Gratis films monteren met Microsoft Foto's

Door: Maikel Dijkhuizen | 25 juni 2020 09:41

How To

Voor het bewerken van video heb je helemaal geen dure software-suite nodig. Gratis films monteren kan namelijk gewoon met Microsoft Foto's. Zie het als de opvolger van Windows Movie Maker. Niet de meest professionele software dus, maar voor de meeste mensen biedt het mogelijkheden zat. Kijk maar!

Menig amateurfilmer denkt met weemoed terug aan Windows Movie Maker. Vanwege het laagdrempelige karakter was dit programma jarenlang een geliefd onderdeel van Microsofts besturingssysteem. Helaas trok het Amerikaanse concern begin 2017 de stekker er uit. Microsoft introduceerde een paar maanden later een nieuwe videobewerker in de Foto’s-app, al weet nog altijd lang niet iedereen dit onderdeel te vinden.

Deze functie is inmiddels uitgebreid met allerlei interessante gereedschappen, dus hoog tijd om eens uitgebreid met de ingebakken videobewerker van Windows 10 aan de slag te gaan.

Microsoft Foto's en Video-editor

Je opent Foto’s door dit programma vanuit het Startmenu van Windows 10 op te roepen. Als alternatief kunt u ook de applicatie Video-editor openen. In feite start je hiermee de Foto’s-app op, met het verschil dat je direct in het venster Videoprojecten terechtkomt. Klik bovenaan op Nieuw videoproject om het bewerkingsvenster te openen. Bedenk een relevante naam voor het project en bevestig met OK.

Zoals je wellicht al van Windows Movie Maker gewend bent, bestaat de gebruikersomgeving uit drie delen. Links bevindt zich de Projectbibliotheek. Hier voeg je videobestanden toe die je voor de film wilt gebruiken. Rechts is er een videokader waarin je het tijdelijke resultaat van de film kunt bewonderen. Onderaan bevindt zich het Storyboard. Dat is min of meer een tijdlijn waarmee je de volgorde van de film bepaalt.

Je hebt voor de montage eigen videomateriaal nodig. Koppel indien nodig een camcorder, geheugenkaart, smartphone, tablet of externe schijf met de opgeslagen beelden aan het systeem. Bewaar je de videobestanden op een NAS, dan schakel je dit netwerkapparaat in. Klik linksboven onder Projectbibliotheek op Toevoegen. Via Vanaf deze pc opent er een venster van Windows Verkenner. Blader naar de juiste (netwerk)locatie en selecteer de videobestanden die je voor de uiteindelijke film wilt gebruiken.

Fijn is dat het programma met zo’n beetje alle gangbare beeldformaten overweg kan. Overigens kun je ook foto’s binnen het videoproject integreren. Houd de Ctrl+toets ingedrukt en klik op de bestanden die je wilt selecteren. Wil je de volledige inhoud van de map gebruiken? Druk dan op Ctrl+A. Bevestig daarna met Openen.

Bij een flink aantal bestanden duurt het even voordat ze in de Foto’s-app zichtbaar zijn. De beelden verschijnen als kleine miniaturen in de Projectbibliotheek. Vind je ze te klein, klik dan bovenaan op het pictogram Middelgroot weergeven (vier vierkantjes).

Werken met het Storyboard

Als je een video of foto voor de film wilt gebruiken, voeg je het bestand aan het zogeheten Storyboard toe. Klik op de miniatuur van de beoogde videoclip en sleep het item met ingedrukte muisknop naar het Storyboard. In witte letters staat aangegeven hoe lang elk fragment duurt. Verder pas je met het luidsprekerpictogram het geluidsniveau van de bewuste video aan. Nuttig voor het geval er bijvoorbeeld nogal veel windruis hoorbaar is.

Je wijzigt eenvoudig de volgorde van de fragmenten door ze op het Storyboard naar een andere plek te slepen. Voeg meerdere videoclips toe en merk op dat je op elk moment aan de rechterkant een voorbeeldweergave kunt starten. Klik hiervoor op de knop Afspelen (het pijltje) links onder het videokader. Tot slot kun je rechts van de tijdlijn nog op het pictogram Volledig scherm (dubbele pijl) klikken, waarna je de voorlopige film in groot formaat afspeelt.

