Help, mijn muis doet het niet! Wat nu?

Door: Wesley Akkerman | 23 november 2021 06:05

Pas je muisaanwijzer in iPadOS aan
How To

Het is een vervelend situatie waar computergebruikers allemaal een keer mij te maken krijgen: een muis die dienst weigert. Maar wat kun je daar nou precies aan doen? Soms is de oplossing zo gevonden en soms ligt het niet per se aan de muis zelf.

Daar zit je dan. Ben je lekker aan het werk, weigert de muis ineens dienst. En anders komt het wel eens voor wanneer je net terugkomt van vakantie – of erger nog: de pauze. Maar wat doe je dan in die gevallen? Nou, allereerst check je of de muis nog wel stroom krijgt. Heb je een draadloze muis? Dan controleer je de batterijen. Zitten die er nog wel goed in of zijn ze aan vervanging toe? Wanneer je een bedrade variant gebruikt, check dan even of de kabel nog wel goed in de usb-poort zit. Draadloze muis gebruikers die een usb-adapter gebruiker kunnen overigens hetzelfde doen.

Mijn muis weigert, wat nu?

Maak de muis geen verbinding via een kabel of usb-adapter? Dan is de kans groot dat er iets mis is met de bluetoothverbinding. Het kan zijn dat de verbinding verbroken is, bijvoorbeeld. Ga daarna naar de bluetoothinstellingen van je computer en koppel de muis opnieuw. Hoe dat precies werkt, verschilt per muis. Maar in de handleiding van het apparaat staat beschreven hoe je hem in de koppelstand brengt. Is daar geen knop voor, dan heb je dus een versie die een adapter nodig heeft.

Soms hoeft het probleem niet bij de muis te liggen. Het kan ook zijn dat de usb-poort parten speelt. Haal de adapter of usb-aansluiting uit de usb-poort en stopt er een andere kabel in. Bijvoorbeeld die van een toetsenbord of externe harde schijf. Werken die apparaten ook niet? Dan ligt het probleem dus bij de poort en niet bij de muis. Dit betekent niet dat je meteen naar een reparatiewinkel hoeft te gaan. Het kan namelijk zijn dat er wat stof of viezigheid in de poort zit, die je er gemakkelijk uithaalt. Bijvoorbeeld met een wattenstaafje en wat alcohol of door goed te blazen.

Het kan overigens geen kwaad even de drivers te controleren. Je muis gebruikt eigen drivers, die misschien verwijderd of niet meer up-to-date zijn. Om de drivers om Windows te controleren, open je het startmenu en typ je Apparaatbeheer in. Druk op Enter en zoek de optie Muizen en andere aanwijsapparaten op. Druk op het pijltje links en selecteer je muis met de rechtermuisknop (of met de juiste knoppen op het toetsenbord als je muis helemaal niet meer werkt). Update de juiste drivers of download ze handmatig van de website van de fabrikant.

0 Reactie(s) op: Help, mijn muis doet het niet! Wat nu?

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.