Hoeveel RAM heb je nodig op je Windows 10-pc?

Door: Ronald Smit | 31 januari 2022 12:56

Hoeveel RAM heb je nodig op je Windows pc?
How To

Windows 10 is in principe een licht besturingssysteem, Windows 11 is al iets zwaarder. Al met al heb je geen krachtige computer nodig om Windows vloeiend te kunnen draaien. Wil je zwaardere taken uitvoeren, bijvoorbeeld het bewerken van video's, dan heb je wellicht meer RAM-geheugen nodig.

Je pc heeft ram (random access memory) nodig om de processen in je computer te kunnen uitvoeren. Je computer heeft twee vormen van geheugen nodig om te kunnen functioneren: vaste opslag en ram. Vaste opslag is bijvoorbeeld je interne ssd-schijf, een externe harde schijf of een dvd. De data worden hier naartoe geschreven om voor langere tijd toegankelijk te zijn. De tegenhanger is ram, het interne geheugen. Start je je pc opnieuw op, dan is je ram weer beschikbaar voor andere processen.

Microsoft zelf beveelt een minimale hoeveelheid werkgeheugen (AM) aan van 1 GB voor de 32-bits versie en 2 Gb voor de 64-bits variant van Windows 10 aan. Dat is een wel heel optimistische benadering, die in de praktijk niet best uit gaat pakken. Om echt iets te kunnen doen met een Windows 10-systeem is tenminste 4 GB RAM nodig; in de 32-bits uitvoering is dat tevens het maximum haalbare. 4 GB is ook de minimale vereiste voor het installeren van Windows 11.

Je kunt dan redelijk werken met het systeem, maar ga niet teveel multitasken (oftewel te veel programma's tegelijkertijd draaien). Beschikt jou systeem over een dergelijke minimale hoeveelheid RAM (en is dit niet uitbreidbaar), dan is zo'n computer nog wat op te peppen met een ssd in plaats van de traditionele harde schijf. 4 GB betekent dat je kunt browsen op internet, mailsoftware kan draaien en Microsoft Office (of een officepakket van een ander merk) kunt gebruiken. Zware games lopen tegen de limieten aan, terwijl videobewerking een verre van ideale ervaring zal worden. Fotobewerking kan nog net, mits je niet te veel lagen en dergelijke gaat gebruiken.

Hoeveel RAM zit er in mijn pc?

Voordat je overweegt je geheugen uit te breiden, is het uiteraard handig om te weten hoeveel RAM er nu in je Windows-pc zit en hoeveel geheugen je computer maximaal ondersteunt. Dit vind je  door in de Taakbeheer naar het tabje Prestaties te gaan. Klik links op Geheugen en je krijgt een overzicht van de huidige hoeveelheid RAM-geheugen.

Gouden standaard

Eigenlijk is 8 GB al een paar jaar de 'gouden standaard' voor Windows 10 en wordt ook aanbevolen voor Windows 11. Hiermee kun je zo ongeveer alles doen aan dagelijkse werkzaamheden, inclusief werken met bijvoorbeeld Photoshop en Lightroom. Videobewerken gaat ook prima, mits je dan weer niet te veel andere programma's tegelijkertijd draait. De meeste games zijn eveneens tevreden met 8 GB RAM. Het betekent dus wel dat je dan echt alleen de 64-bits versie van Windows 10 kunt gebruiken; alleen die ondersteunt meer dan 4 GB werkgeheugen. Check voordat je naar de winkel rent voor extra geheugenmodules, of je de bestaande hoeveelheid RAM in jouw systeem ook echt kunt uitbreiden. Sommige budgetsystemen ondersteunen niet meer dan 4 GB. Ook geldt vaak dat je de oude geheugenmodules (bijvoorbeeld 2 x 2 GB) moet vervangen door nieuwe (2 x 4 GB) om aan de 8 Gb te komen; met name bij laptops is dat veelal het geval. Bij Windows-tablets is het werkgeheugen meestal niet uitbreidbaar omdat het vastgesoldeerd zit op het moederbord.

Een (Windows) tablet heeft meestal vast gesoldeerde RAM-chips aan boord; uitbreiden kun je dan vergeten

Meer werkgeheugen?

