Het beeld van je pc weergeven op je tv via Chromecast

Door: redactie-computertotaal | 14 juli 2022 13:33

How To

Wil je het beeld van je laptop laten weergeven op je televisie, dan hoef je al lang niet meer een kabeltje te trekken tussen beide apparaten. Een Google Chromecast is handig om beelden vanaf je pc of laptop op je televisie te krijgen. Hoe doe je dat?

Hoe krijg ik het beeld van mijn laptop op mijn Chromecast?

 • Om te beginnen moet je ervoor zorgen dat je pc en je Chromecast met hetzelfde wifinetwerk verbonden zijn.
 • Klik op het menu met de drie verticale stippen en kies Casten...
 • Er verschijnt een klein venster met daarin een lijst met alle beschikbare apparaten die ondersteuning voor casting bieden, zoals bijvoorbeeld een Chromecast of een Google Home smart speaker.
 • Klik op het omlaagwijzende pijltje dat bovenaan staat. Nu kun je de bron selecteren. Kies voor Bureaublad casten en selecteer de naam van de Chromecast die je wilt gebruiken.
 • De audio van je computer wordt ook meteen naar je tv gestuurd. Wil je dat niet, mute dan de audio op je pc of pas het volume aan in de volumebalk in het castingvenster.
 • Om het casten te beëindigen, moet je op het Chromecast-icoontje naast de adresbalk klikken en in het venster dat verschijnt het casten stopzetten.

Het was vroeger een heel gedoe om je pc aan je televisie te koppelen. Je had er de juiste kabels voor nodig, en het was vaak een heel gedoe om de resolutie goed te krijgen. Tegenwoordig is het eenvoudiger met een hdmi-kabel omdat je minder gedoe met de resolutie hebt. Hier laten we echter zien hoe je heel eenvoudig zonder kabels tabbladen of je gehele desktop op je tv kunt bekijken met behulp van Google Chromecast.

Wat is casting en hoe werkt het?

Casting is een manier waarom content draadloos naar je tv verstuurd wordt. Content kan met behulp van een product als Chromecast rechtstreeks vanaf een dienst die hiervoor ondersteuning biedt (bijvoorbeeld YouTube of Netflix) naar je tv gecast worden.

Content kan echter ook direct vanaf je pc naar je televisie gecast worden, zonder tussenkomst van een online dienst. In het laatste geval is de kwaliteit afhankelijk van de kracht van je eigen computer, terwijl het streamen vanaf online diensten afhankelijk is van de kwaliteit van je internet en de cloud.

In dit artikel hebben we het over het casten van content direct vanaf je pc, zonder tussenkomst van online diensten.

Chromecast
Films, series, muziek, foto's: je kunt van alles casten van je pc naar je tv.

Chromecast aansluiten

Voordat je kunt gaan casten moet je natuurlijk eerst een Chromecast aansluiten. Dit doe je natuurlijk aan je televisie, maar het werk in principe op ieder scherm met een HDMI-poort, dus je kunt ook een pc-monitor gebruiken. De Chromecast sluit je aan op de HDMI-ingang. Vervolgens heeft de Chromecast nog worden voorzien van stroom via een micro-usb-aansluiting. Je kunt deze direct aan het stopcontact hangen, maar sommige televisies hebben ook een usb-poort, die goed van pas komt om de Chromecast van stroom te voorzien.

Zoek je meer informatie over het aansluiten van een Chromecast op je tv? Lees dan onze handleiding.

Werkt jouw Chromecast niet goed of lukt het niet om een mobiel toestel te verbinden? Soms loont het de moeite om dan terug te keren naar de fabrieksinstellingen. Aan de zijkant van de behuizing bevindt zich een resetknop. Houd deze knop enige tijd ingedrukt. Er verschijnt een melding in beeld dat de Chromecast zichzelf terugzet naar de fabrieksinstellingen, waarna het apparaat binnen enkele seconden opnieuw opstart.

Casten vanaf je pc

Om te beginnen moet je ervoor zorgen dat je pc en je Chromecast met hetzelfde wifinetwerk verbonden zijn.

