Gebruik de Concentratiehulp van Windows 10

Door: Ronald Smit | 14 januari 2019 06:09

How To

Soms wil je tijdens je werk gewoon niet gestoord worden. Klaar. In Windows 10 kun je vervelende bliepjes en piepjes van meldingen onderdrukken. Al dan niet tijdelijk.

Niets is irritanter dan het ontvangen van berichten van vrienden en familie die niet urgent zijn. Vooral niet als jij druk aan het werk bent met een project dat op tijd af moet en je volle concentratie vereist. Nu is op de meeste smartphones en tablets speciaal daarvoor een stille modus bedacht, die precies al dit soort ellende onderdrukt, behalve berichten van afzenders die je als prioriteit hebt ingesteld. Windows 10 kent dit trucje inmiddels ook (in ieder geval in 1803), al heet het daar anders: Concentratiehulp. Ook is het wat weggestopt in de instellingen. Maar het is een bruikbaar hukpmiddeltje. Klik in het menu Start op Instellingen en in de geopende app op Systeem. In de kolom links klik je vervolgens op Concentratiehulp. Standaard staat ie uitgeschakeld. Aanzetten kan in twee stappen. Kies bijvoorbeeld voor berichten van alleen prioriteitscontacten. Daarvoor moet je echter wel eerst op de link De prioriteitenlijst aanpassen klikken. Om dan vervolgens via Contacten toevoegen mensen van wie je absoluut berichten wilt ontvangen toe te voegen. Gelukt? Klik dan weer op het naar links gerichte pijltje linksboven in het venster. Als je nu de optie Alleen prioriteit inschakelt wordt het met een beetje geluk een stuk rustiger op je systeem qua binnenstromende berichten. Vergeet niet de optie na gebruik weer uit te zetten. Een andere mogelijkheid is om te kiezen voor Alleen alarmen. Daarmee onderdruk je alle berichten, maar gaan alarmen uit je agenda nog wel gewoon af. En mis je dus geen belangrijke afspraken en dergelijke.

Op tijd

Heb je het gewoon elke werkdag druk en wil je niet gestoord worden, dan kun je ook een 'niet storen'-schema opstellen onder Automatische regels. Klik op Tijdens deze tijden en zet de optie aan met de daarvoor bestemde schakelaar. Stel en begin- en eindtijd in en kies een modus (dezelfde zijn beschikbaar als bij de handmatige instellingen). Als je de standaard ingeschakelde optie Een melding in het actiecentrum weergeven wanneer concentratiehulp wordt ingeschakeld aan laat staan weet je altijd of je in 'stille modus' werkt of niet. Heb je de instellingen gemaakt, dan klik je weer op het naar links gerichte pijltje linksboven in het venster. Terug bij de settings van de Concentratiehulp is het praktisch om de ook standaard ingeschakelde optie Een overzicht weergeven van activiteiten die ik heb gemist terwijl concentratiehulp was ingeschakeld aan te laten. Zo zie je bij het verlaten van de 'stille modus' wat er eventueel aan berichten voor je klaar staat. Kortom: een mooie manier om het wat stiller te krijgen op je computer. Daarbij geldt wel dat deze truc alleen werkt voor de in Windows ingebakken berichtendienst. Gebruik je andere software voor communicatie en chatten, dan zul je daarin op zoek moeten naar een stille modus. Of - nog simpeler - die app(s) simpelweg afsluiten als je echt geen behoefte hebt aan afleiding.

Stel zelf je stiltetijd in in Windows 10

0 Reactie(s) op: Gebruik de Concentratiehulp van Windows 10

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.