Het zoekveld in Windows 10

Door: Ronald Smit | 20 februari 2020 05:54

Zoekt en gij zult vinden, ook in Windows 10
How To

Sinds een paar versies van Windows 10 worden gebruikers van dit besturingssysteem getrakteerd op een prominent aanwezig zoekveld. Wat kun je daar mee en is die grote variant wel zo noodzakelijk...?

Windows 10 heeft net als elk ander zichzelf respecterend besturingssysteem een zoekhulp aan boord. Alleen is die tegenwoordig wel erg prominent aanwezig in de vorm van een zoekveld direct naast de knop Start. Klik je erin dan opent een groter paneel; tegelijkertijd kun je hetgeen je zoekt invoeren in het veld. Standaard wordt alles op je computer doorzocht, tot - als het een beetje meezit - 'iets' wordt gevonden. Dat 'iets' kan een document met een bestandsnaam zijn die aan de zoekterm voldoet bijvoorbeeld, of een help-onderwerp of een van de vele andere zaken die worden doorzocht. Wil je wat gerichter in een bepaalde categorie zoeken, dan klik je op een van de categorieën helemaal bovenaan (Alle, Apps, Documenten, Instellingen of Email. Onder Meer vind je nog wat extra filters. Het werkt allemaal heel aardig, maar moet dat zoekveld nou zo opdringerig aanwezig zijn in die nieuwere versies van Windows 10?

Bescheiden zoekveld (of helemaal weg)

Oudere versies van Windows 10 kenden dit tamelijk uit de kluiten gewassen zoekveld niet. In plaats daarvan werd een bescheiden vergrootglaasje getoond. Voordeel daarvan was dat het geen kostbare taakbalkruimte in beslag nam. En - nou ja - toch wel gewoon een stuk minder aanwezig was. Terugkeren naar dat vergrootglaasje kan. Klik met de rechter muisknop op het zoekveld. In het contextmenu dat vervolgens opent klik je onder Zoeken op Zoekpictogram weergeven. Hop: daar is het vertrouwde en vooral bescheiden vergrootglaasje weer. Aan functionaliteit verandert er niks: klik op het pictogram en zoeken maar. Gebruik je een eigen alternatieve zoektool, dan zit je wellicht helemaal niet te wachten op de Windows-zoeker. In dat geval klik je in het rechter muisknop-menu onder Zoeken op Verborgen. Mocht je je achteraf ooit nog eens bedenken en de Windows zoektool weer terug willen, dan klik je met de rechter muisknop op een leeg stukje taakbalk. In het contextmenu kun je dan onder Zoeken weer een van beide weergavemodi activeren.

Kies hier voor een meer bescheiden weergave van het zoekveld in Windows 10
Kies hier voor een meer bescheiden weergave van het zoekveld in Windows 10

1 Reactie(s) op: Het zoekveld in Windows 10

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • 21 februari 2020 12:00 Housi
    Zowel het zoekveld als het vergrootglaasje zijn overbodig. Op de knop start links onder klikken en met het typen van de zoekterm beginnen en het zoekvenster wordt geopend
    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
    met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.