Hij doet raar!

Door: hein-de-graaf hein-de-graaf | 10 juli 2015 10:00

Blog

In de 80-er jaren was ik een 'vraagbaak' voor onze Commodore 64 computerclub. Voor de jongere lezertjes: dat is dus een helpdesk.

De meeste telefoontjes begonnen met 'hij doet raar'. Let op het woord 'hij'. De computer was een tegenstander geworden in plaats van een hulpmiddel. En met 'raar' bedoelde de beller eigenlijk te zeggen: ik kan je zelfs niet omschrijven wat er fout gaat.

Als ik zwaar getafeld heb borrelen de herinneringen aan de helpdesk uit die tijd weer op. Allemaal echt gebeurd:

Floppy schoonmaken

'Je had me gezegd dat ik de floppy moest schoonmaken. Nou om te beginnen was het al lastig hem uit dat kartonnetje te krijgen en ik wist ook niet wat voor schoonmaakmiddel er in het water moest. En nu krijg ik hem niet meer in drive A geduwd...' Lees ook: Los de 10 meest voorkomende pc-problemen zelf op.

Bent u er nog jong lezertje? Een floppy was een buigzaam 5 inch rond 'plastic' schijfje in een kartonnetje.

Toetsenbord werkt niet meer

Hij begreep echt niet hoe dat kon. Allerlei toetsen 'deden het plotseling niet meer'. Na een kwartiertje doorvragen bleek de gebruiker zijn Commodore 64 vooral te gebruiken voor 'schuine plaatjes kijken', zoals porno toen nog werd aangeduid. En als ons jonge lezertje nu even een ommetje wil gaan maken... dan kan ik de overige lezers uitleggen wat je vooral niet moet doen boven een toetsenbord.

Tip: doe geen rare dingen met je Commodore toetsenbord.

Bidden

Zondagochtend belde hij op in paniek. Hij was de gelukkige bezitter van een IBM PC XT met 2 floppy drives (a en b). In a zat de flop met het programma (Word Perfect) en op b stonden de teksten. In plaats van delete b:*.* (om met een schone digitale lei te beginnen) had hij delete *.* b: getypt waardoor a: werd gewist! Wat kon hij nog doen?? Nou het was zondagochtend dus mijn advies was: bidden dat zijn baas hem zou vergeven.

Ik zal de lezers niet vermoeien met vragen waar de 'any key' zat, wat in hemelsnaam 'redo from start' betekent en de ontdekking dat de aan en uit knop echt niet werkt als de stekker er niet in zit.

Maar dit was allemaal oude digitale koek. Een volgende keer zal ik graag mijn meer recente ervaringen vertellen met computers die 'raar' doen. Met de belofte er bij dat de jongere lezertjes dit keer gewoon kunnen blijven zitten.

Weten jullie het antwoord?

Als muzikant streef ik ook naar 'audience participation'. Kunnen jullie de verklaring vinden van het volgende rare gedrag van mijn pas aangeschafte autoradio? Deze radio kan alles: cd, usb, Bluetooth, SD card, o ja en ook nog radio. Alles getest en alles deed het. Vooral het afspelen van mijn Spotify muzieklijsten op mijn mobiel was erg leuk. Maar wat bleek, onder het mobiel geplande rijden, hield om de zoveel tijd mijn muziekje even op met spelen om dan meteen weer verder te gaan! Zowel die van de usb, als die van de cd als die van de sd card. Roept u maar...

6 Reactie(s) op: Hij doet raar!

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 10 juli 2015 10:31 Anoniem
  Hier schakelt de functie zichzelf in die de verkeers info geeft. Alleen… De verkeersinfo staat niet goed afgesteld…???
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 10 juli 2015 11:13 Anoniem
  Gewoon weer het zoveelste stukje kinderachtige flutvulling..

  o, o, o, wat hebben we toch weer gelachen …;-(
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 10 juli 2015 16:17 Oscar
  Nou gelachen?….voordat de floppy disk zijn intrede deed bij de commodore home computer, gebruikte je nog een cassette bandje als opslag, dan was je ruim één kwartiertje bezig, om één programma op het cassettebandje te laden, of omgekeerd van het cassettebandje op de computer te laden. Ofwel je geduld werd enorm op de proef gesteld, gelukkig ging het met de komst van de floppy disk héél wat sneller.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 11 juli 2015 11:58 Anoniem
  Pfff, wat een sneu stukje zeg… Schrijf dan niets.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 16 juli 2015 11:05 Anoniem
  Incompatible BT stacks between phone and radio.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 22 juli 2015 10:29 Anoniem
  Dank voor jullie reacties, Gast 16 juli en gast 10 juli (10:30, niet die van een uur later…). De oplossing: het mobieltje in mijn binnenzak stond aan, inclusief bluetooth verbinding met radio. Om de zoveel tijd probeerde hij die radio te bereiken. Wat er ook op de radio zich afspeelde op dat moment, dat werd kort onderbroken. Oplossing: mobiel uit of bluetooth verbinding op mobiel stoppen.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.