FTD: Brein uploadt wél illegale bestanden

Stichting Brein heeft volgens Usenet-platform FTD wel degelijk zelf illegale content geüpload en niet alleen 'gespot'. Dat is gedaan door undercover medewerkers van de piraterijbestrijder.

De medewerkers van Brein zouden dus niet alleen undercover op FTD zijn geweest als 'spotter', iemand die uploads opmerkt en noemt op het Nederlandse Usenet-platform. Er is zeker één geval nu bekend waarbij een 'Brein-agent' een upload zelf heeft gedaan om die vervolgens te 'spotten' op FTD, vertelt het Usenet-platform aan Webwereld.

Undercover, op FTD

FTD reageert hiermee op de verklaring gisteren van Brein-directeur Tim Kuik aan Webwereld dat er geen uploads zijn gedaan. Hij bevestigt dat er wel medewerkers undercover waren, maar vertelt dat dat alleen op FTD zelf was. Daar zijn wel spots toegevoegd door de Brein detectives, waaronder ook valse. Dat laatste om te zien hoe de moderators van FTD hierop reageerden, aldus Kuik.

Hij stelt dat de medewerkers van Brein géén bestanden op Usenet hebben geplaatst. Juridisch adviseur Arnoud Engelfriet van FTD verklaart tegenover Webwereld echter dat dit wel het geval is. Het Usenet-platform, dat door Brein wordt beschuldigd van het faciliteren van auteursrechtenschending, claimt ook bewijs te hebben dat undercover-werknemers van de piraterijbestrijder zelf uploads hebben gedaan.

IP-adres Brein

Engelfriet legt uit dat er zeker één gebruiker op FTD is aangetroffen met een username die hetzelfde is als die van een uploader. Bovendien heeft die gebruiker, in ieder geval op FTD, een ip-adres gebruikt dat van Brein is, aldus Engelfriet. Ip-adressen worden gelogd in de pc-applicatie van FTD. Een IP Lookup door Webwereld van het door FTD genoemde ip-adres verwijst naar de website van Brein.

Verder laat FTD-directeur Ronald Sievers weten dat er vanaf dit ip-adres 4 FTD-accounts actief zijn. Daarvan zijn er 3, inclusief de nu ‘betrapte’ uploader, al ontmaskerd, aldus het door Brein beschuldigde Usenet-platform.

Één enkele upload

In het geval van de uploader gaat het om een FTD-gebruiker die zich NieZoekeNie noemt. Die account is van een Brein-medewerker, wat is gebleken eerder in de juridische strijd tussen het Usenet-platform en piraterijbestrijder Brein. Diezelfde gebruikersnaam is ook gebruikt door iemand die bijna twee jaar geleden een DivX-bestand heeft geüpload in een nieuwsgroep.

Dat videobestand, de film 'Big' van (en met) Laurel and Hardy, is in februari vorig jaar 'gespot' op FTD door de undercover-medewerker van Brein met dezelfde naam. Zowel vóór die upload als naderhand heeft die gebruiker niets meer op Usenet-servers geplaatst. Tenminste niet onder die naam, en niet voor zover de zoekoptie reikt in news-zoekmachines als BinSearch.

‘Zelfspotter’

Brein claimt dat veel spotters op FTD zelf ook uploaders zijn, en daarmee zeker auteursrechten schenden. Dit gaat volgens de piraterijbestrijder op voor 19 van de top 25 meest actieve spotters op FTD. De stichting baseert die beschuldiging van ‘zelfspotters’ op de overeenkomst van gebruikersnamen. Volgens die redenering van Brein zou de door FTD ‘gespotte’ undercover-uploader zelf ook schuldig zijn.

De beschuldiging dat veel spotters ook zelf uploaders zijn op basis van de gelijkenis van gebruikersnamen snijdt volgens FTD geen hout. “Er zijn wel meer mensen die ‘Pietje’ heten”, zegt Engelfriet kort.

Brein stelt echter ook dat het spotten van illegaal materiaal neerkomt op 'functionele openbaarmaking', wat ook strafbaar zou (moeten) zijn. Bovendien is FTD volgens Brein niet bereid - of in staat - om deze illegale activiteiten tegen te houden, en moet het daarom verboden worden.

Brein-directeur Tim Kuik was niet direct bereikbaar voor commentaar op de kwestie.

Bron: Webwereld.nl

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten