Tweak Windows 10 in het Configuratiescherm

Door: Ronald Smit | 19 november 2019 06:12

Ook in Windows 10 is het Configuratiescherm nog altijd aanwezig, zij het wat verstopt...
How To

Het inmiddels stevig verstopte Windows 10 Configuratiescherm is toch met enige regelmaat best handig. Natuurlijk, tegenwoordige hebben we Instellingen, maar dat is heeft lang niet zoveel mogelijk

Vanaf Windows 95 kennen we het Configuratiescherm. Microsoft probeert dat om een of andere onduidelijke reden tegenwoordig krampachtig te verbergen. Want (zo is de redenering) vrijwel alles is terug te vinden in Instellingen. Vaak blijkt dat Instellingen voor de wat dieper liggende settings uiteindelijk alsnog overschakelt naar een onderdeel van het Configuratiescherm. Want jawel: dat bestaat nog gewoon! Het is te vinden in het menu Start onder Systeem. Of, mocht het daar nou niet (meer) staan, door simpelweg het woord Configuratiescherm in het zoekveld van Windows 10 te tikken, gevolgd door een druk op Enter. Hét grote voordeel van het Configuratiescherm is dat alle configureerbare zaken netjes geordend zijn. Het meest praktische is om via het selectiemenu rechtsboven voor Grote pictogrammen achter Weergeven op te kiezen.

Het Configuratiescherm van Windows 10 in volle glorie, in de weergave Grote pictogrammen

Mogelijkheden Windows 10 configuratiescherm

Je vindt nu allerlei pictogrammen voorzien van een link. Een klik volstaat om je naar de configuratiemogelijkheden van zo'n onderdeel te brengen. Praktisch is bijvoorbeeld Programma's en onderdelen. Hier tref je al je 'echte' geïnstalleerde software aan, minus die vermaledijde Store-apps. Dat houdt het overzichtelijk en zorgt ervoor dat je snel overzicht krijgt op wat er zoal aan software geïnstalleerd is op je systeem. Ook verwijderen of repareren van programmatuur is hiermee snel gedaan.

Verder is er is zelfs nog een oude back-up tool in het Configuratiescherm beschikbaar, mocht je daar behoefte aan hebben. Hoewel niet efficiënt, kun je hier in geval van nood zelfs systeemimages mee maken, al bestaan daar veel betere oplossingen voor.

Verder zijn diverse hardware-onderdelen terug te vinden in het Configuratiescherm, zoals bijvoorbeeld je muis en vaak ook zaken als een geluidskaart en (of) een videokaart. Je treft er meestal settings in aan die weliswaar elders ook beschikbaar zijn, maar dan vaak via een onhandige omweg die steeds weer even zoeken vereist. Nee, dat aloude Configuratiescherm is echt zo gek nog niet wat ons betreft! Zeker ook niet als je bedenkt dat de app Instellingen na updates of upgrades soms weleens dwars wil liggen. Door bijvoorbeeld slechts een leeg venster te laten zien of gewoon direct na het starten weer te sluiten. Via het Configuratiescherm kun je dan in ieder geval toch nog zaken instellen op je systeem.

2 Reactie(s) op: Tweak Windows 10 in het Configuratiescherm

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 19 november 2019 07:52 ThijsRallye
  Beter nog, maak een nieuwe map aan vanuit windows explorer en noem hem: GodMode.{ED7BA470-8E54-465E-825C-99712043E01C}

  Werkt in W10 en W7, complete admin console netjes per categorie gesorteerd.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 21 november 2019 17:38 Rudie_ct
  Helemaal eens
  Ik gebruik WIN+R en tik control
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.