Hier moet je op letten bij het kopen van een nieuwe laptop

Door: Jochem de Goede | 27 februari 2017 11:10

How To

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. Pagina 2

Tip 07: Aansluitingen

Controleer voordat je een laptop koopt, welke aansluitingen die allemaal heeft en bedenk of dat genoeg voor je is. Als je een digitale camera hebt, is een ingang voor sd-kaarten natuurlijk erg handig. Heb je echter heel veel foto’s op een externe harde schijf, dan moet de laptop nog wel beschikken over de juiste usb-aansluiting. Veel ultrabooks zullen maar weinig beschikbare poorten hebben: hoogstens één of twee usb-poorten en een hdmi-poort. Om de laptop toekomstbestendig te maken, doe je er slim aan te controleren of deze een usb-c- en/of een thunderbolt 3-poort heeft, want dat worden de aansluitingen van morgen.

Kijk anders ook alvast naar een dock voor de laptop; hiermee kun je het aantal aansluitingen uitbreiden. Vooral met ultrabooks zul je daar niet aan ontkomen. Je wilt natuurlijk ook goed draadloos met de laptop kunnen werken, dus onderzoek welke wifi-standaarden ondersteund worden. Specifiek wil je dan minimaal de wifi-standaard 802.11ac, die een stuk sneller is en beter bereik heeft dan 802.11n, de voorgaande standaard.

Tip 07 Thunderbolt 3 is erg krachtig: het levert snelheden tot 40 Gb/s en kan meerdere 4K-schermen aansturen.

Tip 08: Invoer

De belangrijkste manier van invoer op je laptop zal toch via het toetsenbord en touchpad plaatsvinden. Het is aan te raden vooraf even het toetsenbord te proberen. Is het chiclet-toetsenbord (een toetsenbord waar de toetsen zich als het ware ‘in’ de behuizing bevinden en dus niet uitsteken), is er een numeriek gedeelte en kan het toetsenbord verlicht worden (zodat je ook in donkere omgevingen kunt werken)? Dat zijn punten om rekening mee te houden. Het touchpad is ook belangrijk. Helaas hebben nog altijd veel te veel laptops een heel matig touchpad dat niet fijn werkt. Bij een touchpad is de grootte erg belangrijk. Hoe groter, hoe beter: des te meer ruimte heb je namelijk om je vingers te bewegen. Toch is dat niet alles: ook de software speelt een cruciale rol. Probeer het touchpad vooraf dus even. Sommige laptops zijn ook uitgerust met een vingerafdruksensor; handig om mee in te loggen of als je je wachtwoord vaak vergeet.

Tip 08 Als je de laptop veel onderweg gebruikt, zorg dan voor een ruim touchpad.
Dunne laptops zijn mooi, maar hebben meestal geen accu die je zelf kunt vervangen

Tip 09: Accu

Wat betreft de accu gaat het niet zo zeer om de accu zelf, maar meer om de complete laptop. De accuduur wordt namelijk sterk beïnvloed door de aanwezige onderdelen. Heb je bijvoorbeeld een laptop met zowel een in de processor geïntegreerde gpu als een aparte videokaart, dan zal de laptop in sommige gevallen al snel overschakelen naar de krachtigere videokaart, wat funest is voor je accuduur.

Controleer vooraf sowieso even de door de fabrikant opgegeven accuduur in uren en kijk of dat overeenkomt met waar je de laptop voor wilt gaan gebruiken. Ben je de hele dag onderweg, maar gaat de laptop maar vijf uur mee, dan is dat een groot minpunt. Een andere overweging wat betreft accuduur is of de accu te verwijderen is. Helaas is dat bij de meest draagbare laptops niet mogelijk. Die hebben een ingebouwde, niet-verwisselbare accu, waardoor de laptop extra dun kan worden gehouden. Nog iets om na te gaan is of de laptop opgeladen kan worden via usb-c. In dat geval kun je ook andere kabels gebruiken om mee op te laden. Dat is net even wat fijner dan een eigen aansluiting van de fabrikant.

Tip 09 Optimus van nvidia is een techniek waarbij automatisch gewisseld wordt tussen de grafische kaart en de geïntegreerde graphics.

