Het beeld van je pc weergeven op je tv via Chromecast

Door: Chwhynny Overbeeke | 12 september 2019 10:32

How To

Als je het beeld van je pc liever op je tv wilt bekijken dan op het beeldscherm van je computer, kan Chromecast van Google uitkomst bieden. Hoe werkt het? En hoe kun je ervoor zorgen dat alles precies zo wordt weergegeven als jij dat wilt?

Hoe krijg ik het beeld van mijn laptop op mijn Chromecast?

  • - Om te beginnen moet je ervoor zorgen dat je pc en je Chromecast met hetzelfde wifinetwerk verbonden zijn.
  • - Klik op het menu met de drie verticale stippen en kies Casten...
  • - Er verschijnt een klein venster met daarin een lijst met alle beschikbare apparaten die ondersteuning voor casting bieden, zoals bijvoorbeeld een Chromecast of een Google Home smart speaker.
  • - Klik op het omlaagwijzende pijltje dat bovenaan staat. Nu kun je de bron selecteren. Kies voor Bureaublad casten en selecteer de naam van de Chromecast die je wilt gebruiken.
  • De audio van je computer wordt ook meteen naar je tv gestuurd. Wil je dat niet, mute dan de audio op je pc of pas het volume aan in de volumebalk in het castingvenster.
  • - Om het casten te beëindigen, moet je op het Chromecast-icoontje naast de adresbalk klikken en in het venster dat verschijnt het casten stopzetten.

Het was vroeger een heel gedoe om je pc aan je televisie te koppelen. Je had er de juiste kabels voor nodig, en het was vaak een heel gedoe om de resolutie goed te krijgen. Tegenwoordig is het eenvoudiger met een hdmi-kabel omdat je minder gedoe met de resolutie hebt. Hier laten we echter zien hoe je heel eenvoudig zonder kabels tabbladen of je gehele desktop op je tv kunt bekijken met behulp van Google Chromecast.

Wat is casting en hoe werkt het?

Casting is een manier waarom content draadloos naar je tv verstuurd wordt. Content kan met behulp van een product als Chromecast rechtstreeks vanaf een dienst die hiervoor ondersteuning biedt (bijvoorbeeld YouTube of Netflix) naar je tv gecast worden.

Content kan echter ook direct vanaf je pc naar je televisie gecast worden, zonder tussenkomst van een online dienst. In het laatste geval is de kwaliteit afhankelijk van de kracht van je eigen computer, terwijl het streamen vanaf online diensten afhankelijk is van de kwaliteit van je internet en de cloud.

In dit artikel hebben we het over het casten van content direct vanaf je pc, zonder tussenkomst van online diensten.

Films, series, muziek, foto's: je kunt van alles casten van je pc naar je tv.

Chromecast aansluiten

Voordat je kunt gaan casten moet je natuurlijk eerst een Chromecast aansluiten. Dit doe je natuurlijk aan je televisie, maar het werk in prinicipe op ieder scherm met een HDMI-poort, dus je kunt ook een pc-monitor gebruiken. De Chromecast sluit je aan op de HDMI-ingang. Vervolgens heeft de Chromecast nog worden voorzien van stroom via een micro-usb-aansluiting. Je kunt deze direct aan het stopcontact hangen, maar sommige televisies hebben ook een usb-poort, die goed van pas komt om de Chromecast van stroom te voorzien.

Zoek je meer informatie over het aansluiten van een Chromecast op je tv? Lees dan onze handleiding.

Casten vanaf je pc

Om te beginnen moet je ervoor zorgen dat je pc en je Chromecast met hetzelfde wifinetwerk verbonden zijn.

Je kunt controleren met welk wifinetwerk je Chromecast verbonden is door op je telefoon de Google Home app te openen. Deze app kun je gebruiken om de Chromecast te beheren. Druk op het hamburgermenu linksbovenaan en ga naar de apparaten weergave.

Zoek hier naar de naam van je Chromecast, druk op de drie verticale stippen en ga naar de instellingen. Hier kun je bij wifi zien of het netwerk overeenkomt met dat van je pc.

Tabbladen casten

Tabbladen casten is handig om websites op een groter formaat te bekijken en foto's in de cloud weer te geven.

Het is echter minder geschikt voor het streamen van video. Diensten die ondersteuning voor Chromecast bieden omzeilen namelijk deze tabblad-castingsessie en maken direct verbinding met de Chromecast. Je tabblad wordt dan gewoon een afstandsbediening voor YouTube op je tv in plaats van dat het content naar je tv cast. Content die geen ondersteuning voor Chromecast heeft, wordt direct vanuit de browser naar je tv gestreamd, wat zelden goed gaat. Meestal is het beeld niet vloeiend.

Om een tabblad te casten, moet je Chrome op je pc openen en naar de website navigeren die je op je tv wilt weergeven. Klik op het menu met de drie verticale stippen en kies Casten...

Er verschijnt dan een klein venster met daarin een lijst met alle beschikbare apparaten die ondersteuning voor casting bieden, zoals bijvoorbeeld een Chromecast of een Google Home smart speaker.

Selecteer nog even geen apparaat, maak klik eerst op het omlaagwijzende pijltje dat bovenaan staat. Nu kun je de bron selecteren. Kies Tabblad casten en selecteer de naam van de Chromecast die je wilt gebruiken. Als er eenmaal verbinding gemaakt is, krijg je een volumebalk en de naam van het openstaande tabblad te zien.

Op je tv zal het tabblad over het volledige scherm worden weergegeven, maar meestal op een manier waarop de weergave optimaal blijft.

Je kunt nu op je pc binnen het tabblad naar andere websites navigeren of andere dingen doen. Alles wordt meteen live naar je tv gestuurd. Als je het tabblad sluit, wordt het gestaakt. Je kunt ook het tabblad open laten staan en op het Chromecast icoon naast de adresbalk drukken en in het venster dat verschijnt het casten stopzetten.

Je kunt vanuit Chrome hele tabbladen casten naar je tv-scherm.

Je bureaublad casten

Je kunt ook je volledige desktop op je tv laten weergeven via Chromecast. Dit proces is niet heel anders dan het casten van tabbladen. Het is tevens net als het casten van tabbladen niet erg geschikt voor het bekijken van video.

Klik op het menu met de drie verticale stippen en kies Casten...

Er verschijnt dan opnieuw een klein venster met daarin een lijst met alle beschikbare apparaten die ondersteuning voor casting bieden, zoals bijvoorbeeld een Chromecast of een Google Home smart speaker.

Selecteer nog even geen apparaat, maak klik eerst op het omlaagwijzende pijltje dat bovenaan staat. Nu kun je de bron selecteren. Kies ditmaal Bureaublad casten en selecteer de naam van de Chromecast die je wilt gebruiken. Als er eenmaal verbinding gemaakt is zal je bureaublad op je tv worden weergegeven. Als je meerdere schermen gebruikt, moet je kiezen welk scherm je op je tv wilt weergeven.

De audio van je computer wordt ook meteen naar je tv gestuurd. Wil je dat niet, mute dan de audio op je pc of pas het volume aan in de volumebalk in het castingvenster.

Om het casten te beëindigen, moet je op het Chromecast-icoontje naast de adresbalk klikken en in het venster dat verschijnt het casten stopzetten.

0 Reactie(s) op: Het beeld van je pc weergeven op je tv via Chromecast

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.