Haal in 3 stappen alles uit je laptopaccu

Door: robbin-ooijevaar | 15 juli 2014 15:00

How To

Goedkope laptop gekocht? Dan is de accu waarschijnlijk een lachertje. Om de kosten te drukken, beknibbelen de meeste fabrikanten op dit onderdeel. Lees hoe je toch zo lang mogelijk doorwerkt als er even geen stopcontact in de buurt is.

Stap 1: Accuprestaties

De meeste laptops blijven altijd thuis, hangen aan een stopcontact en worden gebruikt als vervanging van de klassieke desktop-pc. Dit weten de fabrikanten en dus wordt er flink bezuinigt op de accu. Lees ook: Keuzehulp - Laptop, tablet of toch pc?

Gebruik je de laptop wel buiten de deur? Dan moet je altijd die vervelende adapter meeslepen, omdat je accu te snel leeg is. Dit is niet op te lossen met een paar trucjes, maar we kunnen je wel vertellen hoe je in Windows 8.1 (dossier) het uiterste uit je goedkope laptop met dito accu haalt! Met een beetje geluk kun je de adapter thuis laten en toch alles onderweg doen wat je wilt.

Stap 2: Schermbeveiliging

Gebruik geen schermbeveiliging van bijvoorbeeld een fotoweergave of fraaie animatie. Dit koste niet alleen veel energie omdat je beeldscherm aan blijft, maar ook je processor en/of grafische kaart moeten flink rekenen.

Deze rekenkracht en dus verspilling kun je je besparen door de schermbeveiliging uit te schakelen via Charms-balk / Instellingen / Configuratiescherm / Vormgeving en persoonlijke instellingen / Persoonlijke instellingen / Schermbeveiliging. Zorg er wel voor dat je laptop in stand-by schiet na vijf minuten en je scherm snel uitschakelt, bijvoorbeeld na twee minuten. Je vindt deze instelling via Charms-balk / Instellingen / Pc en apparaten / Stroomverbruik en slaapstand.

Goedkope laptop met matige accuprestaties? Met de juiste energie-instellingen en trucs werk je veel langer door!

Stap 3: Energieprofielen

Windows bewaart alles wat met energiebeheer te maken heeft in profielen. Deze kun je bekijken en aanpassen via Hardware en geluiden / Energiebeheer in het configuratiescherm. Gevorderde gebruikers kunnen de profielen tot in de kleinste details bijstellen, maar voor de meeste mensen is het voldoende om te weten dat er twee belangrijke profielen zijn: Energiebesparing en Hoge prestaties. Werk je op je accu? Kies het profiel Energiebesparing. Als de accubelasting niet van belang is omdat je laptop aan de adapter hangt, heeft Hoge prestaties de voorkeur.

Het beeldscherm is een van de voornaamste stroomvreters van je laptop. Niet alleen de omvang speelt een rol, maar ook de verlichting. Leer hoe je het scherm kunt dimmen via het toetsenbord, bijvoorbeeld via de Fn-toets en de pijltjes. Zodra je op de accu werkt, kun je snel terugschakelen naar een minder helder scherm. Het moet uiteraard wel leesbaar blijven, dus pas deze instelling aan je omgeving aan.

2 Reactie(s) op: Haal in 3 stappen alles uit je laptopaccu

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 17 juli 2014 15:08 Anoniem
  De eerste stap is geen stap om meer uit je accu te halen.. maar het is een introductie. Jammer… had toch meer verwacht van dit artikel.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 19 juli 2014 22:01 Anoniem
  En nu voor Windows 7
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.