Je kunt controleren met welk wifinetwerk je Chromecast verbonden is door op je telefoon de Google Home app te openen. Deze app kun je gebruiken om de Chromecast te beheren. Druk op het hamburgermenu links bovenaan en ga naar de apparaten weergave.

Zoek hier naar de naam van je Chromecast, druk op de drie verticale stippen en ga naar de instellingen. Hier kun je bij wifi zien of het netwerk overeenkomt met dat van je pc.

Jouw internet kan sneller en stabieler. De standaardinstellingen van je router kun je zelf verbeteren. In de online cursus van onze Tech Academy -inclusief 180 pagina's dik boek- Thuisnetwerk Upgraden leer jij de pijnpunten binnen je netwerk te vinden én op te lossen.

Tabbladen casten

Tabbladen casten is handig om websites op een groter formaat te bekijken en foto's in de cloud weer te geven.

Het is echter minder geschikt voor het streamen van video. Diensten die ondersteuning voor Chromecast bieden omzeilen namelijk deze tabblad-castingsessie en maken direct verbinding met de Chromecast. Je tabblad wordt dan gewoon een afstandsbediening voor YouTube op je tv in plaats van dat het content naar je tv cast. Content die geen ondersteuning voor Chromecast heeft, wordt direct vanuit de browser naar je tv gestreamd, wat zelden goed gaat. Meestal is het beeld niet vloeiend.

Om een tabblad te casten, moet je Chrome op je pc openen en naar de website navigeren die je op je tv wilt weergeven. Klik op het menu met de drie verticale stippen en kies Casten...

Er verschijnt dan een klein venster met daarin een lijst met alle beschikbare apparaten die ondersteuning voor casting bieden, zoals bijvoorbeeld een Chromecast of een Google Home smart speaker.

Selecteer nog even geen apparaat, maak klik eerst op het omlaag wijzende pijltje dat bovenaan staat. Nu kun je de bron selecteren. Kies Tabblad casten en selecteer de naam van de Chromecast die je wilt gebruiken. Als er eenmaal verbinding gemaakt is, krijg je een volumebalk en de naam van het openstaande tabblad te zien.

Op je tv zal het tabblad over het volledige scherm worden weergegeven, maar meestal op een manier waarop de weergave optimaal blijft.

Je kunt nu op je pc binnen het tabblad naar andere websites navigeren of andere dingen doen. Alles wordt meteen live naar je tv gestuurd. Als je het tabblad sluit, wordt het gestaakt. Je kunt ook het tabblad open laten staan en op het Chromecast icoon naast de adresbalk drukken en in het venster dat verschijnt het casten stopzetten.

Welke Chromecast?

Er zijn verschillende Chromecasts te koop. Ze werken allemaal op dezelfde manier, met uitzondering van de Chromecast Audio, waarmee je niet het beeld maar alleen de audio van je pc op je tv kunt krijgen. 

Zo is er voor 39 euro de reguliere versie in wit of antraciet. Hiermee cast je video’s via het draadloze netwerk in een maximale resolutie van 1080p. Het apparaatje sluit je met een vaste HDMI-aansluiting aan door het in een vrije HDMI-poort in je tv te steken. Een stroomkabel wordt ook meegeleverd, want de Chromecast heeft wel netstroom nodig.

Wens je een stabielere netwerkverbinding, overweeg dan de Chromecast Ultra. Deze ziet er vrijwel identiek uit maar is alleen in het zwart verkrijgbaar. Dit apparaatje kost 79 euro en heeft als meerwaarde dat er een ethernetadapter in de voeding is verwerkt. Deze luxere versie ondersteunt bovendien een maximale resolutie van 2160p (4K ultra hd), bijvoorbeeld middels de Netflix- of YouTube-app. Heb je een 4K-televisie, dan is het dus aan te raden om iets meer geld uit te geven.

