Herstelmedia maken voor Windows 10

Door: Chwhynny Overbeeke | 19 oktober 2016 11:21

How To

Het is een goed idee om herstelmedia te maken voor het geval er een keer iets flink misgaat met je computer. Hiermee kun je namelijk gemakkelijk je Windows 10 installatie herstellen zonder dat je je hele harde schijf hoeft te formatteren en mogelijk bestanden verliest. Hoe maak je zo'n herstelstation voor Windows 10?

Natuurlijk is het belangrijk om je bestanden te back-uppen, zodat je ze niet kwijtraakt mocht er iets goed fout gaan met je computer. Maar hoe zit het met je besturingssysteem? Het is ook handig om daar een kopie van te hebben zodat je terug kunt gaan naar je eigen Windows installatie in plaats van helemaal opnieuw te moeten beginnen. Hier leggen we uit hoe je in Windows 10 herstelmedia kunt maken die je kunt gebruiken om je computer te herstellen na een desastreuze crash. Lees ook: Wat is de optie 'Deze pc opnieuw instellen' in Windows 10?

Een herstelstation maken

Typ in het zoekveld naast de startknop de tekst herstelstation en klik op het zoekresultaat Een herstelstation maken. Het kan zijn dat je het beheerderswachtwoord moet invoeren voordat je verder kunt gaan.

Zet een vinkje bij de optie Reservekopie van systeembestanden maken op het herstelstation en kies Volgende.

Plug vervolgens een usb flashdrive van minimaal 8 gigabyte in een van de usb-poorten van je pc. Zodra de usb-drive in de lijst verschijnt, moet je deze selecteren en op Volgende en Maken klikken. Het kan enige tijd duren voordat het proces voltooid is, gemiddeld zo'n 10 tot 20 minuten.

Let op: Het station dat je selecteert wordt eerst geformatteerd, dus alles wat er op de usb-drive staat zal worden gewist.

Herstelpartitie verwijderen

Je krijgt nu de mogelijkheid om de herstelpartitie van het pc te verwijderen, omdat je een alternatief herstelstation hebt aangemaakt. Als je ruimte op je computer wilt vrijmaken kun je de herstelpartitie verwijderen door op Verwijderen te klikken, maar het is aan te raden om hem te laten staan als je de ruimte niet echt nodig hebt. Klik dan op Voltooien.

Vervolgens kun je met de usb-drive Windows 10 opstarten, ook al werkt het niet meer op je computer. Mocht Windows 10 helemaal niet meer werken, dan kun je herstelstation gebruiken om het besturingssysteem opnieuw te installeren.

2 Reactie(s) op: Herstelmedia maken voor Windows 10

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 20 oktober 2016 16:56 noyon
  Ik heb een SSD-schijf (C:) waarop Windows 10 is geïnstalleerd. Alle andere programma's staan op ProgramDisc (nu E: geheten door perongeluk verwisselen van schijven). Ook is er een DataDisc (D:)
  Net als de C-schijf heeft de ProgramDisc heeft ook een Program Files map en een Program Files (x86) map, waarin dus de andere programma's staan. Deze horen uiteraard bij de installarie van de programma's op mijn computer.
  Bij een herstelmedium zouden dus deze programma's en instellingen van Windows betrokken moeten blijven om een succes te zijn.
  Hoe is dit op te lossen? Ik neem aan dat meer mensen een installatie hebben die over meerdere schijven is verdeeld. Vriendeliojke dank.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 21 oktober 2016 12:00 fransvisser
  Ik volg de instructies om een herstelstation te maken. Echter ik krijg de boodschap: "Er kan geen herstelstation op deze computer worden gemaakt. Enkele vereiste bestanden ontbreken, gebruik de Windows installatieschijf of media."
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.