Video's inkorten

Misschien wil je slechts een gedeelte van een fragment voor de film gebruiken. Geen probleem, want saaie delen knip je resoluut weg. Selecteer op het Storyboard een videoclip en klik vervolgens op Knippen. Er verschijnt een nieuw venster waarin je het bruikbare stukje van de videoclip selecteert. Met de blauwe marker aan de linkerkant van de tijdlijn geef je het beginpunt aan. Je regelt dat door deze marker met ingedrukte muisknop te verslepen.

Met de blauwe marker rechts selecteer je vervolgens het eindpunt. Het programma geeft duidelijk aan welke speelduur er nog overblijft. Ben je tevreden over het resultaat? Klik op Gereed om de ingekorte video definitief te gebruiken.

Filters en animaties

Microsoft Foto’s bevat eenvoudige gereedschappen om video’s te bewerken. Zo geef je een fragment met een filter bijvoorbeeld een nostalgisch tintje en voeg je bewegingseffecten toe. Selecteer in het Storyboard een videoclip die je onder handen wilt nemen en kies voor Filters. Aan de rechterkant heb je keuze uit dertien filters, zoals Klassiek, Inkttinten, Sepia en Pixel. Probeer ze vrijblijvend uit en druk op de afspeelknop om het resultaat te bekijken.

Heb je eenmaal een keuze gemaakt, klik dan bovenaan op Beweging. Je zoomt hiermee in op een bepaald deel van de video of foto. Zodra je bijvoorbeeld de nadruk op een voorwerp aan de linkerkant van het beeld wilt leggen, kies je voor Inzoomen op links. Je kunt hier vrijblijvend wat mee spelen, maar verwacht geen wonderen. De bewegingsfunctie is dan ook meer bedoeld om statische foto’s wat dynamischer te maken. Sla met Gereed de wijzigingen op.

Je kunt ook animaties aan een videoclip toevoegen. Selecteer op het Storyboard een videofragment en klik op 3D-effecten. Aan de rechterkant heb je keuze uit diverse animaties. Denk bijvoorbeeld aan ballonnen, bellen, bliksemschichten, magisch licht, regen en vuur. Zodra je op een effect klikt, opent er aan de rechterkant een bewerkingsvenster. Wilt je graag dat de animatie een bepaald voorwerp in de video volgt? Zet de schakelaar onder Aan een punt koppelen in dat geval op Aan. Er verschijnt een anker in beeld. Sleep dit anker naar de gewenste positie binnen het videokader.

Bij elke animatie hoort ook een geluidseffect. Onder Volume wijzig je met de schuifregelaar naar eigen wens het geluidsniveau. Aan de hand van de vierkante blokjes rondom de animatie pas je het formaat van de animatie eventueel aan. Daarnaast gebruik je de pijlen om de richting van het 3D-effect te wijzigen. Afhankelijk van het gekozen effect verander je eenvoudig de tijdsduur. In de tijdlijn verschijnen er in dat geval twee donkerblauwe markers. Versleep hiervan de grepen en bepaal hoelang je de animatie wilt toepassen. Bevestig tot slot met Gereed.

Tekst toevoegen aan video's

Bij een wat langere film wil je voor het inleiden van nieuwe fragmenten wellicht titels gebruiken. Selecteer op het Storyboard een videoclip en klik op Tekst. Aan de rechterkant kun je nu uit zeventien stijlen kiezen. Onder Indeling bepaal je de beoogde plek van de titel. Typ in het lege veld rechtsboven de gewenste tekst. Je kunt meerdere stijlen en indelingen proberen, waarbij je direct het resultaat krijgt voorgeschoteld. Helaas zijn er geen mogelijkheden om de kleuren en het titelformaat aan te passen. Wel wijzig je de tijdsduur door de twee blauwe markers in de tijdlijn te verslepen. Bewaar de wijzigingen met Gereed.

