Het beste toetsenbord vinden doe je zo

© PXimport

Het beste toetsenbord vinden doe je zo

Geplaatst: 24 september 2013 - 06:24

Aangepast: 16 november 2022 - 10:00

Redactie Computer!Totaal

Kijk eens even naar je handen, en dan weer naar je beeldscherm. De kans is groot dat je nog steeds hetzelfde goedkope plastic toetsenbord gebruikt dat bij je pc geleverd werd, en dat is jammer.

Dit is een vrij vertaald artikel van onze zustersite PCWorld.com, geschreven door Ben Kim (@benjkim). De mening van de auteur komt niet per definitie overeen met die van ComputerTotaal.nl.

Het toetsenbord is je belangrijkste instrument, het onbezongen werkpaard van je dag. Zonder toetsenbord krijg je niks gedaan - maar ik durf te wedden dat je nog geen vijf minuten hebt nagedacht over hoe je je typervaring zou kunnen verbeteren. Als je bereid bent om voor premium pc-hardware te betalen kan de zoektocht naar het perfecte toetsenbord de moeite - en het geld - waard zijn.

Fabrikanten van toetsenborden hebben sinds de productie van IBM's eerste Model M hun werk verfijnd, en vandaag de dag zijn er tal van premium toetsenborden op de markt. Je moet er alleen wel achter komen welk model precies het juiste is voor jouw specifieke behoeften.

De draad doorknippen

Allereerst moet je beslissen of je een bedraad toetsenbord wilt blijven gebruiken. Een draadloos toetsenbord is een goed begin om een rommelig bureau op te ruimen, maar er zitten ook nadelen aan.

Omdat er geen snoer aan zit om het toetsenbord van energie te voorzien, moeten draadloze toetsenborden regelmatig opnieuw worden opgeladen. Als je altijd vergeet om 's nachts je mobiele telefoon op te laden is een draadloos toetsenbord waarschijnlijk niks voor jou.

 

© PXimport

De Logitech diNovo Edge.

Een ander probleem met draadloze toetsenborden is de keuze tussen hoge frequentie (RF) en Bluetooth-connectiviteit. Bluetooth-toetsenborden hebben vaak meer energie nodig dan hun RF tegenhangers, maar er is geen toegewijde usb-dongle voor nodig. Helaas hebben sommige goedkopere Bluetooth-toetsenborden weleens problemen met ontwaken uit de slaapstand of met de verbinding met de computer.

Als je liever de betrouwbaardere RF-optie wilt blijven gebruiken, bedenk dan wel dat de meeste RF draadloze toetsenborden met de 2.4GHz-frequentie werken, waardoor ze gevoelig zijn voor interferentie van apparaten die erbij in de buurt staan (zoals draadloze telefoons en magnetrons) en dezelfde frequentie gebruiken.

Alle draadloze toetsenborden - zowel Bluetooth als RF - zijn aan interferentie onderhevig. Het kan gebeuren dat je met willekeurige toetsaanslagen te maken krijgt en af en toe kan de verbinding worden verbroken. Dus als je naar een volledig betrouwbare plug-and-play ervaring op zoek bent, kun je beter een bedraad toetsenbord gebruiken.

Kies de juiste switch

De switches in je toetsenbord - de kleine mechanismen in elke toets die het toetsenbord laten weten wanneer je ze hebt ingedrukt - hebben een enorm effect op je typervaring. De kans is groot dat het toetsenbord dat je momenteel gebruikt zogenoemde 'rubber-dome switches' heeft, waarbij een rubberen koepeltje op de printplaat van je toetsenbord gedrukt wordt om de geassocieerde toets te activeren. De meeste fabrikanten gebruiken rubber-dome switches omdat ze goedkoop zijn.

Helaas geven dergelijke toetsenborden geen tactiele feedback totdat het plastic omhulsel van de toets de bodem van het toetsenbord raakt. Dat is niet ergonomisch of prettig in het gebruik.

Scissor switches lijken op rubber-dome switches, maar ze zijn iets smaller waardoor ze populair zijn bij fabrikanten van laptoptoetsenborden en slanke toetsenborden zoals Apple's aluminium toetsenbord. Scissor switches voelen bijna hetzelfde aan als rubber-dome switches, maar de toets wordt minder diep ingedrukt - de afstand tussen de toets en de bodem van het toetsenbord is korter - waardoor ze nog minder comfortabel zijn om langer mee te typen.

 

© PXimport

Cooler Master's CM Storm QuickFire.

Cherry MX mechanische switches zijn het populairste alternatief voor rubber-dome en scissor toetsenborden. Deze zijn ingebouwd in 95 procent van de mechanische toetsenborden die op de markt zijn. Hoewel Cherry MX mechanische switches dieper worden ingedrukt dan rubber-dome of scissor switches, registreert de computer je toetsaanslag voordat de toets volledig is ingedrukt. Door deze snellere feedback hoef je niet elke toets helemaal in te drukken, wat veel tijd en moeite bespaart.

De verschillende kleurgecodeerde modellen van Cherry MX mechanische switches bieden verschillende niveaus van tactiele feedback en weerstand. De populairste types zijn Brown, Blue, Black en Red.

De tactiele feedback van Blue en Brown switches is essentieel voor snel en pijnloos typen. Brown switches zijn het populairst omdat ze redelijk eenvoudig in te drukken zijn en een kleine tactiele bobbel hebben op het activeringspunt. Als je oplet kun je voelen wanneer de toets geactiveerd is, maar die mechanische actie belemmert het typen niet. Een ander voordeel: Een mechanisch toetsenbord met Brown switches maakt niet veel meer lawaai dan een standaard membraantoetsenbord.

