Het startmenu aanpassen in Windows 10

Door: dennis-gandasoebrata | 09 november 2020 06:03

How To

Het startmenu is een belangrijk menu dat je dagelijks tientallen keren gebruikt. Zorg er dan ook voor dat het werkt zoals je dat wilt. Windows 10 geeft daar meer mogelijkheden voor dan je wellicht denkt. Het startmenu aanpassen werkt als volgt.

Het Startmenu heeft sinds de introductie in Windows 95 een hele ontwikkeling doorgemaakt. Waar het in de eerste uitvoering nog niets meer was dan een statisch onderdeel, is het ondertussen een intuïtief menu met uiteenlopende opties.

Voordat je aan de slag gaat met de programma’s uit dit artikel, zorg je het beste voor een back-up van je computer en gegevens. Gaat er onverhoopt iets mis, dan kun je altijd terugkeren naar de oorspronkelijke situatie. Maak bijvoorbeeld een herstelpunt aan.

Persoonlijke instellingen

Open de sectie Persoonlijke instellingen, Start in het instellingenvenster (Windows-toets+I). Met de optie Meer tegels weergeven in Start kun je het aantal tegels vergroten: handig wanneer je een grote hoeveelheid programma’s als tegel wilt plaatsen. In de nieuwe modus worden vier in plaats van drie kolommen getoond.

Wil je alleen de tegels zien en pas na een klik de lijst met overige programma’s, dan schakel je de volgende optie uit: Lijst met apps in Startmenu weergeven. Kies je toch voor de lijst, dan bepaal je dat via de opties Recent toegevoegde apps weergeven en Meestgebruikte apps weergeven.

Van startmenu naar startscherm

Het Startscherm, geïntroduceerd in Windows 8, was gericht op gebruikers van tablets en ruimde relatief snel het veld ten gunste van het startmenu zoals we nu kennen in Windows 10. Toch is het Startscherm wel degelijk van waarde, bijvoorbeeld als je een tablet gebruikt of liever een schermvullende lijst van programma’s ziet.

Het scherm is in Windows 10 nog steeds beschikbaar. Open het instellingenvenster weer en kies Persoonlijke instellingen, Start. Zet de schuif op Aan bij Start in volledig scherm gebruiken.

Mappen verwijderen

Standaard toont het startmenu bepaalde mappen, zoals Documenten en Afbeeldingen. Bepaal zelf welke mappen (en standaardopties) worden getoond. In het instellingenvenster kies je weer Persoonlijke instellingen, Start. Klik op Kiezen welke mappen in Start worden weergegeven. Zet de schuifjes op Uit bij de mappen die je niet meer wilt zien.

Kleuren aanpassen

Je kunt een accentkleur kiezen om het uiterlijk van Windows aan te passen. Een accentkleur wordt gekozen op basis van de kleur van je bureaubladachtergrond. Je kunt deze kleur ook laten terugkomen in het startmenu, zodat het meer één geheel vormt.

In het instellingenvenster kies je Persoonlijke instellingen, Kleuren. Zet een vinkje bij Automatisch een accentkleur uit mijn achtergrond selecteren. Scrol hierna naar beneden en plaats ook een vinkje bij Start, taakbalk en actiecentrum. Deze krijgen nu ook de accentkleur.

Met groepsbeleid

Als je Windows 10 Pro gebruikt en nog meer controle over het startmenu wilt (bijvoorbeeld als je de computer deelt met familieleden), dan kun je Groepsbeleid gebruiken om het startmenu verder te personaliseren.

Een goed voorbeeld hiervan is de optie om de lijst met alle apps volledig af te schermen en – in tegenstelling tot de hiervoor beschreven stap – ook geen knop meer te tonen waarmee de lijst alsnog wordt getoond.

Open het startmenu en typ Groepsbeleid. Kies Groepsbeleid bewerken. Ga naar Gebruikersconfiguratie, Beheersjablonen, Startmenu en Taakbalk. Rechts vind je de volledige set met opties. Selecteer een optie als je er meer over wilt lezen: de uitvoerige informatie vind je in Beschrijving.

Dubbelklik op een optie, zoals onze voorbeeldoptie De lijst Alle programma’s uit het Startmenu verwijderen, en kies voor Ingeschakeld om de optie te activeren.

Aan Start vastmaken

Als je vaak gebruikmaakt van het instellingenvenster, kun je het startmenu inzetten om snel toegang te krijgen tot je favoriete opties. Een voorbeeld: als je vaak het onderdeel Netwerk en internet opent, hoef je door deze truc niet meer door te klikken.

Open het instellingenvenster en blader naar het onderdeel dat je direct in het startmenu wilt opnemen. Klik erop met de rechtermuisknop en kies Aan Start vastmaken en bevestig met Ja.Open nu het startmenu: het onderdeel is toegevoegd als tegel.

Animaties beperken

Door een aantal animaties uit te schakelen, kun je het startmenu aanmerkelijk sneller laten openen. Open het startmenu en typ Geavanceerde systeeminstellingen weergeven. Op de tab Geavanceerd klik je op Instellingen in het vak Prestaties. Op de tab Visuele effecten kies je voor Aangepast.

Haal de vinkjes weg bij Vensteranimaties bij minimaliseren en maximaliseren en Besturings- en andere elementen binnen vensters laten bewegen. Sluit af met OK.

Tegels uit startmenu verwijderen

Wil je tot slot een startmenu zonder tegels, dat meer lijkt op het startmenu van Windows 7 en daarvoor? Verwijder dan alle tegels in het rechtergedeelte van het startmenu. Klik met de rechtermuisknop op de tegels en kies Van Start losmaken.

Zodra alle tegels zijn verdwenen, versleep je de rechterrand van het menu naar links, zodat het zo slank mogelijk is. Je eindigt daarmee met een alfabetisch overzicht van programma’s en verder geen franje.

1 Reactie(s) op: Het startmenu aanpassen in Windows 10

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • 9 november 2020 19:40 Kasander1
    Maar voor gebruikers die al die tegels maar niets vinden en gewoon een kaal maar duidelijk menu willen hebben is er nog steeds hoop:
    http://www.classicshell.net/
    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
    met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.