Tip 10: Processor

Bij de processor van een laptop heb je veel keuze. De Intel Core i-series zijn het krachtigste. Daarbij heb je de keuze uit i3, i5 of i7. De i3 is een low-endprocessor, die toch voor velen al genoeg prestaties zal leveren. De i5 is voor de meeste gebruikers geschikt. Hier kun je behoorlijk wat krachtige applicaties mee draaien. De i7 is het nuttigste voor professionals, als je echt krachtige dingen wilt doen, bijvoorbeeld meerdere virtuele machines wilt draaien. Naast de i-series had je de m-series, met ook de m3, m5 of m7. Die laatste twee bestaan echter niet meer en zijn onder het i-merk geplaatst. Je onderscheidt ze door op het type te letten: staat er een Y in de naam van de processor, dan is het een m-processor. Staat er een U of L in, dan is het wel een ‘normale’ Core i-processor. De m-processoren zijn een stuk minder krachtig dan de i-series en zijn speciaal ontwikkeld voor superdunne en hybride laptops.

Tip 10 De Lenovo Yoga 900S is een 12inch-laptop met een Intel Core m7-processor.

Tip 11: Videokaart

Een speciale grafische kaart in je laptop is alleen echt nodig als je video wilt gaan bewerken of wilt gaan gamen. Als je die wensen hebt, zorg dan voor een videokaart die modern is en zorg er ook voor dat je een krachtige processor hebt. Je wilt ten minste een Intel Core i5, idealiter een quadcore-i7. Controleer ook of je laptop vr-ready is, zodat je de Oculus Rift of HTC Vive erop kunt aansluiten. De GTX 1060, 1070 en 1080 kunnen allemaal in een laptop virtual reality aan. Hier gaat het wel om mobiele varianten, ook al maakt Nvidia dat onderscheid niet meer. De prestaties zijn ten opzichte van de desktopkaarten maximaal tien procent minder. Wil je niet gaan gamen op je laptop, dan volstaan geïntegreerde graphics in de processor, de Intel HD Graphics. Daarbij is het, als je schermresolutie niet te hoog is, gewoon mogelijk om een game te spelen op lage of gemiddelde instellingen, wat voor de meeste mensen genoeg zal zijn. De grafische kracht van de Intel-chips neemt elk jaar sterk toe.

Tip 11 De nieuwe Alienware 13 R3 heeft een oled-scherm en is klaar voor vr met de GTX 1060.

Kooptips

Gaming-laptop: MSI GS63VR 6RF Stealth Pro
Prijs: € 2.199,–

Deze MSI-gaming-laptop is 15 inch groot en heeft een scherm van 15,6 inch met een uhd-resolutie. Het belangrijkste is de videokaart: een GeForce GTX 1060. Daarmee is deze laptop geschikt voor virtual reality. De processor is een Skylake Intel Core i7 en er is 16 GB ram aanwezig. Met een ssd van 256 GB en een harde schijf van 2 TB is er genoeg ruimte voor al je games. Alleen de accuduur valt wat tegen: die is rond de twee tot drie uur.

Laptop voor onderweg: Lenovo Ideapad 710S-13ISK
Prijs: € 799,–

Een laptop voor onderweg moet niet al te groot zijn en toch nog wat prestaties kunnen leveren. Dat gaat op voor de Lenovo Ideapad 710S, met 256 GB aan opslagruimte, een Intel Core i5 Skylake-processor, 8 GB geheugen en een ips-scherm (13,3 inch) met een resolutie van 1920 bij 1080 pixels. De Ideapad heeft een prettig toetsenbord om mee te werken. Het touchpad is van gemiddelde kwaliteit.

Twee-in-één: Lenovo Yoga 910
Prijs: € 1.499,–

De Lenovo Yoga 910 is een premium-laptop, ideaal in en rond het huis én onderweg. Hij heeft een mooi 13,9 inch groot randloos aanraakscherm met een uhd-resolutie, de nieuwste Kaby Lake-processor, een fijn toetsenbord en touchpad. Het intern geheugen is beschikbaar vanaf 8 GB en kan uitgebreid worden tot 16 GB. De ssd heeft een grootte van 256 GB, een prima hoeveelheid. Deze laptop is erg fijn voor onderweg, omdat de accu maar liefst 10,5 uur meegaat.

0 Reactie(s) op: Hier moet je op letten bij het kopen van een nieuwe laptop

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.