Blue switches produceren een hoorbare - en voelbare - klik wanneer de switch geactiveerd wordt. Aangezien ze niet veel meer weerstand bieden dan Brown switches zijn ze ideaal voor mensen die weinig of geen ervaring met mechanische toetsenborden hebben. De luide klik traint de gebruiker om de toets met net genoeg kracht in te drukken om de switch te activeren zonder deze tegen de bodem van het toetsenbord te rammen.

Red en Black switches bieden geen enkele tactiele feedback wanneer de switch een toets activeert. Ze zijn ontworpen om lineaire weerstand te bieden die toeneemt naarmate je de toets verder indrukt. Red switches zijn ontworpen voor gamers die regelmatig meerdere toetsen tegelijk ingedrukt houden en graag de toetsen allemaal volledig in willen drukken om te zorgen dat ze niet per ongeluk een verkeerd commando invoeren.

Voor op het werk wil je waarschijnlijk geen toetsenbord met luidruchtige Cherry MX Blue switches. En als je het liefst een toetsenbord gebruikt dat helder en responsief aanvoelt tijdens het typen, vermijd dan Cherry MX Red en Black switches.

Dingen waar je niet aan denkt

Toetsenborden hoeven geen QWERTY-indeling te hebben met een numeriek toetsenblok aan de zijkant. Er zijn toetsenborden zonder numpad verkrijgbaar, en met sommige kun je zelfs van de QWERTY-indeling omschakelen naar Dvorak of Colemak en weer terug.

De meest voorkomende toetsenbordindeling bestaat uit 104 toetsen, met een volledige set QWERTY-toetsen en een numeriek toetsenblok met 10 toetsen. Ze zijn zeer gebruikelijk in Noord-Amerika en Europa, en je kunt ze in hotels en openbare ruimtes over de hele wereld vinden - zelfs in gebieden waar doorgaans geen QWERTY-indeling (zoals Frankrijk) of het Engelse alfabet (zoals Japan) wordt gebruikt. Veel versies hebben extra mediatoetsen en andere functies.

Toetsenborden zonder het tiendelige numerieke toetsenblok worden steeds populairder omdat ze doorgaans kleiner, lichter en iets goedkoper zijn dan de standaard toetsenborden met 104 toetsen. Door het ontbreken van een numeriek toetsenblok (zoals op Truly Ergonomic's Truly Ergonomic Keyboard en Cooler Master's CM Storm QuickFire Rapid) is er naast het toetsenbord meer ruimte voor de muis - een enorm voordeel voor gamers.

 

© PXimport

De Truly Ergonomic Keyboard.

Achter een computer zitten kan een verrassend sterke belasting voor je lichaam vormen, dus het perfecte toetsenbord zou het typen zo pijnloos mogelijk moeten maken. Neem er in ieder geval de tijd voor om een toetsenbord te vinden waarvan de ergonomische indeling prettig aanvoelt. Het kan lastig zijn om allerlei verschillende toetsenborden uit te proberen - je zult in je lokale Mediamarkt waarschijnlijk geen Das Keyboard Professional Model S tegenkomen - maar met wat geluk ken je misschien wat mensen bij wie je even iets op hun toetsenbord kunt komen typen. Als dat niet lukt, lees dan een aantal recensies - en let vooral op opmerkingen over belasting van de polsen of vermoeide vingers.

De meeste ergonomische toetsenborden hebben een gesplitste indeling waarbij de toetsen die je met de ene hand indrukt fysiek gescheiden zijn van de toetsen die je met de andere hand indrukt. Toetsenborden zoals de Kinesis Freestyle 2 bestaan uit twee aparte delen die je kunt verplaatsen voor optimaal comfort. Andere toetsenborden, zoals het Goldtouch V2 Adjustable Comfort Keyboard, zijn gescharnierd en hebben een ingebouwde steun om het midden van het toetsenbord te verhogen.

 

© PXimport

De Kinesis Advantage USB.

Een aantal ergonomische toetsenborden - onder meer de Kinesis Advantage USB - gaan nog verder en veranderen aspecten van de standaard toetsenbordindeling. Hoewel de QWERTY-indeling van de alfabetische toetsen intact blijft zijn de knoppen in rijen op verschillende hoogtes verdeeld die niet perfect zijn uitgelijnd. Het ontbreken van rechte lijnen lijkt in het begin een beetje raar, maar je handen zijn natuurlijk ook niet helemaal recht.

Vrijwel alle ergonomische toetsenborden hebben een leercurve voordat je er echt met een optimale snelheid mee kunt typen. Ze zijn niet voor iedereen geschikt, maar als je door het werken met een standaard toetsenbord weleens pijn in je polsen of vingers hebt gekregen is het een goed idee om ze serieus te overwegen.

 

© PXimport

De Epic van Celluon.

Projectietoetsenborden

Projectietoetsenborden zijn niet echt populair bij de grote massa, maar ze zijn een realistische optie ten opzichte van traditionele toetsenborden. Producten zoals de Celluon Epic (die gemakkelijk in je zak past), zijn ideaal voor mensen die bovenal naar draagbaarheid op zoek zijn. Eenmaal geactiveerd projecteert de Epic een infrarood toetsenbord op ware grootte op ieder plat oppervlak. Het typen op een infrarood toetsenbord is even oncomfortabel als het typen op een hard, plat oppervlak - dat zal geen verrassing zijn - en het is niet te vergelijken met de ervaring van het typen op een echt toetsenbord, maar je kunt wel zo aan de slag.

Welk toetsenbord je uiteindelijk ook besluit te kopen, het gebruik ervan zal je ongetwijfeld een betere ervaring bieden dan te blijven rammen op de toetsen van het goedkope plastic ding dat bij je computer is meegeleverd.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten