Google Chrome krijgt tabgroepen: dit moet je weten

Door: Wesley Akkerman | 23 mei 2020 10:04

Tabbladen Google Chrome
Nieuws

Google werkt op dit moment aan tabgroepen voor Google Chrome. De functie wordt nog niet naar iedereen uitgerold, maar is nu al wel uit te proberen wanneer je bepaalde flags in de browser activeert. Wat je hiervoor nodig hebt is de nieuwste versie van Chrome.

Met tabgroepen kun je tabs in groepen plaatsen. Behoorlijk simpel, toch? Handig voor de mensen die thuis of in groepen werken en veel binnen Google Chrome doen voor hun werk.

Voordat je kunt beginnen dien je de volgende regel te kopiëren in de balk van Google Chrome:

chrome://flags/#tab-groups

Daarmee zet je de experimentele functie aan waarmee je toegang krijgt tot gegroepeerde tabbladen. Als je de tekst kopieert en in Chrome aangeeft Tab Groups aan te zetten (selecteer Enabled), dan kunnen we beginnen.

Tabbladen Google Chrome

Gegroepeerde tabbladen in Google Chrome

Als alles goed gegaan is, dan zie je nu een extra optie staan wanneer je met je rechtermuisknop op een tabblad klikt: Toevoegen aan nieuwe groep. Wil je een tweede tab toevoegen, dan druk je met dezelfde muisknop op dat blad en selecteer je Toevoegen aan bestaande groep.

Je ziet nu dat de tabbladen een omlijning hebben en een gekleurde cirkel ervoor. De kleur van die omlijning en cirkel kun je aanpassen door op de laatstgenoemde te drukken. Ook pas je hier de groepsnaam aan, is het mogelijk een tabblad in de groep te openen of de groep in één keer te sluiten.

Je kunt tabs ook toevoegen en verwijderen uit groepen door ze te verslepen. Als je wil dat een tab in een groep komt, dan moet je even voor overlap met een tab uit die groep zorgen. Je pakt de tab op, sleept hem een klein stukje en laat hem op z’n plek rusten. Moet die weer uit de groep? Geen probleem: dan versleep je hem naar links of rechts totdat die geen tabs meer uit een groep aanraakt.

Mocht je op een link drukken in een tab die een nieuwe opent, dan zal ook die nieuwe pagina onderdeel uitmaken van de groep. Verder is het mogelijk een tabgroep in één keer te verplaatsen op de balk door de naam te selecteren en die vast te houden, terwijl je daarna naar links of rechts schuift.

In de toekomst zal het team achter Google Chrome ongetwijfeld meer functionaliteit toevoegen, maar vooralsnog lijkt de mogelijkheid prima te werken. Let wel op: want experimentele functies kunnen voor onvoorspelbaar gedrag zorgen.

Tabbladen Google Chrome

0 Reactie(s) op: Google Chrome krijgt tabgroepen: dit moet je weten

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.