Overigens voeg je een titel net zo gemakkelijk als aparte scène aan de film toe. Klik binnen het Storyboard met de rechtermuisknop op het fragment waarvoor je deze scène wilt monteren en kies voor Titelkaart toevoegen. Standaard duurt deze scène drie seconden, maar via de optie Duur wijzig je dat naar eigen inzicht. Met Achtergrond selecteer je een mooi kleurtje. Typ bovenaan via Tekst de gewenste titel en bevestig met Gereed.

Audio bewerken

Je voorziet de film evengoed van achtergrondmuziek. Hierbij heb je de keuze uit diverse audiotracks die standaard in Microsoft Foto’s aanwezig zijn, maar je kunt ook een eigen opgeslagen nummer selecteren. We beginnen met de standaarddeuntjes.

Klik bovenaan op Achtergrondmuziek en kijk of er iets tussen de voorgekauwde soundtracks zit. Via het pijltje speel je een voorbeeld af. Vink optioneel de optie Video synchroniseren met de beat van de muziek aan. Dit geeft een professioneel resultaat, waarbij de film bij elke beat naar een ander fragment springt. Helaas kort het programma dan wel op drastische wijze alle scènes in. Met de schuifregelaar onder Muziekvolume pas je het geluidsniveau naar eigen smaak aan. Klik als laatste op Gereed.

Wil je graag meerdere audiotracks toevoegen, bijvoorbeeld eigen opgeslagen nummers en een gesproken toelichting? Je plakt in de Foto’s-app eenvoudig meerdere audiotracks achter elkaar of je legt de geluidsfragmenten over elkaar heen. Bedenk wel dat het programma niet met elk audioformaat overweg kan. Voor mp3, wma, wav, aac en m4a is er in elk geval ondersteuning.

Klik in het hoofdvenster van de videobewerker bovenaan op Aangepaste audio. Via Audiobestand toevoegen selecteer je één of meerdere bestanden, waarna je bevestigt met Openen. Het programma voegt de bestanden rechtstreeks toe.

Klik aan de rechterkant op een audiofragment en bepaal de positie op de tijdlijn. Door de blauwe markers te verslepen, stel je de gewenste tijdsduur in.

Verder klik je binnen de miniatuur van het audiofragment op het luidsprekertje om het volumeniveau aan te passen. Met name bij een gesproken toelichting is het belangrijk dat beeld en geluid synchroon lopen. Gebruik de afspeelknop om dat te controleren. Via Gereed sla je de wijzigingen op.

Back-up maken en video exporteren

Microsoft Foto’s bewaart in de achtergrond continu je videoproject, zodat je op een later moment verder aan de montage kunt sleutelen. Wil je veiligheidshalve graag tussentijds een back-up opslaan? Begrijpelijk, wan na een onverhoopte crash of defecte computer hoef je dan niet helemaal opnieuw te beginnen. Sluit voor de back-up bij voorkeur een externe harde schijf of usb-stick op de computer aan.

Klik binnen Microsoft Foto’s nu rechtsboven op het pictogram met de drie puntjes en kies Back-up van project maken. Via Back-uplocatie kiezen navigeer je in Windows Verkenner naar de juiste map van de externe datadrager. Klik op Opslaan.

Tevreden met het resultaat? Klik in het hoofdvenster van de videobewerker rechtsboven op Video voltooien. Je selecteert vervolgens de gewenste beeldkwaliteit. Houd hierbij rekening met het bronmateriaal. Heb je bijvoorbeeld een gedateerde filmcamera met een lage resolutie gebruikt, dan is het onverstandig om de hoogste videokwaliteit te selecteren. Gelukkig ondersteunen recente (smartphone-)camera’s een prima resolutie.

Houd er rekening mee dat een film in hoge resolutie veel ruimte op de harde schijf inneemt. Klik op Exporteren en blader in Windows Verkenner naar de map waar je het videobestand wilt opslaan. Klik tot slot nogmaals op Exporteren. Na afloop vind je de film als mp4-bestand terug op de pc. Het is helaas niet mogelijk om de montage in een ander videoformaat te bewaren.

0 Reactie(s) op: Gratis films monteren met Microsoft Foto's

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.