Gigabyte BRIX Pro - Een vlotte mini-machine

Door: Jeroen Boer | 15 juli 2014 10:00

Review

De Gigabyte BRIX is er in veel varianten, maar uiteindelijk hebben alle uitvoeringen één overeenkomst: de technologie is gebaseerd op Intels energiezuinige 'ultrabook-chip'. Dit blijven dualcore-machines die nooit mee kunnen komen met de allersnelste desktop-pc's. De BRIX Pro is een ander verhaal.

Gigabyte BRIX Pro

Prijs:

€ 600,-

Website:

www.gigabyte.co.nl

6
Score
60
Score: 60
  • Pluspunten
  • Krachtig
  • 2,5 inch-schijf
  • 802.11ac
  • Compact
  • Minpunten
  • Luidruchtig
  • Prijs[/plusmin]

In deze mini-pc past Gigabyte een krachtige quadcore Core i7-processor toe, de Core i7-4770R. Dit is een speciale uitvoering van de desktopprocessor Core i7-4770 met een iets lagere klokfrequentie en lager energieverbruik. Daar staat tegenover dat hij met de Iris Pro een veel krachtigere gpu heeft. De i7-4770R is niet los te koop en je komt hem alleen tegen in kant-en-klare pc's.

De behuizing van de BRIX Pro is van kunststof gemaakt. De behuizing is met een hoogte van 6,2 centimeter ongeveer twee centimeter hoger dan de BRIX S. Net als de BRIX S heeft ook de BRIX Pro een 2,5inch-schijfpositie. De breedte en diepte zijn met 11,1 bij 11,4 centimeter ongeveer gelijk aan de BRIX.

Ondanks de forsere behuizing levert Gigabyte ook bij deze mini-pc een VESA-adapter mee zodat je de BRIX Pro op de achterkant van een beeldscherm kunt monteren. Qua aansluitingen biedt de BRIX Pro vier usb3.0-poorten, een HDMI-aansluiting, mini-DisplayPort-aansluiting en een gigabit-netwerkaansluiting. Het wifi-kaartje ondersteunt op dit model 802.11ac.

Vlotte machine, die BRIX Pro

De BRIX Pro is een vlotte machine en is vergelijkbaar met een normale krachtige desktop. De ingebouwde grafische chip maakt gamen met gemiddelde kwaliteitsinstellingen mogelijk. Het is indrukwekkend dat de BRIX Pro erg krachtig is, maar dit heeft een heel groot nadeel. Zodra je de kracht aanspreekt verandert de pc in een stofzuiger om de opgewekte warmte kwijt te kunnen. Het energieverbruik liegt er niet om en de BRIX Pro verbruikt tijdens het benchmarken met 3DMark 11 zelfs 80 watt. Dat is tweemaal zoveel als de normale BRIX. De combinatie van veel kracht (en hitte) met een compacte ventilator zorgt voor te veel lawaai.

Goedkopere chip

Wanneer je het systeem minder zwaar belast, ligt het energieverbruik ergens tussen de 18 en 39 watt. Qua geluidsproductie valt het dan wel mee. Naast de geteste uitvoering met de Intel Core i7-4770R is er ook een uitvoering met een Intel Core i5-4570R beschikbaar. Deze chip is iets langzamer, maar maakt de BRIX Pro wel zo'n honderd euro goedkoper. Daarnaast is bij deze goedkopere variant de behuizing opvallend rood.

0 Reactie(s) op: Gigabyte BRIX Pro - Een vlotte mini-machine

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.