Sinds kort is er ook Chromecast met Google TV, als opvolger van Ultra. Zoals de naam al zegt komt het apparaat met een voorgeïnstalleerde versie van Google TV, een speciale versie van Android TV. Zo wordt de Chromecast het werkpaard, en hoeft je tv alleen maar scherm te zijn.

Als laatste heeft Google de Chromecast Audio in zijn gamma. Net als de gewone Chromecast is de Audio-variant een dongeltje, dat je in dit geval via een 3,5 mm ingang, optische poort of tulpstekker verbindt met een speaker (of koptelefoon, als je dat zou willen). Zoals de naam al doet vermoeden, is dit product dus alleen in staat om audio naar de versterker of speaker(s) te casten. Wie een reguliere Chromecast of Chromecast Audio wil uitrusten met ethernet, schaft in de Google Store desgewenst een losse adapter aan.

Je kunt vanuit Chrome hele tabbladen casten naar je tv-scherm.

Je bureaublad casten

Je kunt ook je volledige desktop op je tv laten weergeven via Chromecast. Dat is nuttig wanneer je bijvoorbeeld een presentatie moet geven of zelfgemaakte foto’s wilt laten zien. Dit proces is niet heel anders dan het casten van tabbladen. Het is tevens net als het casten van tabbladen niet erg geschikt voor het bekijken van video.

Klik op het menu met de drie verticale stippen en kies Casten...

Er verschijnt dan opnieuw een klein venster met daarin een lijst met alle beschikbare apparaten die ondersteuning voor casting bieden, zoals bijvoorbeeld een Chromecast of een Google Home smart speaker.

Selecteer nog even geen apparaat, maak klik eerst op het omlaagwijzende pijltje dat bovenaan staat. Nu kun je de bron selecteren. Kies ditmaal Bureaublad casten en selecteer de naam van de Chromecast die je wilt gebruiken. Als er eenmaal verbinding gemaakt is zal je bureaublad op je tv worden weergegeven. Als je meerdere schermen gebruikt, moet je kiezen welk scherm je op je tv wilt weergeven.

De audio van je computer wordt ook meteen naar je tv gestuurd. Wil je dat niet, mute dan de audio op je pc of pas het volume aan in de volumebalk in het castingvenster. Houd er rekening mee dat je audio alleen vanaf Windows-machines kunt doorgeven. Op een Mac of Chromebook werkt dat namelijk niet.

Om het casten te beëindigen, moet je op het Chromecast-icoontje naast de adresbalk klikken en in het venster dat verschijnt het casten stopzetten.

Anderen laten casten

Als iemand zelf een laptop heeft meegebracht, dan kun je hem of haar ook laten casten vanaf dat apparaat. In principe kan diegene inhoud casten als zijn laptop is verbonden op je wifi-netwerk. Als je het wifi-wachtwoord niet uit je hoofd weet of als je je wachtwoord niet weg wilt geven, dan kun je via de Google Home-app op het apparaat klikken dat je wilt delen met anderen, in dit geval dus de Chromecast. Tik op de drie bolletjes en kies voor Gastmodus. Zet de functie aan en je Chromecast zendt een speciaal wifi-signaal uit. Je kunt nu verbinding maken met de Chromecast zonder dat je je wifi-netwerkgegevens hebt gedeeld met dit apparaat.

Soms wil je echter juist niet dat anderen media pauzeren of het casten overnemen. Gelukkig kun je ook voorkomen dat anderen je Chromecast bedienen.  

Meer handige tips

Heb jij net een Chromecast aangeschaft en ben je nog niet bekend met de mogelijkheden die het apparaatje biedt? Dan hebben wij een nuttig artikel met de nodige Chromecast-tips en informatie voor je verzameld. We leggen uit hoe je media kunt casten, welke versies er van de Chromecast zijn en hoe je anderen toegang geeft tot de streaming-gadget van Google.

1 Reactie(s) op: Het beeld van je pc weergeven op je tv via Chromecast

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 22 september 2020 09:39 boudeman
  Chromecast werkt niet bij gebruik van vpn. Voor mij daarom een mislukte aankoop.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.