Geen dvd-drive in je laptop of pc? Dit kun je doen!

Door: Redactie Computer!Totaal | 10 december 2021 08:52

How To

Het is niet standaard meer mogelijk om cd's of dvd's af te spelen op je desktop of laptop. Kijk maar naar de huidige generatie Chromebooks en MacBooks. Wil je dus een filmpje kijken, dan wordt dat lastig zonder streamingdienst. Wat kun je doen als je toch dvd's wilt afspelen op je pc of laptop?

1. Rip al je dvd's op een pc

Wil je helemaal niets meer te maken hebben met die (ouderwetse) schijfjes, dan is een goede optie om al je films te rippen en digitaal op te slaan; of dit nou op een harde schijf is of in de cloud. 

Even een waarschuwing vooraf: De politie zal echt niet direct je deur intrappen omdat je wat dvd's aan het rippen bent die je al in je bezit hebt, maar technisch gezien breek je wel de auteurswet. Maar zolang je geen films via BitTorrent verspreidt of kopieën verkoopt, geldt het als 'fair use'.

Om dvd's om te zetten naar een videobestand, moet je uiteraard wel over een dvd-drive beschikken en de benodigde software om het proces uit te voeren. Je kunt dit dan ook het beste op een desktop-pc doen, als je die hebt staan natuurlijk. 

Een handig programma om dvd's te rippen is HandBrake. Je zult dan nog wel om de beveiliging van de dvd's heen moeten. Dit doe je door handmatig een bestand met de naam libdvdcss-2.dll toe te voegen aan de map waarin Handbare geïnstalleerd staat. Pas dan kun je de dvd's gaan rippen. 

Vind je HandBrake toch geen prettig programma, dan kun je ook DVD Rip Pack proberen. Daarmee heb je in één keer de nodige gereedschappen bij elkaar. De bundel bevat onder andere enkele versies van het bekende DVD Shrink (om bijvoorbeeld van een dvd9 een dvd5 te maken), software om te werken met image-bestanden (iso) en programma’s voor het bewerken van VOB-bestanden.

Wil je aan de slag met het rippen van dvd's, lees dan onze uitgebreide handleiding. Houd er wel rekening mee dat het een tijdrovend proces is, en dat het behoorlijk wat schijfruimte zal innemen als je tientallen (zo niet honderden) dvd's gaat omzetten. Heb je dit eenmaal gedaan, dan hoef je je echter nooit meer zorgen te maken over het gemis van een dvd-drive in je Macbook of Windows-laptop.

Om de bestanden af te spelen, dien je - afhankelijk van de bestandsvorm waarin je hebt geconverteerd - wel een geschikte mediaplayer te hebben. Wij raden VLC aan; een gratis mediaspeler die niet alleen alle videobestanden kan afspelen, de software is ook nog eens beschikbaar voor smartphones en tablets. Handig dus als je al je bestanden in de cloud hebt staan, en ze ook op je mobiele apparaten wilt bekijken.

Met HandBrake kun je dvd's rippen.

Hoewel VLC wel degelijk begonnen is als krachtige mediaspeler, zijn er door de jaren heen veel functies aan toegevoegd. Zo kun je bestanden converteren, YouTube-video's downloaden en video's opnemen. Grote kans dat je lang niet alle functies benut. Hoog tijd om ze een keertje extra in de spotlight te zetten.

2. Gebruik een externe dvd-drive

De meest voor de hand liggende optie is natuurlijk om gewoon een externe dvd-drive te kopen. Voor een paar tientjes haal je al zo'n kastje in huis, waardoor je dus altijd iets achter de hand hebt wanneer je bijvoorbeeld een oude film op je moderne laptop wilt kijken, of die klassieke game nog eens wilt spelen.

Sluit de externe dvd-drive aan op een usb-poort van je laptop, waarna deze waarschijnlijk direct zal werken nadat de benodigde drivers automatisch zijn geïnstalleerd. Mocht dit om wat voor reden dan ook niet het geval zijn, surf dan even naar de website van de fabrikant en download de benodigde drivers voor de hardware.

Tip

Wil je niet teveel geld uitgeven aan een externe drive, dan is een goedkoop alternatief om een dvd-station uit een oude laptop of pc te sleutelen. Haal je de dvd-drive uit je oude computer, dan moet je hiervoor wel even een geschikte behuizing aanschaffen; voor weinig te vinden via diverse webshops. Let er wel op dat deze cover de juiste dikte heeft en geschikt is voor de aansluitingen van jouw dvd-station (SATA/IDE, enz.) Zo heb je relatief goedkoop - en eenvoudig - eigenhandig een externe dvd-drive gebouwd. Hetzelfde kan je overigens doen met een flatline dvd-drive uit een oude laptop.

Sleutel een dvd-station uit een oude laptop of pc als je niet teveel geld wilt uitgeven aan een externe drive.

3. Gebruik een usb-stick of de cloud

Mis je een dvd-drive vooral voor het kopiëren van bestanden en media? Overweeg dan eens om dit voortaan met een usb-stick te doen. Niet alleen gaat dit een stuk sneller dan het branden op een fysiek schijfje, ook zal het je op de lange termijn een hoop geld besparen.

Een andere optie is de cloud. Diensten als Dropbox, SkyDrive, Mega en Google Drive maken het erg eenvoudig om bestanden te uploaden naar hun servers, waarna jij ze op ieder apparaat en overal kunt benaderen. Handig: Je kunt de bestanden ook delen met veel van deze clouddiensten. Wil je slechts incidenteel bestanden versturen, dan is ook het Nederlandse WeTransfer een prima dienst om bestanden (gratis tot maximaal 2 GB) te versturen.

Andere opties zijn DropSend, SendAnywhere en TransferXL, die soms net wat meer capaciteit bieden of bestanden langer voor je bewaren. In een ander artikel wegen we de diverse opties af om bestanden te versturen.

8 Reactie(s) op: Geen dvd-drive in je laptop of pc? Dit kun je doen!

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 30 oktober 2013 10:28 Anoniem
  de vlc mediaplayer heeft toch een kwestbaarheid in de software?
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 30 oktober 2013 16:39 darknessblade
  een dunere laptop kan een slechtere koeling bevatten
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 1 november 2013 15:23 Anoniem
  @1: het zou handig zijn wanneer je die "kwetsbaarheid" zou beschrijven, of er tenminste een link voor zou geven. Zelf heb ik nooit problemen gehad met VLC Mediaplayer (inmiddels v. 2.1.0)

  @2: Wat dat met het onderwerp van het artikel te maken heeft, ontgaat mij. Nutteloos commentaar, dus.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 3 november 2013 20:44 Anoniem
  Alles netjes opslaan in de wolken
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 16 november 2015 20:38 Anoniem
  ik zie wel mijn dvdspeler maar ik kan geen knopje vinden terwel er wel gewoon een lijn van een dvd speler in zit
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 2 maart 2016 19:57 Anoniem
  externe dvd branders werken niet met windows 10
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 25 april 2016 20:52 Anoniem
  @gast: externe DVD branders werken wel degelijk onder W10. Je hebt alleen wel een redelijk recentye nodig…
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 28 mei 2016 22:32 Anoniem
  kan je ook games spelen hier op?
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.