Het beste toetsenbord vinden doe je zo

Door: redactie-computertotaal | 24 september 2013 10:24

How To

Inhoudsopgave

 1. Inleiding
 2. pagina 2

Kijk eens even naar je handen, en dan weer naar je beeldscherm. De kans is groot dat je nog steeds hetzelfde goedkope plastic toetsenbord gebruikt dat bij je pc geleverd werd, en dat is jammer.

Dit is een vrij vertaald artikel van onze zustersite PCWorld.com, geschreven door Ben Kim (@benjkim). De mening van de auteur komt niet per definitie overeen met die van ComputerTotaal.nl.

Het toetsenbord is je belangrijkste instrument, het onbezongen werkpaard van je dag. Zonder toetsenbord krijg je niks gedaan - maar ik durf te wedden dat je nog geen vijf minuten hebt nagedacht over hoe je je typervaring zou kunnen verbeteren. Als je bereid bent om voor premium pc-hardware te betalen kan de zoektocht naar het perfecte toetsenbord de moeite - en het geld - waard zijn.

Fabrikanten van toetsenborden hebben sinds de productie van IBM's eerste Model M hun werk verfijnd, en vandaag de dag zijn er tal van premium toetsenborden op de markt. Je moet er alleen wel achter komen welk model precies het juiste is voor jouw specifieke behoeften.

De draad doorknippen

Allereerst moet je beslissen of je een bedraad toetsenbord wilt blijven gebruiken. Een draadloos toetsenbord is een goed begin om een rommelig bureau op te ruimen, maar er zitten ook nadelen aan.

Omdat er geen snoer aan zit om het toetsenbord van energie te voorzien, moeten draadloze toetsenborden regelmatig opnieuw worden opgeladen. Als je altijd vergeet om 's nachts je mobiele telefoon op te laden is een draadloos toetsenbord waarschijnlijk niks voor jou.

De Logitech diNovo Edge.

Een ander probleem met draadloze toetsenborden is de keuze tussen hoge frequentie (RF) en Bluetooth-connectiviteit. Bluetooth-toetsenborden hebben vaak meer energie nodig dan hun RF tegenhangers, maar er is geen toegewijde usb-dongle voor nodig. Helaas hebben sommige goedkopere Bluetooth-toetsenborden weleens problemen met ontwaken uit de slaapstand of met de verbinding met de computer.

Als je liever de betrouwbaardere RF-optie wilt blijven gebruiken, bedenk dan wel dat de meeste RF draadloze toetsenborden met de 2.4GHz-frequentie werken, waardoor ze gevoelig zijn voor interferentie van apparaten die erbij in de buurt staan (zoals draadloze telefoons en magnetrons) en dezelfde frequentie gebruiken.

Alle draadloze toetsenborden - zowel Bluetooth als RF - zijn aan interferentie onderhevig. Het kan gebeuren dat je met willekeurige toetsaanslagen te maken krijgt en af en toe kan de verbinding worden verbroken. Dus als je naar een volledig betrouwbare plug-and-play ervaring op zoek bent, kun je beter een bedraad toetsenbord gebruiken.

Kies de juiste switch

De switches in je toetsenbord - de kleine mechanismen in elke toets die het toetsenbord laten weten wanneer je ze hebt ingedrukt - hebben een enorm effect op je typervaring. De kans is groot dat het toetsenbord dat je momenteel gebruikt zogenoemde 'rubber-dome switches' heeft, waarbij een rubberen koepeltje op de printplaat van je toetsenbord gedrukt wordt om de geassocieerde toets te activeren. De meeste fabrikanten gebruiken rubber-dome switches omdat ze goedkoop zijn.

Helaas geven dergelijke toetsenborden geen tactiele feedback totdat het plastic omhulsel van de toets de bodem van het toetsenbord raakt. Dat is niet ergonomisch of prettig in het gebruik.

Scissor switches lijken op rubber-dome switches, maar ze zijn iets smaller waardoor ze populair zijn bij fabrikanten van laptoptoetsenborden en slanke toetsenborden zoals Apple's aluminium toetsenbord. Scissor switches voelen bijna hetzelfde aan als rubber-dome switches, maar de toets wordt minder diep ingedrukt - de afstand tussen de toets en de bodem van het toetsenbord is korter - waardoor ze nog minder comfortabel zijn om langer mee te typen.

