Na het formatteren kan je de drivers direct weer opnieuw installeren dankzij de Restore-functie. Op die manier hoef je dus niet alle bestanden op een cd te branden.
2 Reactie(s) op: Fix je pc met de tools in de Windows Repair Toolbox