Grote publiek laat Chromebook links liggen

Door: chris-koenis | 11 augustus 2014 15:00

Nieuws

Chromebooks blijven volgens Gartner ook de komende vijf jaar een nichemarkt. Ondanks een lichte groei in de verkoop wil het grote publiek er maar niet aan.

Dat komt doordat de relatief goedkope laptops op Google's Chrome OS nog te veel beperkingen kennen. De huidige generatie Chromebooks leveren nog niet genoeg geheugen, snelheid, connectiviteit en SSD-opslag. Volgens onderzoeksbureau Gartner zullen Chromebooks daarom ook de komende vijf jaar nog een nicheproduct blijven.

Om hier verandering in te brengen moet het Chrome OS zijn kracht bewijzen. "Een competitieve Chromebook is niet alleen een kwestie van hardware en prijs, het belangrijkste is aantonen dat de op cloud gebaseerde architectuur echt voordeel levert aan gebruikers", concludeert Gartner-analiste Isabelle Durand.

Verkoop groeit wel

Volgens het onderzoeksbureau zullen er dit jaar 5,2 miljoen Chromebooks verkocht worden, tegenover 2,9 miljoen stuks vorig jaar. Met name (Amerikaanse) onderwijsinstellingen kiezen voor één van de nu acht beschikbare modellen. Iets meer dan 80 procent van de Chromebooks is vorig jaar verkocht in Noord-Amerika.

Samsung is marktleider, terwijl op gepaste afstand ook Acer meedoet. Gartner denkt dat de verkoop door de geleidelijk komst van meer fabrikanten (en chipontwerpen) in 2017 verdriedubbelt naar 14,4 miljoen stuks.

Samsung domineerde in 2013 als Chromebook-verkoper.

(bron: Gartner)

4 Reactie(s) op: Grote publiek laat Chromebook links liggen

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 11 augustus 2014 18:04 Anoniem
  Cloud cloud en nog eens cloud, wat willen ze toch graag onze gegevens en gedrag online opslaan. Men bekijke het maar ik blijf zo anoniem mogelijk.
  Chromebooks zijn waardeloos je kunt vrijwel niets opslaan of downloaden.
  Alles moet online waar je goed in de gaten kan worden gehouden, nee bedankt.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 11 augustus 2014 20:35 Anoniem
  Troep is het, en een te arrogant bedrijf erachter, opdoeken die handel.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 11 augustus 2014 20:48 Anoniem
  Ik gebruik al een jaar een HP chromebook 14 inch. Bevalt prima: lekker lange accucduur en start razend snel op. Mijn Ipad 4, Nexus 7, Dell laptops gebruik ik steeds minder.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 12 augustus 2014 17:20 Anoniem
  Je staat overal gergistreerd wordt op iedere straathoek en snelweg gefilmd, heb je gegevens op vele 10 tallen pasjes staan. Doet in- en aankopen via internet. Neemt gegevens van de baas mee op harddisken, usb-stcks of slaat het op op Dropbox of andere clouddiensten. De belasting en bank zijn veelal niet anders bereikbaar meer als via Internet. We bellen in toenemende mate mobiel zonder te weten wat er wordt opgeslagen of afgeluisterd.

  Waatom nog steeds die angst dat men iets van u te weten komt zonder dat u dat wilt? Men weet van u wat men wil weten. Maakt u zich daarover geen zorgen.

  Waarom niet overgaan op een Chromebook? Nooit meer lastige updates! Nooit meer een crash waardoor u alles kwijt bent! Het is schaalbaar!

  Zoals altijd. Nut de mogelijkheden uit die het systeem biedt. En die gegevens die echt helemaal niemand mag weten sla die op in een kluis!
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.