Hij doet raar!

Door: | 10 juli 2015 10:07

Blog

In de 80-er jaren was ik een 'vraagbaak' voor onze Commodore 64 computerclub. Voor de jongere lezertjes: dat is dus een helpdesk.

De meeste telefoontjes begonnen met 'hij doet raar'. Let op het woord 'hij'. De computer was een tegenstander geworden in plaats van een hulpmiddel. En met 'raar' bedoelde de beller eigenlijk te zeggen: ik kan je zelfs niet omschrijven wat er fout gaat.

Als ik zwaar getafeld heb borrelen de herinneringen aan de helpdesk uit die tijd weer op. Allemaal echt gebeurd:

Floppy schoonmaken

'Je had me gezegd dat ik de floppy moest schoonmaken. Nou om te beginnen was het al lastig hem uit dat kartonnetje te krijgen en ik wist ook niet wat voor schoonmaakmiddel er in het water moest. En nu krijg ik hem niet meer in drive A geduwd...' Lees ook: Los de 10 meest voorkomende pc-problemen zelf op.

Bent u er nog jong lezertje? Een floppy was een buigzaam 5 inch rond 'plastic' schijfje in een kartonnetje.

Toetsenbord werkt niet meer

Hij begreep echt niet hoe dat kon. Allerlei toetsen 'deden het plotseling niet meer'. Na een kwartiertje doorvragen bleek de gebruiker zijn Commodore 64 vooral te gebruiken voor 'schuine plaatjes kijken', zoals porno toen nog werd aangeduid. En als ons jonge lezertje nu even een ommetje wil gaan maken... dan kan ik de overige lezers uitleggen wat je vooral niet moet doen boven een toetsenbord.

Tip: doe geen rare dingen met je Commodore toetsenbord.

Bidden

Zondagochtend belde hij op in paniek. Hij was de gelukkige bezitter van een IBM PC XT met 2 floppy drives (a en b). In a zat de flop met het programma (Word Perfect) en op b stonden de teksten. In plaats van delete b:*.* (om met een schone digitale lei te beginnen) had hij delete *.* b: getypt waardoor a: werd gewist! Wat kon hij nog doen?? Nou het was zondagochtend dus mijn advies was: bidden dat zijn baas hem zou vergeven.

Ik zal de lezers niet vermoeien met vragen waar de 'any key' zat, wat in hemelsnaam 'redo from start' betekent en de ontdekking dat de aan en uit knop echt niet werkt als de stekker er niet in zit.

Maar dit was allemaal oude digitale koek. Een volgende keer zal ik graag mijn meer recente ervaringen vertellen met computers die 'raar' doen. Met de belofte er bij dat de jongere lezertjes dit keer gewoon kunnen blijven zitten.

Weten jullie het antwoord?

Als muzikant streef ik ook naar 'audience participation'. Kunnen jullie de verklaring vinden van het volgende rare gedrag van mijn pas aangeschafte autoradio? Deze radio kan alles: cd, usb, Bluetooth, SD card, o ja en ook nog radio. Alles getest en alles deed het. Vooral het afspelen van mijn Spotify muzieklijsten op mijn mobiel was erg leuk. Maar wat bleek, onder het mobiel geplande rijden, hield om de zoveel tijd mijn muziekje even op met spelen om dan meteen weer verder te gaan! Zowel die van de usb, als die van de cd als die van de sd card. Roept u maar...