Cooler Master's CM Storm QuickFire.

Cherry MX mechanische switches zijn het populairste alternatief voor rubber-dome en scissor toetsenborden. Deze zijn ingebouwd in 95 procent van de mechanische toetsenborden die op de markt zijn. Hoewel Cherry MX mechanische switches dieper worden ingedrukt dan rubber-dome of scissor switches, registreert de computer je toetsaanslag voordat de toets volledig is ingedrukt. Door deze snellere feedback hoef je niet elke toets helemaal in te drukken, wat veel tijd en moeite bespaart.

De verschillende kleurgecodeerde modellen van Cherry MX mechanische switches bieden verschillende niveaus van tactiele feedback en weerstand. De populairste types zijn Brown, Blue, Black en Red.

De tactiele feedback van Blue en Brown switches is essentieel voor snel en pijnloos typen. Brown switches zijn het populairst omdat ze redelijk eenvoudig in te drukken zijn en een kleine tactiele bobbel hebben op het activeringspunt. Als je oplet kun je voelen wanneer de toets geactiveerd is, maar die mechanische actie belemmert het typen niet. Een ander voordeel: Een mechanisch toetsenbord met Brown switches maakt niet veel meer lawaai dan een standaard membraantoetsenbord.

Blue switches produceren een hoorbare - en voelbare - klik wanneer de switch geactiveerd wordt. Aangezien ze niet veel meer weerstand bieden dan Brown switches zijn ze ideaal voor mensen die weinig of geen ervaring met mechanische toetsenborden hebben. De luide klik traint de gebruiker om de toets met net genoeg kracht in te drukken om de switch te activeren zonder deze tegen de bodem van het toetsenbord te rammen.

Red en Black switches bieden geen enkele tactiele feedback wanneer de switch een toets activeert. Ze zijn ontworpen om lineaire weerstand te bieden die toeneemt naarmate je de toets verder indrukt. Red switches zijn ontworpen voor gamers die regelmatig meerdere toetsen tegelijk ingedrukt houden en graag de toetsen allemaal volledig in willen drukken om te zorgen dat ze niet per ongeluk een verkeerd commando invoeren.

Voor op het werk wil je waarschijnlijk geen toetsenbord met luidruchtige Cherry MX Blue switches. En als je het liefst een toetsenbord gebruikt dat helder en responsief aanvoelt tijdens het typen, vermijd dan Cherry MX Red en Black switches.

3 Reactie(s) op: Het beste toetsenbord vinden doe je zo

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 13 november 2015 13:03 Anoniem
  Great article! I agree with every word in it! For me the keyboard is the most impotrant device because I work with it all day long. The main charactirestics for me are quietness and bright letters. I have to type from 8 till 10 hours a day… Oh what is tvey important point - the comfortable position of keyboard. My table was to high for me and at the end og the day I felt ache in my arms… it was terrible. But thank God, my friend reccomend me to buy keyboard tray. This is how it looks like http://hardware.nl/beugels/ergotron/bureaubeugels/97-582-009.html. Very usefull thing, you can attage it where it is comfortable for you and regulate it anytime!
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 28 december 2015 23:01 Anoniem
  oke
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 12 februari 2016 17:06 Anoniem
  En weer een kans voor open doel gemist, maar ja dat krijg je als je een artikel vertaalt en het niet zelf schrijft.
  Het betreft de indeling van de toetsenborden. In vrijwel alle gevallen (hallo Logitech!) is de indeling van het toetsenbord niet de indeling die op de foto op de doos of op de websites staat. Om een of andere reden leveren veel bedrijven in Europa een andere US-English indeling uit dan in de US. Verschil zit hoofdzakelijk in de kleinere linbker shift toets en en brede enter toets. Door de kleine linker shift is er dan ruimte voor een extra toets links onder de WASD toetsen, hetgeen erg handig kan zijn voor games, maar ook juist heel erg onhandig.
  Dus erg goed opletten als je per se een echt US-English toetsenbord wilt hebben met en grote linker shift!
  (geschreven op een Logitech G710plus met kleine linker shift. Erg prettig bord, trouwens met MX-Brown toetsen)
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.