Help! Mijn harde schijf maakt enge geluiden

Door: | 29 januari 2014 08:01

How To

Als je harde schijf geluiden maakt die hij voorheen niet maakte, vooral slijpende of gierende geluiden, kun je ervan uitgaan dat je harde schijf niet lang meer mee zal gaan. Maar wat moet je doen als je harde schijf op sterven ligt?

Sluit allereerst de PC af. Totdat alles gerepareerd is wil je dat de schijf zo min mogelijk draait. Liefst helemaal niet. Je zult natuurlijk een nieuwe harde schijf moeten kopen en installeren. Dat is het eenvoudige onderdeel. Het moeilijke is het redden van de data op de oude schijf.

Je data redden

Als je een volledige, up-to-date back-up hebt, of als je een cloud gebaseerde back-up dienst gebruikt, dan heb je geluk. Je staat op het punt om beloond te worden voor je goede gewoontes. Hoe goed je beloond wordt hangt af van het type back-up dat je hebt.

Als je een image back-up van je C: partitie hebt, kun je die op de nieuwe schijf overzetten en kun je bijna meteen weer aan de slag. Het programma dat je gebruikt hebt om de back-up te maken zou de mogelijkheid moeten bieden om de computer op te starten en te herstellen.

Als je je bestanden in een aparte back-up hebt staan, zul je deze ook apart moeten herstellen.

Windows back-up

Maar wat als je documenten en andere bestanden veilig geback-upt zijn, maar je nooit de moeite genomen hebt om Windows zelf te back-uppen? Neem in dat geval contact op met de fabrikant van je computer om erachter te komen hoe je Windows kunt herstellen op de nieuwe schijf. Zodra dat gebeurd is, zul je je programma's moeten herstellen.

Wat als je geen back-up gemaakt hebt? Tijdens de voorbereiding van dit artikel heb ik serieus overwogen om instructies te geven over het klonen van de falende schijf naar een nieuwe schijf. Maar hoe langer ik erover nadacht, hoe sterker ik me realiseerde dat het een heel slecht idee is als je geen professional bent. Klonen is redelijk eenvoudig, maar niet als je het nog nooit gedaan hebt en je schijf op elk moment kan falen.

In plaats daarvan raad ik aan dat je een datahersteldienst inschakelt. Deze diensten zijn duur, vooral voor een lawaaierige harde schijf. Maar dat is de prijs die je betaalt voor het niet back-uppen.

De bekendste diensten zijn DriveSavers en Kroll OnTrack. De redactie heeft DriveSavers bezocht en was onder de indruk, maar Kroll OnTrack en andere bedrijven zoals Flashback Data kunnen net zo goed zijn. Dataherstel is echter niet goedkoop, en daarom is een goede persoonlijke back-up routine altijd de beste optie.

Dit is een vrij vertaald artikel van onze Amerikaanse zustersite TechHive.com. Beschreven termen, handelingen en instellingen kunnen regio gebonden zijn.