Meer RAM is vooral interessant als je extreem veel zware software tegelijkertijd wilt draaien. Of aan de slag wilt gaan met virtuele machines. Het is dan bijvoorbeeld prettig om ook een virtuele versie van Windows 6 of 8 GB RAM toe te wijzen. Dat kan alleen als het echte RAM-geheugen in je systeem flink meer is. Denk aan 16 GB of desnoods zelfs 32 GB. Gelukkig zijn RAM-modules niet extreem duur meer tegenwoordig, dus dat is best te doen.

Wil je je werkgeheugen uitbreiden, maar heb je eigenlijk niet zoveel verstand van termen als DDR, MHz, CAS Latency, SO-DIMM en 204-pins? In dit artikel geven we wat tips als je je RAM wilt uitbreiden. We nemen de bekendste termen even door en geven wat aandachtspunten als je je RAM-geheugen in paren wilt installeren, hetgeen vaak wordt aangeraden.

Maar voor de meeste mensen geldt dat 8 GB precies de goede waarde is om met Windows 10 alle kanten op te kunnen! Heb je toevallig nog een oudere 32-bits laptop met Windows 7 in gebruik, dan kom je na upgraden naar 10net weg met 4 GB. Samen met de oudere processor zal dat hoogstwaarschijnlijk echter geen soepel lopende computer opleveren.

6 Reactie(s) op: Hoeveel RAM heb je nodig op je Windows 10-pc?

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 18 september 2019 17:45 dezwarteziel
  Minimaal 16 GB als je een beetje wil gamen
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 19 september 2019 14:23 Homer
  Ik heb net m’n Pentium 3 @ 450 MHz eindelijk uitgebreid van 896 MB naar het maximum door de bx chipset ondersteunde van 1 GB. Door een latje van 128 MB te vervangen door een van 256 MB waar ik moeilijk destijds aan kon komen vanwege de bijzondere opbouw denk ik die de bx chipset vereist: die latjes waren snel niet meer verkrijgbaar. Kreeg tot twee keer toe eentje mee die maar voor 128 MB werd gezien.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 19 september 2019 16:16 Lex1
  Wow die computer moet op zijn minst 16 jaar oud zijn, Als hij maar werkt en je er mee kunt doen wat je er mee wilt doen.

  Ik was laatst in een winkel die voor de kassa nog een 386 PC gebruikte met kassa software en een hand scanner. Het systeem is 35 jaar oud maar werkt nog steeds prima. "niet aangesloten op een netwerk en al helemaal niet op het internet.

  De enige communicatie met een notebook gaat via de RS232.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 19 september 2019 16:09 Lex1
  Hmmm 8 GB werkgeheugen daarmee werd mijn notebook geleverd, ik heb dit vervangen voor 32 GB en dat scheelt echt wel in de snelheid.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 20 september 2019 19:30 Patrick12
  Ik heb al de versie's van Win3.11 tot en met Win10 gedraaid en moet eerlijk zeggen dat ik nog het liefst werk met WinXP. Hoe Windows denkt is te gek voor woorden…..altijd die upgrades en meer geheugen nodig om te kunnen werken, geef mij maar die WinXP met 2 GB RAM, die loopt nog altijd redelijk soepel en heb steeds mijn Acronis achter de hand indien er iets binnensluipt. Win10 vreet RAM-energie en ruimte en die gebruik ik amper voor het noodzakelijke werk. Ik wijk wel af van bovenstaande opmerkingen maar het moet eens gezegd worden: ik vind alles terug in mijn oude XP en ken al zijn geheime plekjes, in Win10 is het terug naar af en uitzoeken maar.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 7 januari 2021 11:52 JohnV12
  Ik ondervind een onwaarschijnlijk hoog geheugen gebruik met Windows 10 pro. Kom tot 34 % zonder dat ik actief bezig ben . Standaard processen gebruiken nog geen 250 MB dus daar kan het niet aan liggen . Sinds een half jaar extra geheugen geïnstalleerd - nu 7 GB Ram in totaal - waar het voorheen 2 GB was maar het mocht niet veel baten , 1/3 blijft bezet .. ook met een vorig moederbord.

  Ik wil niet vals spelen maar moet een suggestie kwijt omdat het denkbaar is dat Microsoft zelf wellicht RAM geheugen "" leent "" voor eigen doeleinden waar ik niks mee te maken heb … . Is er een manier om wat meer over de achtergrond van dit ""verlies"" te weten te komen ?
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.