Hoe lang gaat Windows 10 nog mee?

Door: Justin Doornekamp | 26 maart 2020 05:56

Windows 10 kent vele versies en builds, allemaal 'verzorgd' door Windows update
Blog

Windows 10 bestaat alweer vijf jaar. Hoe lang zal het besturingssysteem nog meegaan? Is het nog de moeite waard om over te stappen op de laatste versie van het besturingssysteem of kun je beter wachten op Windows 11?

Ruim tien jaar na de lancering van Windows 7 trok Microsoft in januari van dit jaar de stekker uit het verouderde besturingssysteem. Je kunt Windows 7 nog wel gebruiken, maar de ondersteuning wordt definitief stopgezet en dus loop je een veiligheidsrisico.

Nu het Windows 7-tijdperk tot een einde is gekomen, wordt het interessant om eens te kijken naar de houdbaarheid van het huidige besturingssysteem van Microsoft. Staat Windows 11 al voor de deur?

Levenscyclusbeleid

Het antwoord is vrij gemakkelijk te geven, omdat Microsoft een vrij helder levenscyclusbeleid heeft voor Windows, maar ook voor veel andere producten van het bedrijf. De cyclus start als een product wordt gelanceerd en eindigt als Microsoft stopt met de ondersteuning ervan. Als je op de hoogte bent van dit beleid, kun je gemakkelijker besluiten of je er goed aan doet je apparaat of product te upgraden of te vervangen.

Levenscyclus
Microsoft heeft een vrij helder levenscyclusbeleid.

Elke versie van Microsofts besturingssysteem wordt minimaal tien jaar ondersteund. Daarbij geldt een periode van minimaal vijf jaar voor de bredere ondersteuning, gevolgd door vijf jaar verlengde ondersteuning, waarvoor je vaak (deels) moet betalen. In de gehele periode geniet je van alle (beveiligings-) updates die verschijnen en staat Microsoft je bij als je vragen of hulp nodig hebt.

Windows 10 werd in juli 2015 gelanceerd en Microsoft is van plan het besturingssysteem uiterlijk nog tot eind 2025 te ondersteunen. Daarbij voert het bedrijf tweemaal per jaar een grote update door, meestal in maart en september, die je volgens Microsoft altijd direct zou moeten installeren. Logischerwijs mogen we dan binnenkort de aankondiging van Windows 11 verwachten.

Nachtlamp
Gaat Windows 11 er ooit komen?

Geval apart

Het zou echter zomaar kunnen dat Windows 10 een gevalletje apart wordt. Toen Windows 10 uitkwam, stelde een werknemer van Microsoft dat dit de laatste versie van Windows zou zijn. Dit betekent niet zozeer dat Microsoft het besturingssysteem na 2025 bij het grofvuil zet, maar dat Windows meer als een dienst moet worden gezien die geen opvolger krijgt, maar via updates wordt verbeterd. Het probleem hiervan is alleen wel dat verouderde pc’s of laptops op een gegeven moment moeite gaan krijgen om de laatste versie van het besturingssysteem te draaien.

“Een apparaat kan mogelijk geen updates ontvangen als de hardware van het apparaat niet compatibel is, als de huidige stuurprogramma's niet toereikend zijn of als er te weinig ruimte op de harde schijf beschikbaar is, of als het op een andere manier buiten de ondersteuningsperiode van de Original Equipment Manufacturer's ("OEM") valt. Niet alle functies in een update werken op alle apparaten”, zo valt te lezen in het levenscyclusbeleid van Microsoft.

Dit alles betekent dat Windows 10 vermoedelijk nog wel even meegaat en het nog maar de vraag is of er ooit een Windows met nieuw versienummer zal verschijnen.

0 Reactie(s) op: Hoe lang gaat Windows 10 nog mee?

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.